שתף קטע נבחר

שיחות הגרעין עם קוריאה נגמרו ללא תוצאות

ארבעה ימים של מגעים בין צפון קוריאה ושש המעצמות הסתיימו במבוי סתום, לאחר שהמדינה הקומוניסטית דחתה את הצעות המערב לפירוקה מגרעין. "הם פספסו הזדמנות, הדלת הייתה פתוחה", האשימה דוברת הבית הלבן

מבוי סתום: השיחות הבינלאומיות על פירוקה של צפון קוריאה מגרעין הסתיימו הלילה (יום ו') ללא תוצאות, לאחר שנציגי המדינה הקומוניסטית סירבו לאפשר לפקחים לקחת דגימות מאתר הגרעין במרכזי ביונגביון. מדובר במכה לממשלו של נשיא ארצות הברית היוצא, ג'ורג' בוש, שקיווה להגיע להתקדמות בשיחות עד לתום כהונתו בחודש הבא.  

 

נציגי שש המעצמות המעורבות בשיחות ונציגי קוריאה נועדו בארבעת הימים האחרונים בבייג'ינג. הלילה פרסמו הצדדים הצהרה

בה נמסר כי לא הצליחו להגיע להסכמות חדשות, מלבד הכוונה להיפגש שוב בהקדם האפשרי.

 

המארחים הסינים סירבו למסור פרטים על תוכן המגעים, אולם דוברת הבית הלבן, דנה פרינו, מסרה כי כישלון השיחות נעוץ בעובדה שהקוריאנים לא הסיכמו ליישם את הצהרותיהם. "קשה לי לומר מה יהיו הצעדים הבאים אולם למרבה הצער, צפון קוריאה פספסה הזדמנות. הדלת הייתה פתוחה, וכל שהם נדרשו לעשות היה להיכנס", אמרה פרינו.

 

לדבריה, חוסר שיתוף הפעולה מצד צפון קוריאה יצריך בחינה מחדש של המצב. "הם החליטו שלא לעבוד איתנו, והשיחות לא התקדמו משום שהם לא הסכימו להעלות על כתב את הצהרותיהם", הוסיפה.

 

גם נציג יפן לשיחות, אקיטקה סאיקי, לא נשמע אופטימי בנוגע למגעים עם המדינה הקומוניסטית, ואף טען כי יהיה "מעט מסובך" לכנס שוב שיחות של שש המעצמות וצפון קוריאה.

 

כישלון השיחות מהווה אכזבה לממשל האמריקני ובפרט לנשיא היוצא בוש, שקיווה להתקדמות במגעים עד לתום כהונתו בעוד כחודש. גורמים במחלקת המדינה אף הבהירו כי המשך פגישות של שש המדינות מוטלות בספק עד אשר תסכים המדינה לאשר באופן רישמי את הסכם הפירוק שנחתם עמה בחודש פברואר האחרון.

 

"אנחנו עדיין מאמינים שניתן להגיע להסכמה עד לתום הכהונה, אבל הדבר תלוי, כאמור, בצפון קוריאה", אמר שון מקורמק, דובר מחלקת המדינה האמריקנית.

 

צפון קוריאה פיזרה בחודשים האחרונים הצהרות סותרות בנוגע לנכונותה לפרק את מתקניה הגרעינים: לפני כמה חודשים הצהירה

כי בכוונתה לחדש את הפעילות שהושעתה במתקני הגרעין שלה ולבצע פעולות נוספות המאיימות על ההסכם. היא אף הודיעה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי היא מגדירה את המתקן הגרעיני ביונגביון כאתר הנמצא מעתה והלאה "מחוץ לתחום" עבור פקחי הסוכנות, והדגישה כי בכוונתה להפסיק את כל הפעולות לפירוק המתקן.

 

בחודש ספטמבר הסכימה פיונגיאנג לחדש את עבודות הפירוק במתקן הגרעיני יונגביון, שנבנה כדי להפיק פלוטוניום, ולאפשר לפקחים גישה למתחם. הסכמתה באה בעקבות הסרתה מהרשימה האמריקנית של המדינות התומכות בטרור וביטול חלק מהסנקציות שהוטלו עליה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מתקן הגרעין ביונגביון
צילום: איי אף פי
מומלצים