מכת הפיטורים - מגיפה כלל עולמית
המשק הישראלי אינו לבד בתקופה הקשה הזאת; גם כלכלות מפותחות נוספות, ובראשן ארה"ב סובלות ממכת פיטורים קשה בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי. צרת רבים
מכת הפיטורים שפוקדת את המשק הישראלי בשבועות האחרונים היא תופעה מדאיגה ומטרידה, אבל לפני שמתחילים להטיח האשמות, כדאי לתפוס קצת פרספקטיבה. אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי גלובלי, ובגלובליזציה כמו בגלובליזציה - כולם קשורים לכולם ומושפעים מההתרחשויות במקומות שונים בעולם.
- מכת פיטורים
במשק
והעולם - בעיקר העולם המערבי המפותח שאנחנו נחשבים לחלק ממנו - נמצא כיום במיתון, או עומד על סף מיתון. האם זה המיתון הגרוע ביותר מאז סוף שנות התשעים, מלחמת העולם השניה או השפל הגדול - את זה ימים יגידו. מה שבטוח הוא שאחד הסימפטומים המובהקים ביותר של מיתון הוא עלייה בשיעור האבטלה, ויותר מזה - הידרדרות כללית בשוק העבודה.
בתוך הבועה הקטנה שלנו אנחנו בקושי שמים לב לדיווחים השוטפים על פיטורי עובדים במספרים גדולים בחברות רבות בעולם, שהחלו מאז פרוץ המשבר לחיינו בקיץ אשתקד וממשיכים באופן רצוף מאז ועד היום ועד בכלל.
רק בימים האחרונים התבשרנו על פיטורים של 12 אלף עובדים בענקית התקשורת האמריקנית AT&T, פיטורים של 2,500 עובדים ועוד 4,000 קבלנים בחברת הכימיקלים דופונט ופיטורים של 5,600 עובדים בקרדי סוויס, הבנק השני בגודלו בשוויץ. יצרנית המטוסים בואינג הודיעה לאחרונה על כוונתה לפטר 9,000 עובדים, וחברת הפלדה הגדולה בעולם, ארסלור מיטאל, תפטר גם היא 9,000 עובדים בתקופה הקרובה.
אמנם מדובר בחברות ענק, שמפטרות רק חלק קטן מעובדיהן (ב-AT&T למשל מדובר רק על 4% מהעובדים, בבואינג על 5% ובארסלור מיטאל על 3% בלבד), אבל המספרים הולכים ומצטברים.
תעסוקה כמדד למיתון
הלשכה הלאומית למחקר כלכלי האמריקנית (NBER) קבעה לאחרונה שארה"ב נמצאת במיתון כבר מדצמבר 2007. הלשכה קובעת את תקופות המיתון בארה"ב, ולמעשה תפקידה מוגדר באופן רשמי כמעקב אחר המחזורים הכלכליים. מדד התעסוקה שמפרסם משרד העבודה האמריקני, המראה את מספר המשרות שנוספו או אבדו לכלכלה – הוא אחד מחמשת המדדים המרכזיים שבהם משתמשת הלשכה כדי לקבוע את מצב הפעילות הכלכלית, ולדבריה, מדד זה - ביחד עם מדד התפוקה - הוא המדד המהימן ביותר והעיקרי בקביעה זו.
בפרסום שבו קבעה הלשכה כי המיתון החל כבר בדצמבר אשתקד מוסבר, שלמרות שנהוג להגדיר מיתון כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, זה לא תמיד המקרה; הפעם נקבע המיתון בעיקר על סמך ההיחלשות במדדי התעסוקה והתפוקה, למרות שלא היו עדיין שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית בתמ"ג.
