צרות בעזה: הבנקים סגורים, חג הקורבן בסכנה
המשבר הכלכלי נותן את אותותיו כמעט בכל מקום ברחבי ישראל, אבל בעזה ההשלכות הן קשות בהרבה. המוסלמים יציינו ביום שני את חג הקורבן, אך רוב הבנקים והכספומטים סגורים משום שאין ברשותם שקלים. עשרות אלפי משפחות של פקידי הרשות הפלסטינית בעזה לא קיבלו משכורות
המצב הכלכלי ברצועת עזה מחמיר מיום ליום, ורוב הבנקים סגרו את סניפיהם. תושבים רבים זועמים על כך שברוב הבנקים לא ניתן למשוך מזומנים בשל המחסור בשקלים, ופקידי הרשות הפלסטינית לא יוכלו לקבל היום (ו') את משכורתם החודשית.
ביום שני יחל חג הקורבן המוסלמי, אולם משפחות רבות לא יוכלו להתכונן ואף להעביר את החג. עשרות אלפי פקידים לא קיבלו את משכורותיהם ולכן לא יוכלו לרכוש את המוצרים הבסיסיים לקראת יום שני.
לא כל כך נעים לראות בנק סגור. תסכול בעזה, היום (צילום: AFP)
בעיית המחסור בשקלים אינה חדשה, ובחודשים האחרונים התערב בנק ישראל בנושא והעביר מאות מיליונים לבנקים הפלסטיניים ברצועה. גם הפעם צופים הפלסטינים כי בנק ישראל ינקוט פעולה, אך החשש הוא כי המהלך יעשה מאוחר מדי - לאחר חג הקורבן.
ברצועה מקווים כי ממשלתו של סלאם פיאד - שפקידיה הם הסובלים העיקריים מהמחסור בשקל ואי-תשלום המשכורות - תנקוט צעדים מהירים לפתרון הבעיה, שכן ממשלת חמאס ברצועה משלמת את משכורותיה ב-28 לחודש. משפחות הפקידים ברצועה מקוות כי עד יום ראשון תיפתר הבעיה.
אי-תשלום המשכורות והמחסור בשקלים אינם הבעיות היחידות של הפלסטינים בעזה.
לראשונה זה עשרות שנים לא ייזכו תושבי הרצועה לעלות לרגל לעיר הקדושה למוסלמים, מכה, לציון מצוות החאג'. המחלוקות בין ממשלת חמאס בעזה לבין ממשלת הפתח בגדה הן שגרמו למשבר.
מצרים מוכנה להעביר דרך מעבר רפיח אך ורק את עולי הרגל שנרשמו בממשלת הפתח בגדה, אולם מסרבת להעביר את אלה שנרשמו דרך ממשלת חמאס ברצועה. כתוצאה מכך החליטה הממשלה בעזה כי לא תתיר יציאת עולי רגל שנרשמו אצל הפתח כל עוד לא תתאפשר יציאה של תומכי חמאס. כך אירע שאלפי תושבי הרצועה שנרשמו ואף שילמו עבור העלייה לרגל לא ייזכו לקיים את אחת מחמש מצוות היסוד של האיסלאם.