שתף קטע נבחר

ישראלית ביוון: לא יוצאים מהבית, אנחנו מפחדים

דוריס, ישראלית הלומדת אומנות באתונה, סיפרה ל-ynet כי ביום שני היתה עדה למהומות: "נערים קראו קריאות נגד המשטרה. השוטרים רצו אחריהם, ותפסו אותם". ג'ורג', המתגורר ברודוס, מאשים את הפערים הכלכליים

כבר חמישה ימים שיוון סוערת - לאחר ששוטר ירה והרג את אלכסנדרוס גריגורופולוס, בן ה-15, אשר הובא אתמול למנוחות. "כל יום אומרים שאולי מחר יהיה יותר טוב", אומרת היום (ד') ל-ynet דוריס מאתונה, "אבל בינתיים המצב ממש לא טוב וכולם מפחדים".

 

דוריס, ישראלית הלומדת אומנות בפוליטכניון ביוון וגם עובדת באוניברסיטה, לא הולכת ללימודים או לעבודה מאז פרוץ המהומות.

 "אני לומדת בדיוק במרכז העיר, איפה שהכול התחיל. בגלל המהומות אנחנו לא יכולים לחזור לעבודה. היום גם אין תחבורה, כי כל מה שעובר דרך מרכז העיר לא יכול לפעול".

 

על ההפגנות בבירת יוון, היא סיפרה: "ביום שני הייתי במרכז העיר ונערים קראו קריאות נגד המשטרה. השוטרים רצו אחריהם, ותפסו אותם. זה סיוט, הסיפור הזה לא נגמר. רצח הנער היה מה שהתחיל את הבלגן הזה, אנשים מרגישים שהם לא יכולים יותר עם המצב ביוון, בעיקר בני הנוער. היום היתה הפגנה גדולה נגד המצב הכלכלי ביוון, וגם נגד המשטרה. אחר כך המשטרה התחילה שוב לירות באוויר. שמעתי בחדשות שעורך דין של אחד השוטרים שירה - אמר שזה היה בטעות, זה לא היה ישר לכיוון הנער. הם מנסים לטעון שהם לא כיוונו אליו, אבל אף אחד לא מאמין".

 

ראיתי טלוויזיה ובכיתי, כולם בכו

ג'ורג' (שם בדוי) המתגורר ברודוס, צופה כבר כמה ימים במהומות בטלוויזיה. ל-ynet הוא סיפר: "עכשיו משדרים פה חדשות כל הזמן. יש לנו את התחנה של המדינה שמדווחת - אבל באופן מרגיע. לעומתה, התחנות האחרות מראות את מה שקורה בשטח. ב-2:00 בלילה צפיתי בטלוויזיה ובכיתי. היום, כשדיברתי עם חברים שלי, שמעתי שגם הם בכו. אני לא יכול לתאר את זה, אני לא מאמין שהגענו למצב כזה, מי אנחנו? באירופה, 2008. זו לא אפריקה, זו אירופה!"


קברו של הנער שנהרג (צילום: AFP)

 

הסיבה להתפרצות לדעתו היא המצב הכלכלי הקשה, שנובע בחלקו מכניסת מטבע האירו למדינה, כמו גם ממחסור במקומות עבודה שנוצר אחרי האולימפיאדה שהתקיימה בבירת יוון ב-2004. הוא אמר שבמדינה גדל הפער בין עשירים לעניים: "חזרנו 50 שנה אחורה, אתה עשיר - אני עני, לך יש בשר, לי אין בשר. האבסורד הוא שיותר זול לקנות מכשירי די.וי.די. ניידים, בגדים וריהוט - אבל לא זול לקנות אוכל".

 

על פרוץ המהומות, סיפר ג'ורג': "בתוך שעה אחרי הירי, התחילו לשרוף את המדינה, זה לא ייאמן - הכול היה בהודעות טקסט. זה כל כך רציני, מרגיז ומפחיד".

 

"אתמול המצב ממש יצא משליטה" הוסיף, "אם אין משטרה, אין מדינה ואין צבא - אז אולי נצא כולנו להגן על הרכוש שלנו?

 אני נמצא בבית שלי ואומר - אני לא נמצא ביוון, אני נמצא בין הקירות שלי. אני מרגיש שאני לא שייך למקום הזה. הדבר היחידי שעובד במדינה הזו, זו הטלוויזיה".

 

לדבריו, בשנה שעברה כשנהרגו עשרות בני-אדם בשריפת ענק במדינה איש לא יצא לרחובות - ועכשיו בגלל הרג נער יש מהומות. "הכעס הוא זה שהצית את המדינה, אבל לא מדובר בכעס של יום אחד, אלא בכעס של שנים. כל השחיתות, הסקנדלים והקומבינות שפורסמו בתקשורת, בשילוב עם המצב הנוכחי של היווני הממוצע והעוני הרב. אחרי כל ה show של האולימפיאדה, אנחנו רואים מה הוא עוני. עוד עלייה במחירים, עוד מיסים, עוד הפגנות ועוד הפגנות - הממשלה לא הקשיבה כל השנים האלו, והנה, רצח אחד שורף את המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המהומות ביוון
צילום: AP
שוטרים ברחובות אתונה
צילום: AP
מומלצים