שיעור האבטלה בארה"ב עמד באוקטובר על 6.5%. הפדרל ריזרב צופה ששיעור האבטלה יגיע ל-7.6% בשנה הבאה, וישנם כלכלנים שצופים כי הוא יזנק עד 8% בסוף 2009. אך יש לזכור ששיעור אבטלה הוא מדד "מפגר", ולעיתים מגיע לשיא יותר משנה אחרי שמיתון מתחיל להתפוגג.
ארה"ב: המצב הולך ומחמיר
הנתונים שמגיעים מארה"ב, מקור המשבר והכלכלה הגדולה בעולם, משקפים אולי את מלוא חומרת המצב. השבוע פורסמו מספר נתונים מדאיגים במיוחד לגבי שוק העבודה האמריקני.
חברת הייעוץ צ'לנג'ר גריי אנד כריסמס, שאחראית על פרסום נתוני הפיטורים, דיווחה כי בנובמבר פוטרו ברחבי המדינה 181,671 עובדים, המספר החודשי הגדול ביותר מאז ינואר 2002, עלייה של 61% לעומת אוקטובר וזינוק של 148% לעומת נובמבר אשתקד.
לפי חברת הייעוץ, מאז ינואר 2008 ועד עכשיו פוטרו בארה"ב 1,057,645 עובדים. במגזר הפיננסי לבדו פוטרו 91,356 עובדים בחודש שעבר, המספר הגדול ביותר מאז ספטמבר 2001. עד אוקטובר פוטרו במגזר 129,150 עובדים.
דו"ח נוסף שפורסם השבוע הראה שהמגזר הפרטי בארה"ב פיטר 250 אלף עובדים בחודש שעבר. הנתון המדאיג ביותר בדו"ח זה הוא פיטורים נרחבים בעסקים קטנים - לפי הדו"ח, עסקים קטנים פיטרו 79 אלף עובדים בנובמבר, הירידה השניה בלבד במספר המועסקים בשש השנים האחרונות בקטגוריה זו. בנוסף, במגזרי השירותים והייצור נרשמה ירידה חדה במספר המועסקים, החדה ביותר מאז נובמבר 2001.
מספר דורשי אבטלה בארה"ב - בשיא
ביום חמישי פורסם שמספר דורשי דמי אבטלה בארה"ב הגיע לשיא של 26 שנה, והיום התפרסם דו"ח התעסוקה של משרד העבודה האמריקני, שהראה ירידה של 533 אלף המועסקים במגזרים לא חקלאיים במדינה; זאת בעוד התחזיות עמדו על ירידה של בין 350 אלף ל-490 אלף. הנתון שהצביע על ירידה הגבוהה ביותר מאז דצמבר 1974 היכה את המומחים בתדהמה. "תפחדו, תפחדו מאוד", כתב אחד האנליסטים, עוד קודם לפרסום הנתונים. מנתוני הממשלהעולה כי מאז תחילת השנה איבדה כלכלת ארה"ב 1.9 מיליון משרות.דיווח נוסף השבוע של הבנק המרכזי האמריקני הראה כי בחודשי אוקטובר-נובמבר נרשמה האטה בפעילות הכלכלית בכל אזורי ארה"ב. ביום חמישי דווח כי הצריכה הפרטית במדינה, ששני שליש מכלכלתה מבוסס על הצרכנים שלה, ירדה ב-2.7%; והחודש שעבר היה החודש הגרוע ביותר ב-40 שנה עבור המגזר הקמעונאי האמריקני. כך שנראה שעדיין לא ראינו את תחתית החבית.
האיחוד האירופי: האבטלה עולה בקצב איטי יותר
ה-OECD, גוף שכולל את 30 הכלכלות המפותחות בעולם, צופה כי מספר המובטלים במדינות החברות בו יגדל ב-8 מיליון איש בשנתיים הקרובות, ויגיע ל-42 מיליון עד 2010 (שיעור אבטלה של 7.3%), לצד צניחה ממוצעת של 0.4% בתוצר המקומי הגולמי במהלך 2009. מדובר בעלייה החדה ביותר באבטלה במדינות ה-OECD מאז תחילת שנות התשעים.
