סין לסרקוזי: לפגישה עם הדלאי למה יהיו השלכות
דובר משרד החוץ הסיני הזהיר כי לפגישה המתוכננת בין הנשיא התורן של האיחוד אירופי, ניקולא סרקוזי, עם הדלאי למה, עלולות להיות השלכות על היחסים בין בייג'ינג לפריז
סין שיגרה היום (ה') לצרפת מסר תקיף נוסף המרמז כי לפגישה המתוכננת בין הנשיא ניקולא סרקוזי למנהיג הרוחני הגולה של העם הטיבטי, הדלאי למה, יהיו השלכות על היחסים בין שתי המדינות. הניסיון הסיני האחרון לבודד את המנהיג הטיבטי בא יומיים לפני פגישתו המתוכננת של סרקוזי עם הדלאי למה בפולין.
בייג'ינג דרשה מסרקוזי לבטל את הפגישה וכבר ביטלה במחאה את השתתפותה בפסגה גדולה של סין והאיחוד האירופי שתוכננה להשבוע. הביטול הוביל להבעת חששות מצד ארגונים עסקיים צרפתיים, החוששים מפגיעה בקשרי המסחר עם סין. הם ציינו כדוגמה את הפגיעה ביחסי סין-גרמניה אחרי פגישת הקנצלרית אנגלה מרקל עם הדלאי למה בברלין בשנה שעברה.
דובר המשרד החוץ בבייג'ינג, ליו ג'ינצ'או, אמר כי סין מקווה שצרפת "תיצור תנאים חיוביים לפיתוח היחסים ולא תפגע בפיתוח הקשרים בטווח הארוך, ובכך תפגע באינטרסים של עמי שתי המדינות". צרפת, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, צריכה לשיטת ליו, "לבחון בכנות את דאגותיה של סין".
סין לא איימה מפורשות לפגוע בקשרי המסחר עם צרפת בתגובה לפגישה עם
הדלאי למה, ובדבריו ציין ליו כי הקשרים הכלכליים "מבוססים על הנחה של תועלת הדדית". ביטול ההשתפות בפסגת האיחוד האירופי שיתק את שיתוף הפעולה עם אירופה. כ-200 אנשי עסקים היו אמורים להיפגש עם עמיתים אירופים בכינוס.
עמדתה של סין היא כי חבל טיבט נמצא בריבונותה זה למעלה מ-700 שנים וכי הדלאי למה הוא מנהיג בדלני המעוניין לשים קץ לריבונות סין באזור הרי ההימלאיה. טיבטים רבים טוענים כי בעבר נהנתה ארצם מעצמאות. הדלאי למה נמלט מארצו ב-1959, בעקבות התקוממות כושלת נגד המשטר הקומוניסטי.