לא חייבים חלב: כל המזונות שעשירים בסידן
מי שנמנע או מצמצם את צריכת החלב ומוצריו, עלול שלא לצרוך מספיק סידן. הכירו מקורות נוספים העשירים במינרל שכה חיוני לבריאות הגוף
מי שנמנע מצריכת מוצרי חלב, או שאוכל רק מגוון צר של מוצרים, עלול שלא להעניק לגופו כמות מספקת של סידן. הסידן חשוב מאד בשלבי הצמיחה לגובה
גיל | סידן (מ"ג) |
6-0 חודשים | 210 |
12-7 חודשים | 270 |
3-1 שנים | 500 |
8-4 שנים | 800 |
18-9 שנים | 1,300 |
50-19 שנים | 1,000 |
51 והלאה | 1,200 |
לשם בניית העצמות, אך לא רק! הסידן חשוב מאד לתהליכי כיווץ והתאוששות השרירים, ולכן הוא חשוב מאד בכל גיל, ובמיוחד למי שמבצעים פעילות גופנית סדירה.
יש אפשרויות! צריך רק לבחור נכון
כאמור, מוצרי החלב הם המקור הטוב ביותר והעשיר ביותר לאספקת סידן לגוף אך אם אתם נמנעים, הקפידו לשלב מזונות אחרים עשירים בסידן. במאפים ובפשטידות ניתן להיעזר במוצרים דמויי חלב כמו שמנת וקצפת פרווה, אותם ניתן למצוא בכל מרכול. את דגני הבוקר אפשר לכרסם בתוספת חלב אורז, ובתבשילים ניתן להחליף את החלב והשמנת בחלב קוקוס, המעניק למזון טעם ייחודי.
אבל בנוסף לכך, חשוב לשלב בתפריט היומי מגוון רחב של מאכלים עשירים בסידן על מנת להגיע לכמות היומית הדרושה. להלן רשימה מגוונת של מזונות אשר יכולים לספק סידן בתפריט היומי גם אם נמנעים לחלוטין ממוצרי חלב ומוצרי סויה (הנתונים לקוחים מטבלאות הרכב המזונות של משרד הבריאות).
המזון (100 גרם) | כמות סידן (מ"ג) |
גרעינים ופיצוחים | |
שומשום קלוי ללא קליפה | 131 |
שומשום עם קליפה (מלא) | 975 |
בוטנים קלויים ללא קליפה | 54 |
שקדים קלויים ללא קליפה | 282 |
ערמונים מבושלים ללא קליפה | 46 |
קטניות | |
במיה מבושלת | 63 |
גרגירי חומוס מבושלים | 49 |
תורמוס מבושל | 51 |
פולי סויה מבושלים | 102 |
שעועית לבנה מבושלת | 90 |
פירות | |
תפוז | 40 |
דבלים | 144 |
משמש מיובש | 45 |
ירקות | |
בצל ירוק | 72 |
ברוקולי מבושל | 46 |
עלי תרד מבושלים | 136 |
עלי פטרוזיליה | 138 |
ארטישוק מבושל | 45 |
שום | 181 |
עלי סלק מבושלים | 114 |
זיתים כבושים | 61 |
כרוב אדום | 51 |
כרוב ניצנים מבושל | 93 |
דגים | |
מקרל משומר (משקל מסונן | 241 |
קרפיון אפוי או צלוי | 52 |
סרדין משומר(מסונן) | 382 |
סלמון משומר במים (מסונן) | 213 |
מאכלים נוספים | |
ביצה (ללא קליפה) | 49 |
מרציפן | 230 |
טחינה | 426 |
לסיכום
גם אם אתם נמנעים מבחירה או בשל אילוצי אורח החיים, מאכילה של מוצרי חלב ולכן חוששים שאספקת הסידן שלכם היומית נמוכה, הקפידו להשלים את החסרים בעזרת "מאכלים חלופיים" ואפשרו לגוף לשמור על הבריאות לאורך שנים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט M.Sc ומנהלת תחום התזונה במרכז הרפואי 'מדיקס' בת"א