לפי הארגון, ההידרדרות המהירה ביותר נרשמת בארה"ב, ובאיחוד האירופי האבטלה עולה - אך בקצב איטי יותר. בסוף נובמבר דיווח האיחוד האירופי כי שיעור האבטלה עלה באוקטובר ל-7.7%, הרמה הגבוהה ביותר זה קרוב לשנתיים ולעומת 7.6% בספטמבר.
האיחוד האירופי מורכב מכלכלות שונות מאוד, ולא כולן מגיבות באותה צורה ובאותו קצב למיתון. ה-OECD צופה כי ההאטה תהיה חמורה במיוחד במדינות שפגיעות יותר למשבר הפיננסי או לצניחה החדה במחירי הדיור, כמו ספרד, אירלנד, בריטניה, איסלנד, הונגריה וטורקיה, וחמורה פחות במדינות כמו גרמניה וצרפת.
בריטניה בצרות
לפי הנתונים, האבטלה בבריטניה צפויה לרשום את העליות החדות ביותר מכל הכלכלות המערביות, ולעלות ב-1.7 מיליון איש ליותר מ-3 מיליון מובטלים ב-2010 – שיעור אבטלה של כ-10%. מאז תחילת אוקטובר ועד היום הודיעו חברות בריטיות על פיטורים של 31,184 עובדים. בין המפטרים: הבנק היפני נומורה, ענקיות התרופות גלקסו-סמית'-קליין ואסטרה-זנקה, יצרניות הרכב אסטון מרטין ורולס רוייס, ענקיות הפיננסים סיטיגרופ, קרדי סוויס ו-UBS, וירג'ין מדיה, קדבורי ועוד.הצפי הוא שבמגזר הפיננסי יפוטרו 100 אלף עובדים בבריטניה עד סוף 2010. מגזר הבנייה צפוי לאבד 500 אלף עובדים, וגם מגזר הקמעונאים, המלונות, הברים והמסעדות צפוי לאבד חצי מיליון משרות.
בספרד, שסבלה ממשבר בשוק הנדל"ן עוד לפני החרפת המשבר הגלובלי, עומד שיעור האבטלה היום על כ-12% לפי הנתונים הרשמיים - הגבוה ביותר באיחוד האירופי והנתון הגרוע ביותר מאז 1996. לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה האירופית אירוסטאט עמד שיעור האבטלה בספרד על 12.8% באוקטובר, לעומת ממוצע של 7.6% בגוש האירו.
האיחוד האירופי צופה כי שיעור האבטלה במדינה יגיע ל-13.8% ב-2009. קרן המטבע הבינלאומית צופה שיעור אבטלה של 14.7%. התחזית הפסימית ביותר שייכת לאיגוד המעסיקים הגדול בספרד, CEOE, ועומדת על 17%. בנובמבר בלבד איבדה כלכלת ספרד 5,700 משרות ביום.
כלכלנים ספרדים טוענים כי ספרד הובילה עד לאחרונה בקצב יצירת המשרות החדשות בגוש האירו, אך רוב המשרות החדשות נוצרו במגזרי השירותים והבנייה, מגזרים רגישים במיוחד למשברים כלכליים. בשנים האחרונות סבל שוק הנדל"ן הספרדי מאספקת יתר ומעליית ריבית. כעת, לאחר התפוצצות הבועה, קרקע המציאות קשה במיוחד.
גרמניה וצרפת: בינתיים עוד אין פיטורים המוניים
בגרמניה, לעומת זאת, דיווחה סוכנות העבודה הפדרלית על ירידה באבטלה באוקטובר ל-7.1%, לעומת 7.2% בספטמבר ולשפל של 16 שנה. גרמניה סבלה משיעור אבטלה גבוה במיוחד עד כניסתה של הקנצלרית אנגלה מרקל לתפקיד, והנושא היה סוגייה פוליטית רגישה במיוחד.
