ברגל שמאל: סדקים בין מרצ לתנועה החדשה
תנועת השמאל החדשה בקושי בת שבוע וכבר עולה החשש שהאיחוד לא ייצא לפועל. ניר ברעם מזהיר בשיחה עם ynet מקריסת המיזוג, ומנגד חוששים בכירי מרצ להידחק. אחד המתמודדים: "זה לא שהחדשים הם כוכבים כל כך גדולים"
קשיי הסתגלות בתנועת השמאל החדשה: למתבונן מהצד, החיבור בין מרצ לתנועת השמאל החדשה נראה כמו ירח דבש של ממש. רק ביום שישי האחרון נערך כנס הקמה מרשים ואחד המייסדים - יו"ר מרצ חיים אורון - התהלך בגאווה. בכל פינה נשמעו הצהרות כי איחוד הכוחות עשוי להפוך את מרצ למפלגה השלישית בגודלה בישראל. אולם מתחת לפני השטח כבר נפערים הסדקים ויש מי שמתריע מפני פיצוץ.
הסופר ניר ברעם, שריכז את צוות ההיגוי שניסח את מצע התנועה, הזהיר אמש (ג') בשיחה עם ynet כי האיחוד המתגבש בין מרצ לתנועה החדשה עלול לעלות בתוהו. ברעם טען כי אם מרצ לא תהיה מוכנה להתגמש במשא ומתן עם התנועה, ספק אם החיבור בין שני הגופים ייצא אל הפועל.
"השאלה הגדולה והקשה היא אם מרצ מוכנה להשתנות", אמר ברעם הטוען כי אין ברצוננו להתמודד לכנסת. "התנועה החדשה צריכה לסמל שני דברים:
מצע סוציאל-דמוקרטי ורשימת אנשים חדשים לגמרי. זה המבחן שלנו. לפי שעה נראה שמרצ מתקשה לעכל את הגוף החדש שהיא היתה שותפה להקמתו ולאנשי מרצ קשה לקבל את החיבור".
ברעם מודה כי התנועה החדשה לא הצליחה "להתרומם" כפי שהיה צפוי בתחילת הדרך. "היינו אמורים להביא בשורה חדשה", הוא אומר, "אך במובן מסוים עוד לא התקדמנו". מנהיגי התנועה החדשה מעוניינים לראות ברשימת מרצ המשותפת לכנסת גם נציגים של התנועה הירוקה החדשה, וברעם מותח ביקורת על כך שעדיין לא נבחרו נציגי התנועה לכנסת. "כל זמן שיש ערפל סביב זהותם של האנשים", הוא אומר, "זה לא יתקדם".
"אני מצפה מכולם להתעלות מעל האינטרסים האישיים", הוא מוסיף. "הרעיון להקים מפלגה סוציאל-דמוקרטית הוא נכון, אך האתגר הוא בביצוע וכרגע יש קשיים לא קטנים. כדי שהמהלך יצליח, מרצ צריכה להסכים להכניס לשורותיה אנשים חדשים וחלק מהרעיונות שלנו".
תנועה בלי שם
גם במרצ יש מי שאינו מרוצה מהאיחוד, בעיקר אלה שעלולים להידחק אחורה ברשימה - למקומות לא ריאליים. ביום ראשון ייערכו הפריימריז במרצ ועד אז, כנראה, לא נשמע ציוץ מהמתמודדים. זאת, בשל העובדה שהחיבור בין התנועות הוא פרי יוזמתו של יושב הראש אורון. "מתוך 935 חברי הועידה - 200 הם קיבוצניקים שנאמנים ליו"ר ג'ומס", הסביר פעיל במרצ.
כינוס הוועידה לבחירת הרשימה הוא הראשון מבין שני אירועים מרכזיים, שייעצבו את אופי המפלגה. השני יתרחש בעוד פחות משבועיים - כשיוחלט אילו מקומות יקבלו חברי התנועה החדשה ברשימה המאוחדת.
לפי הסקרים הפנימיים של מרצ, שלושת המועמדים המובילים לזכות במקומות השני עד הרביעי הם אבשלום וילן, אילן גילאון וזהבה גלאון. על המקום החמישי מתמודדים מוסי רז ועיסווי פרג'. המקום השישי משוריין לאישה ושם מתחולל קרב בין המועמדת החרדית צביה גרינפילד למיכל רוזין, המכהנת כיום כמנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע.
