המתנחלים: לדחות הפינוי; ברק: פינוי תחילה
אמש נפגשו נציגי היישוב היהודי בחברון עם אנשי משרד הביטחון, והבוקר באו ללשכת השר ראשי מועצת יש"ע. ברק התעקש: קודם תתפנו, אחר-כך נדון במחלוקות. אפשרות שעלתה: הקדמת הדיון בבית המשפט המחוזי על בית המריבה
שר הביטחון ממשיך לנסות למנוע פינוי אלים מבית המריבה - אך גם הבוקר (יום ה') לא הושגו הבנות. השר אהוד ברק נועד הבוקר בלשכתו במשך כשעה עם נציגי מועצת יש"ע, לאחר שאתמול נועדו נציגי היישוב היהודי בחברון עם גורמים במשרד הביטחון. זאת, על רקע האלימות הגואה בעיר והמתח הרב.
לטענת נציגי המתנחלים, במהלך הפגישה הובהר מעבר לכל ספק שגם על פי הפרמטרים שקבע בג"ץ - ואפילו לפי הפרשנות המחמירה שלהם - ניתן להגיע ליישוב סוגיית "בית השלום" בהסכמה, ללא שימוש בכוח. הם ביקשו מהשר לדחות את הפינוי במספר שבועות, ובמקביל יפעלו לזירוז ההליך לקביעת הבעלות בבית המשפט המחוזי.
במועצת יש"ע הוסיפו כי הם מקווים ששר הביטחון לא יחמיץ את ההזדמנות ויפעל בכל כוחו למיצוי האפשרות הזו.
עוד אמרו נציגי יש"ע כי במהלך הפגישה ניכרה הבנה משני הצדדים, שיש להבדיל בין מי שהם באמת תושבי הבית, לבין אלו שלא מכירים במדינת ישראל ובחוקיה - כשהכוונה היא בעיקר לבני הנוער המתפרעים.
גורמים בלשכת שר הביטחון אמרו ל-ynet כי במהלך הפגישה הדגיש ברק ש"לא נאפשר לגורמים קיצוניים לערער את סמכות המדינה ומוסדותיה. על יושבי הבית לפנות את הבית החום (בית המריבה) ולמלא את החלטת מוסדות המדינה, ורק לאחר מכן נדון במחלוקות".
מאוחר יותר דיבר ברק בכנס של הסתדרות הגמלאים לפרשת "בית המריבה" בחברון ואמר: "אנו נמצאים בנקודת מבחן לא פשוטה בה חבורת פורעים מתריסה נגד סמלי המדינה ושלטון החוק. אין בכוונתנו לקבל את הדבר הזה, הבית הזה יפונה. הוא יהיה במשמורת של צה"ל והמדינה עד שבית המשפט יקבע למי הבעלות עליו", הוסיף ברק.
צביקי בר-חי, ראש המועצה בהר-חברון, מגיע לפגישה (צילום: ירון ברנר)
עוד ציין ברק שההתנהגות בחברון היא חסרת תקדים. "חבורת הצעירים המופרקים הזאת שאין לה תמיכה, אפילו לא של מועצת יש"ע, תיאלץ להתכופף בפני מרות המדינה", אמר.
עוד כתובות נאצה בשומרון
בפגישה אמש בין נציגי היישוב היהודי לאנשיו של ברק, שוחחו הצדדים על מספר "מסלולים" של הבנה, בהם ניסיון להקדים את הדיון בבית המשפט המחוזי בנוגע לסוגיית הבעלות על בית המריבה. כן עלתה האפשרות להמתין עם הליכי הפינוי עד להחלטת בית המשפט, תוך הסכמה שאם ייפסק שהבית לא נרכש כחוק - המתנחלים יתפנו מרצון.
האווירה בחברון על סף התלקחות, לאור ההערכה שקרוב מועד פינוי הבית שבמחלוקת, בו מתבצרים מאות פעילי ימין - מרביתם בני נוער. אתמול - למעט פריצה של כמה עשרות בני נוער לבית שפירא - נרשם שקט יחסי. כ-30 בני נוער עוכבו לחקירה, ועשרה מהם שסירבו להשתחרר בתנאים מגבילים, יובאו היום בפני שופט בירושלים.
כתובת נאצה בשומרון. חשש ממהומות (צילום ארכיון: AFP)
בתוך כך, בצל החשש מהתלהטות הרוחות גם מול הפלסטינים - במשטרת מרחב שומרון התקבל דיווח מפלסטינים על כך שכתובות נאצה נרשמו על קיר חיצוני של מסגד בנבי אליאס. משטרה החלו בחקירת המקרה בשיתוף המנהל האזרחי, וטרם נעצרו חשודים.
הבוקר חתם אלוף פיקוד מרכז, גדי שמני, על צו הרחקה לשלושה חודשים נגד מתי שבו, תושב הר חברון, שבעבר היה מעורב במחתרת בת עין. גורמים ביישוב היהודים בחברון אמרו ל-ynet כי "מדובר בציד המכשפות של אהוד ברק, לא שמענו ולא ראינו צווי הרחקה מנהליים על פורעי בילעין. מתי מורה בבית ספר בחברון וכעת הרסו כיתה שלמה".
מי יכול לשלוט על המתפרעים?
הפגישה בין ברק לנציגי מועצת יש"ע נדחתה מאתמול להיום. לאחרונה נועד ברק גם עם שורת פוליטיקאים מהימין. למרות שההנהגה היהודית הרשמית בשטחים מכוונת להימנע מפינוי אלים ולהגיע להידברות, אין לה שליטה על המתפרעים בשטח.
ראש מועצת קדומים לשעבר, דניאלה וייס, התייחסה בשיחה עם ynet לדבריו של יו"ר מועצת יש"ע הנוכחי, דני דיין, שטען כי חייבים לסלק אותה מבית המריבה, ואמרה: "הציבור לא מקבל את הנהגת מועצת יש"ע".
אמש אמר ל-ynet גורם ביטחוני בכיר באזור, כי "האווירה בחברון קשה, כמעט שאי-אפשר להרגיע אותה.
אנחנו מדברים עם מי שרק אפשר בהנהגה, אבל אלו שהיינו מדברים איתם תמיד לא מסוגלים לשלוט במה שקורה והם לא רלוונטיים. דניאלה וייס היא אחד הגורמים הדומיננטיים לחורבן שמתרחש שם".
לדברי הגורם, למערכת הביטחון יש חלון זמן משפטי לפנות את בית המריבה עד 15 בדצמבר, ואם יהיה צורך ניתן גם להאריך את התקופה.