אולמרט: נמשיך להעביר שקלים לעזה
גם לאחר הביקורת הציבורית עם העברת 100 מיליון שקלים לרצועה - עומד רה"מ על דעתו כי יש לכבד את ההסכמים בנושא ולשמור על השקל כהילך חוקי ברצועה
ראש הממשלה אהוד אולמרט החליט שישראל תמשיך בעתיד לספק שקלים לרצועת עזה, גם אם הכסף משרת את ממשלת החמאס. זאת כל עוד השקל הישראלי מהווה מטבע רשמי ברשות הפלסטינית. אולמרט נותר איתן בדעתו, גם לאחר הסערה שקמה אתמול (יום ה') עם העברת 100 מיליון שקלים לרצועה.
החלטת ראש הממשלה התקבלה שלשום, בעקבות דיון המטבחון המשולש וראשי מערכת הביטחון. אולמרט הוא זה שאישר את העברת הסכום הגדול מיהודה ושומרון לעזה, דרך ישראל. שר הביטחון הורה על ביצועו של המהלך. בכך כיבד אולמרט את בקשת ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סאלם פיאד והמלצת נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר.
גם הניסיון לעצור את המשאית לא הועיל (צילום: צפריר אביוב)
הסערה הציבורית שהתעוררה לא שינתה את דעתו של ראש הממשלה, הסבור שכל עוד אין שינוי בתפיסת ישראל שהעברת הכסף לרשות הפלסטינית ובתוכה לעזה הינה צורך ישראלי - אין לעצור הזרמת השקלים. אנשי מטה המאבק למען גלעד שליט עיכבו לזמן-מה את מעבר המשאית המשוריינת, אך זו נכנסה לרצועה בסופו של דבר.
בדיקת ynet העלתה כי מדובר בסוג של מלכוד שאליו נקלעה ישראל, בשל התחייבותה לאחר הסכמי אוסלו לספק שקלים ישראלים לרשות הפלסטינית. ישראל לא היתה מוכנה שגורם זר יהיה ממונה על הדפסת השטרות ולכן - התחייבה לספק את הכסף במועדים שתקבע הרשות הפלסטינית. מאז, מבצעים זאת הפלסטינים כמעט מדי חודש בחודשו, כאשר הם מעלים דרישה לשטרות חדשים של שקלים, תמורת התחייבות להעברת התשלום עבורם מראש לבנק ישראל.
הלחץ מהבנק העולמי: מטבע מצרי ברצועה
שקלים אלה, הבהירו גורמים מדיניים בכירים בירושלים, משמשים הן כחלופה לכסף שהתבלה והן ככספי הממשל הפלסטיני המוכנסים למחזור, בתמורה למטבע זר. בין היתר משמש הכסף לתשלום המשכורות לעובדי הרשות הפלסטינית בעזה, הנאמדים בכ-70 אלף איש. נגיד בנק ישראל הבהיר בדיונים שהבנק העולמי תובע שישראל תוסיף ותעביר את השטרות והמטבעות לרשות. כמו כן הבהיר, שבשלב זה האינטרס הכלכלי של ישראל הוא להמשיך ולאפשר היות השקל הילך חוקי ברשות ובעזה.
אחת האפשרויות שעלו מצד הבנק העולמי היתה כי יש להפוך את הלירה המצרית להילך החוקי ברצועה. הדבר, העלול לשמש במנוף לחץ על ישראל, נשקל היטב בדיונים.
ראש הממשלה אמר בעניין זה שכבר 15 שנים ישראל מעבירה את השקלים לעזה. "אין המדובר בכסף שלנו, אלא בכסף שלהם", אמר והבהיר כי אין מדובר בסיוע או מענק. אולמרט גורס כי הסכמים בנושא זה - יש לכבד. רה"מ אף הציע לעשות עבודת מטה כדי לבחון אם המעבר ללירה מצרית ברצועה משרת את האינטרס הישראלי. לדברי אולמרט, כל עוד הדבר לא נעשה, ולא משרת כלכלית את ישראל - תמשיך המדינה לעהביר שקלים לעזה.