מאז 2005 יורד שיעור האבטלה במדינה באופן עקבי, ובינתיים לא נראה שהחברות הגרמניות החלו לבצע פיטורים בהיקף גדול. לפי דיווחים, התאגידים בגרמניה מעדיפים בינתיים להתמודד עם המשבר באמצעות פיטורים של עובדים זמניים. יש לזכור גם שבחברות הגדולות במדינה יש איגודי עובדים חזקים מאוד, ולכן כל מהלך של פיטורים המוניים צפוי להיתקל בהתנגדות ואף להוביל לשביתות.
ועם זאת, לנוכח התכווצות הכלכלה הגרמנית מאז מרץ השנה, צניחה של 40% במדד הדאקס מאז תחילת השנה וירידה של מדד אמון העסקים לרמתו הנמוכה ביותר מאז 1993 באוקטובר, גם שוק התעסוקה צפוי להיפגע במידה מסויימת. ה-OECD צופה כי האבטלה בגרמניה תעלה ל-8.1% ב-2009, ול-8.6% ב-2010.
גם בצרפת המצב עוד לא גרוע כל כך, לפחות לפי משרד הסטטיסטיקה הצרפתי, שמדווח כי שיעור האבטלה עמד ברבעון השלישי על 7.7%. המשרד, יש לציין, אינו מפרסם נתוני אבטלה חודשיים מאז 2006, אז פרץ ויכוח ציבורי סוער שבמרכזו עמדו שיטות החישוב שלו. סוכנות הסטטיסטיקה האירופית, לעומת זאת, מעריכה כי שיעור האבטלה בצרפת עמד על 8.2% באוקטובר, לעומת 8% בספטמבר.
גם השכר צפוי לרדת
ה-OECD אומר שמהניסיון ההיסטורי אפשר ללמוד כי קבוצות האוכלוסייה שיספגו את המכה הקשה ביותר מהידרדרות שוק העבודה הן הצעירים, עובדי הקבלן, מהגרים, עובדים לא מקצועיים ועובדים מבוגרים יותר. בנוסף, טוען הארגון כי ההאטה משפיעה באופן לא פרופורציונלי על עובדים במגזרים מסויימים, בראשם מגזר הבנייה ומגזר הפיננסים, אך גם על ענף הרכב.
ארגון העבודה העולמי (ILO) מצביע על השפעה נוספת של המשבר הגלובלי על שוק העבודה, ולא בצורה של פיטורים. לפי הארגון, המשבר הכלכלי העולמי צפוי להוביל לקיצוצים כואבים בשכרם של מיליוני עובדים ברחבי העולם בשנה הקרובה, שתפגע במיוחד בבעלי ההכנסות הנמוכות ובעניים, אך גם במעמד הביניים.
לפי הארגון, הצמיחה בשכר תעמוד במקרה הטוב ביותר על 1.1% ב-2009, לעומת 1.7% ב-2008, אך השכר צפוי לרשום ירידה במדינות רבות, בהן כלכלות מפותחות.
עצות להתמודדות
ובינתיים, מה נותר לעשות אם לא להיערך לתקופה קשה. העיתון USA טודיי מציע מדריך הישרדות למיתון, שבחלקו יכול להתאים גם לנו.
בין העצות, שנכונות תמיד ובמיוחד בתקופת משבר כלכלי, ניתן למצוא דברים כמו לחיות מתחת לאמצעים - לבחון מחדש את הרגלי הקנייה, להשוות מחירים וכדומה; לחזק את כרית הביטחון באמצעות חיסכון; לפזר סיכונים בתיק ההשקעות; להמריץ את הקריירה באמצעות הפעלת מיומנויות, לקיחת אחריות נוספת וכדומה; להתמקד בהגשמה רוחנית במקום בהצלחה חומרית; ולנהל משא ומתן על כל דבר.