שתף קטע נבחר

 

דיון במטבחון הבוקר: האם ואיך לפעול בעזה

לבני רוצה להגיב על ירי, ברק מצדד בהמשך האיפוק - והכל צבוע בפוליטיקה. זו אחת הסיבות לכך שגם הפעם לא צפויה הכרעה דרמטית אצל אולמרט

המשך ההבלגה - או פעולה צבאית בעזה? זו אחת השאלות שתעלה הבוקר (יום ד') לדיון במטבחון המצומצם של הממשלה. ראש הממשלה אהוד אולמרט ושרת החוץ ציפי לבני מצדדים בתגובה ישראלית - ברמה זו או אחרת - בעקבות הירי לעבר ישראל. שר הביטחון אהוד ברק, מתנגד לכאורה להסלמה מצד צה"ל, בניסיון לשמר את הרגיעה.

 

הדיון, ב-11 בבוקר, הוא המשכו של העיסוק במדיניות ישראל מול הרשות הפלסטינית. זאת על רקע התקרבות מועד פקיעת ההסכם העקיף להפסקת האש מול חמאס בעזה ב-19 בדצמבר; הבחירות האפשריות ברשות ב-9 בינואר; כניסת ממשל אובאמה ב-20 בינואר; ומצב המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

אלא שבפועל, בעקבות הירי המתמשך - מעל 200 קסאמים ופצצות מרגמה לעבר הנגב המערבי בחודש - התגובה הצבאית הישראלית תעלה על השולחן.

 לבני, שיזמה את העיסוק בכך, תובעת פעולה. "על ירי צריך להשיב בירי", חזרה ואמרה שרת החוץ בימים האחרונים, תוך התנצחות שעירבה יריבות פוליטית עם ברק.

 

"המצב היום בלתי נסבל בעליל", מבהירים בלשכת לבני. "החמאס וארגוני הטרור יורים. אנחנו סוגרים את המעברים - אך לא מגיבים תגובה צבאית. התוצאה - הירי נמשך. צה"ל צריך לפעול. מה רמת הפעולה, צריך לבחור מכל סל האפשרויות שצה"ל הניח לפנינו".

 

אולמרט עצמו נשמע אתמול, בעת ביקור בשדרות ובקיבוץ גבים הסמוך, נחרץ יותר באשר לאפשרות של תגובה צבאית: "לרגע אחד איננו משלימים עם אורח חיים שכזה, בו צריך להסתתר מפני אויבנו. הצד השני יודע שממשלת ישראל לא רק יודעת להתגונן, אלא גם יודעת להכות", אמר.

 

המודיעין: חמאס מדרדר את המצב לקראת הרגיעה הבאה

עם זאת בלשכת אולמרט הבהירו הלילה, "שעל פי כל המודיעין שלנו, החמאס מדרדר את המצב עתה רק כדי להגיע לרגיעה הבאה בתנאים טובים יותר. ישראל אינה מקבלת בקורת רוח את תנאי הרגיעה כפי שהיו בעבר - ובודאי לא על פי המצב הנוכחי".

 

בלשכה בירושלים מספרים על שלושה נושאים בהם מתבצעת עבודת מטה, שמתקרבת לסיום: בנושא גלעד שליט בראשות ראש הממשלה; בנושא המשפטי - בראשות אהוד ברק - כיצד להתמודד עם ירי למקורות האש בעזה ועם אפשרות של סנקציות שלטוניות כמו פגיעה בחשמל ובתשתיות; והשלישית בנושא המבצעי - מה לעשות ואיך לעשות בעזה אם וכאשר נפעל.

 

ברק, מבחינתו, ממשיך לבקש להימנע מהסלמה צבאית כעת - ודאי לפני סיום אותן עבודות מטה. לפני שלושה ימים השיב ללבני ואמר:

 "אני יודע שזאת עונה פוליטית בוערת, ואני ער לסבל התושבים ולמציאות הרקטות. הפעולה לא תברח והאחריות עלי".

 

כך קורה שלמרות שבצמרת המדינית-ביטחונית סבורים שהמצב הנוכחי בלתי נסבל, לא צפויה להתקבל החלטה על פעולה יוצאת דופן. סיבה אחת היא המשך עבודות המטה - אך חילופי הממשל בארצות הברית; המצב הפוליטי הרגיש בארץ; וחשש מטרפוד המו"מ עם אבו מאזן ופגיעה בסיכוייו להישאר בשלטוון - הם שיקולים נוספים. הנקודה האחרונה היא שעימות בעזה עכשיו, עלול להבעיר גם את חזית הצפון על ידי חיזבאללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בסיור בדרום. ההכרעה מתקרבת
צילום: AFP
ברק. דורש הבלגה
צילום: AP
לבני באשקלון. דורשת תגובה
צילום: AFP
יותר מ-200 קסאמים ופצמ"רים מאז ההסלמה
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים