האם הלידה השנייה תהיה קשה כמו הראשונה?
אם היתה לי לידה מזעזעת, האם גם הלידה השנייה תהיה כזו? ולהיפך - יכול להיות שהלידה השנייה באמת תמיד יותר קלה כמו שמספרים? השבוע במדור: אתן שאלתן וזהר כרמי עונה
הלידה הקודמת משפיעה מאוד על הלידה הבאה עלינו לטובה. אם חווית הלידה הקודמת הייתה קשה או טראומטית, ייתכן מאוד שהפחדים והלחץ נסחבים איתנו ללידה הבאה ולא מרפים בקלות. מתברר שגם אם הלידה הקודמת הייתה נפלאה, מושלמת, ממש "לידה בהזמנה", גם אז עלול להיווצר לחץ "לעמוד בציפיות". לא קל "להגריל" פעמיים במפעל הפיס.
השבוע במדור, הלידה הקודמת עוקבת אחרינו עמוק לתוך ההיריון והלידה הנוכחיים וגם אליה אפשר להתכונן, להפחית חרדה, להתעדכן מה חדש בחדרי הלידה שלנו ומה מציעים כיום בבתי היולדות.
שאלה:
הלידה הראשונה שלי הייתה מושלמת. הגעתי בפתיחה של 8 ס"מ, "הגרלתי" מיילדת מופלאה, ילדתי מהר ללא אפידורל וללא תפרים, אז מה הבעיה? דווקא לקראת לידה שנייה אני בלחץ. מה יהיה אם אפול על מיילדת פחות מופלאה? האם יש דרך לכוון איכשהו לקבל את המיילדת ההיא?
תשובה:
קודם כל, הלידה הקודמת שלך נשמעת פנטסטית. זכית ובגדול. למה בעצם את חושבת שהפעם לא יהיה לך "מזל"? להיפך, סטטיסטית, לידה שנייה היא קצרה וקלה יותר מהראשונה, אז אולי השאלה היא האם בכלל תספיקי לשים לב אם המיילדת מופלאה או לא.
לשאלתך, ישנם בתי יולדות בהם ניתן לבחור מיילדת פרטית, כמו גם אחרים בהם ניתן לבחור שירות של מיילדת אישית, כלומר מיילדת שתהיה איתך ורק איתך אולם לא תוכלי לבחור בה מראש אלא תקבלי בלידה את המיילדת שנמצאת בכוננות באותו זמן. בכל מקרה, היא אינה נספרת במצבת כוח האדם בחדר הלידה בעת שהיא נמצאת בלידה פרטית וזה מאפשר לה להיות איתך בליווי רציף, שזה מצוין.
שווה לבדוק האם בית היולדות שבו תבחרי ללדת מאפשר אחת האפשרויות הללו, ואם לא, ייתכן וכדאי לך לשקול לידה בבית יולדות שכן מאפשר לך זאת. את צריכה לתת דעתך ולהחליט על הגישה שלך. ניתן לבחור בגישה של צמצום הסיכונים למינימום, להחליט שעבורך הדבר הנכון הוא לנסות לשלוט במקסימום משתנים בתהליך הלידה, ואז בחירת המיילדת או לפחות בחירת שירות של מיילדת אישית יכול לעשות לך את ההבדל.
שאלה:
בלידה הקודמת היה לי זירוז שנגמר בלידה רגילה, אבל מאוד ממושכת וכואבת. אם הפעם שוב אגיע לזירוז, יש אפשרות לבקש מראש ניתוח קיסרי?
תשובה:
יש אפשרות לבקש קיסרי ללא סיבה רפואית. ברוב המכריע של בתי היולדות בישראל יאפשרו לך ללדת בניתוח גם ללא סיבה רפואית, לאחר הליך קצר יותר או פחות של הסברים וחתימה על טופס הסכמה, עליו את חותמת ממילא בכל ניתוח קיסרי, גם כשמבוצע מסיבה רפואית ואפילו במצב חירום.