אולם, סדר הרשימה עשוי לעבור שינויים דרמטיים - אך הבכירים אינם יודעים בינתיים כיצד ישתלבו נציגי התנועה החדשה ברשימה. בינתיים, אין אפילו שם חדש למפלגת השמאל ולחלל האוויר נזרקים אינספור שמות, בהם "מרצ החדשה" ו"התנועה החדשה". יש גם מי שמשווק את השם הפופולרי באירופה - "הסוציאל-דמוקרטים".
ההצעה שיגיש אורון לוועידה בנוגע לשיבוץ היא המפתח. בקרב אנשי התנועה נפוצו שמועות לפיהן יובטחו להם ארבעה מקומות בעשירייה הפותחת, כאשר אחד מהם ישובץ בחמש המקומות הראשונים.
הבעיה היא שגם בתנועה החדשה לא יודעים עדיין מי מיהם ייכנס לרשימה, ואלה ייקבעו על ידי ועדה מסדרת. צלי רשף נחשב לדמות המועדפת על ידי רבים לעמוד בראש. "ברור שאחרי הוועידה ביום ראשון הקרוב, האנשים שייבחרו למקומות הראשונים ישמיעו את קולם ולא יסכימו בקלות להעמיד את חברי התנועה החדשה לפניהם ברשימה", סיפר ל-ynet אחד המועמדים במרצ. "זה לא שהחבר'ה מהתנועה החדשה הם כוכבים כל כך גדולים".
"התרומה של האיחוד האחרון היתה אולי תמיכה של חתול"
אילן גילאון, שצפוי להיבחר גבוה ברשימה, כבר נכווה בבחירות ב-2003 מאיחוד שכזה עם "ישראל הדמוקרטית". הוא מציע לבחון את האיחוד המתגבש תחת זכוכית מגדלת. "כל התרומה של 'הבחירה הדמוקרטית' לפני חמש שנים היתה אולי חתול אחד שתמך בנו - ואני נשארתי מחוץ לכנסת", הוא מסביר בלשון ציורית.
"אני בעד הרחבת עומק המועמדים ובעד המהלך של ג'ומס, אבל צריך לבחון טוב-טוב את התרומה של אותם אנשים", מוסיף גילאון. "לי זה לא משנה לאיזה מקום אגיע, כל עוד זה שלפני ברשימה יכול למשוך מצביעים נוספים ולמשוך אותי פנימה לכנסת. הרי זו מטרתו של האיחוד - להגדיל את שורות מרצ בכנסת. אני רוצה את מרצ כתנועת שמאל חברתית גדולה ולא כיוונים אחרים".
אורון נואם בכנס הקמת התנועה החדשה, שבוע שעבר (צילום: מרב יודילוביץ')
דבריו מייצגים את עמדתם של רוב חבריו לסיעה במרצ, אולם כולם מעדיפים כעת למלא את פיהם מים, לפחות עד יום ראשון. אלה שאינם צריכים להעמיד את עצמם לבחירה, כמו חברת הנהלת מרצ, יפעת עצמון, לא חוששים להעלות גם הם ספקות באשר להתקדמות המהלך. עצמון פרסמה עצומה הקוראת לנשיאות מרצ לקיים הצבעה חשאית בוועידה על כל מועמד מהתנועה החדשה כדי להחליט על מיקומו ברשימה.
והעיקר - לא לפחד כלל
יו"ר מרצ אורון אמר בתגובה: "אני ער לזה שיש קושי בצירופים ושיש חשש שהצירוף לא יצליח ויזיז אחרים ממקומם. אלה נימוקים מעניניים, הרי גם מרצ קמה כתוצאה מאיחוד והפכה להצלחה גדולה. נכון שב-2003 השילוב עם ברונפמן היה פחות מוצלח, אבל אף אחד לא יכול להבטיח מה יהיה. אני יושב
עם אנשים שחוששים מהמהלך הזה ואני יכול לומר שהייתי מופתע אם לא היו חששות והיסוסים. אולם, בסופו של דבר צריך להחליט.
"עם כל הכבוד לשאלה הפרסונלית, השאלה הגדולה שצריכה להישאל היא אם מרצ יכולה לקחת את הדבר הגדול הזה ובאמת להיות הפלטפורמה של העניין הסוציאל-דמוקרטי לאחר הבחירות", ציין אורון. "כל השאלות בנוגע לכמות הנציגים והמיקום שלהם ייסגר לפני הוועידה שב-22 בחודש. עד אז ננהל עמם משא ומתן שלא ניתן לנהל מול אלף איש. בכל הקשור להצבעה חשאית, אני לא מבין למה צריך את זה. מי שחושב שהוא נגד המהלך שירים יד, הרי הוועדה היא אחרי הפריימריז. אז מה יש לאנשים לפחד?" סיכם.