ינסו לשכנע אותך, ובצדק, שלידה נרתיקית עדיפה על ניתוח קיסרי מבחינה גופנית. פרט לשני בתי יולדות, בכל בתי היולדות בארץ אם תתעקשי על ניתוח קיסרי, תקבלי אותו. וחבל. אסב את תשומת לבך לכמה נקודות: ראשית, לידה ראשונה היא על פי רוב ממושכת וכואבת יותר מלידות חוזרות. למה להניח מראש שאת עומדת לחזור על תסריט האימים הקודם?
שנית, גם לידה בהשראת לידה (="זירוז") יש אפשרות לעבור בדרך מיטבית, עם תמיכה מקצועית נכונה ועם הכנה מתאימה. למשל, הידעת שאת עירוי הפיטוצין ניתן להפסיק ולבדוק האם גופך נכנס לתהליך הלידה ואינו זקוק לפיטוצין עוד על מנת להתקדם?
לידה בזירוז ממש לא חייבת להיות סיוט ושווה לבדוק איך לעבור זאת אחרת הפעם, למשל להמתין ללידה במועדה ללא זירוז. יש הרבה, ממש הרבה, מה לעשות לפני שניגשים לניתוח פתיחת בטן, שצריך ואמור להיות עבור כל אישה אופציה אחרונה בהחלט.
שאלה:
בלידה הקודמת ילדתי בבית. בלידה הבאה מסיבה רפואית לא אוכל ללדת בבית, אך אני רוצה ומתכננת ללכת הביתה כמה שיותר מהר לאחר הלידה. אם אני הולכת כמה שעות אחרי הלידה הביתה, על מי חל התשלום לבית החולים, מענק האשפוז? שמעתי שמועות שאם אני לא נשארת להתאשפז בבית החולים, עלולים לדרוש ממני לשלם להם בטענה שלא יקבלו כסף עבורי מביטוח לאומי. האם זה נכון?
תשובה:
אכן נשמעות מדי פעם שמועות על כך שחובת היולדת להישאר באשפוז לאחר הלידה זמן מינימאלי שאף אותו לא יודעים לנקוב. יש אומרים 12 שעות, יש אומרים 24 שעות. שניהם טועים. לפי החוק, המימון לאשפוז היולדת והיילוד בלידה מגיע מהמוסד לביטוח לאומי, מדמי הביטוח שמשלם ומשלמת כל אחד ואחת מאיתנו, כלומר הוא זכותנו מעצם כך שהלידה התרחשה.
הסכום המכונה "מענק אשפוז" מועבר מהביטוח הלאומי למוסד הרפואי בו התרחשה הלידה, ללא תלות בזמן שהייתם של היולדת והיילוד בו. בדיון וועדת הכנסת לקידום מעמד האישה בו נכחתי, שעסק בהרחבה בשאלה זו, הוצג מעבר לכל ספק כי בית החולים אינו רשאי לדרוש מהיולדת את מענק האשפוז, בתואנה כי יחול עליו אם לא התאשפזה היולדת ל-12 שעות.
כלומר, עד היום היו מקרים בהם בתי חולים דרשו מהיולדת שתשלם את מענק האשפוז, בסך כ-8,000 ש"ח, בטענה שגויה שהביטוח הלאומי לא ישלם עבור הלידה אם זמן האשפוז נופל מ-12 שעות. מתברר שזה "עורבא פרח" ונציגת הביטוח הלאומי הודתה בכך בוועדה.
יתרה מכך, עולה כי "תקנת 12 השעות" נשאבה, בניגוד לחוק, מתקנה אחרת של הביטוח הלאומי, שאינה קשורה למענק האשפוז בלידה, אלא לחוק עבודת נשים. שיא האבסורד הוא שאותה תקנה ממנה הושאלה ההתייחסות לפרק הזמן בן 12 השעות, מציינת מפורשות כי אין להחיל את פרק זמן זה על כל תקנה אחרת פרט לזו שעליה הותקן במקור ומכאן שאין לאותה דרישה מהיולדת כל בסיס.
איני יכולה כמובן להבטיח לך שזה לא יקרה לך. מה שאוכל הוא לצייד אותך במידע הבדוק והאמין ולקוות שלא יעשו לך בעיות או לחלופין שאם יעשו לך בעיות, עצם ידיעת החוק תעזור לך להיחלץ מהן.
- גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן
.
- זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה
", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.