אח של היולדת שמתה: במקום ברית עשינו הלוויה
משפחתה של גלית סעדה-אופיר, שנפטרה זמן קצר לאחר לידת התאומים, עדיין מתקשה לעכל את המכה שניחתה עליה. "היא הייתה כמו האמא של כולנו", מספר אחיה. גינקולוגית בכירה: "כשיולדת מתלוננת במשך שעתיים-שלוש על כאבים, זה לא מעיד על תסחיף מי-שפיר"
"אנחנו יודעים שגלית התלוננה על כאבים לאורך שעות עד לשעה 11:30 בלילה והתייחסו לכך בביטול, אם יתברר שזה קשור לתוצאה הקשה זה חמור מאד", כך אומר ל-ynet עו"ד דורי כספי, שמייצג את משפחתה של גלית סעדה-אופיר, שנפטרה ביום חמישי האחרון לאחר ניתוח קיסרי שבו ילדה תאומים.
אחיה של גלית, תומר סעדה סיפר: "היא הספיקה לראות את התאומים אבל אפילו לא הספיקה להניק אותם. במקום ברית עשינו הלוויה, בגלל כנראה רשלנות של הרופאים".
נותרו בלי אמא. התאומים אלמוג ואוהד (צילום רפרודוקציה: גדי קבלו)
מממצאי הנתיחה עולה כי בגופה של גלית היה דימום בחלל הבטן, שייתכן שנגרם מכלי דם שנותר פתוח לאחר הניתוח הקיסרי.
גינקולוגית בכירה מבית חולים אחר שהתבקשה להתייחס למקרה אמרה כי "כשיולדת מתלוננת במשך שעתיים-שלוש על כאבים, זה לא מעיד על תסחיף מי שפיר, אבל עם זאת - אחרי ניתוח יש כאבים, זה קורה כמעט לכל יולדת והטיפול הוא במשככי כאבים".
גינקולוג בכיר אחר הוסיף: "אחרי ניתוח קיסרי צריך לשים לב להרגשה הכללית של היולדת ולמדדי לחץ דם ודופק שעשויים להעיד אם יש דימום פנימי. סיבוכים שעשויים להיות אחרי ניתוח קיסרי הם אי סגירה של כלי דם, מה שיתבטא לאחר
הניתוח בשינויים בלחץ הדם או בדופק או רחם שלא מתכווץ, שניתן לאבחן בבדיקה ידנית שמתבצעת אחרי הניתוח וכמובן תסחיף מי ריאות או תסחיף מי שפיר, אך תסחיף לא מתבטא בתלונות על כאבים במשך שעתיים או שלוש. זה תהליך הרבה יותר מהיר".
פרופסור ואצלב אינסלר, יושב ראש המועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה ציין כי מבלי להתייחס למקרה הקונקרטי ומבלי להכיר את הנתונים הנוגעים אליו "ממצא של דימום בנתיחה שלאחר המוות יכול לקרות בשל דימום מאחד מכלי הדם שנפתחו בניתוח אבל יש גם סוג של דימום שהוא אחד הסיוטים של המיילד. זה דימום לחלל מאחורי קרום הצפק (הקרום העוטף חלק מאברי הבטן) שהוא פחות מהיר ואין לו סימפטומים. גם הטיפול ומציאת כלי הדם המדמם במקרה כזה הוא משימה בלתי אפשרית הרבה פעמים".
עוד ציין כי דימום לאחר ניתוח קיסרי עשוי להתבטא "מוקדם יותר, מאוחר יותר ואפילו מאוחר מאד, תלוי בסוג הדימום, בכמות ובמהירות".
ביום שישי התקשרו מהדסה למשה, בעלה של גלית והזמינו אותו לבוא ולקבל הסבר ממנהל חטיבת הנשים פרופ' נרי לאופר, אך הוא סרב לעשות זאת במהלך השבעה.
הבן זוהר מחפש את אמא בכל החדרים
בני המשפחה סיפרו שגלית התלוננה על כאבים לאורך שעות הערב. אחיה של גלית, תומר: "אמא שלי ואחי רם ביקרו אצלה והכל היה בסדר עד לשעה שמונה בערב ביום רביעי. כשדיברתי איתה בשמונה וחצי היא אמרה לי 'אני לא מרגישה טוב, כואב לי' ואמרה שהרופאים אומרים לה שמדובר בכאבים של אחרי הניתוח. עם אחי עודד היא דיברה בשעה תשע בערב ואמרה שכואב לה כאבי תופת ונתנו לה אקמולי ובתשע וחצי בבוקר של יום חמישי קיבלנו את הבשורה הקשה. הרופאים אמרו לבעלה שהיא מחוברת למכונת החייאה".
"גלית היא האחות הבכורה והבת היחידה", מספר תומר, "היא הפרח שלנו והייתה כמו האמא שלנו. היא דאגה לאמא ולכל אחד מאתנו, אם מישהו היה מצוברח היא עודדה אותנו. היא היתה היועצת של כולנו.
"במשך שבע שנים היא לא הביאה ילדים לעולם. היא כל כך חיכתה לילדים ובכתה ימים ולילות לפני שהיה לה הילד הראשון. היא כל כך אהבה את בנה זהר, בן השנה ותשעה חודשים. הוא עדיין לא מבין מה קרה והוא מחפש אותה בחדרים. זו תמונה שקשה מאד לראות אותה".
"הסיפור של תסחיף מי שפיר לא היה ולא נברא"
עו"ד כספי מציין כי "מנהל בית החולים הדסה התחייב שבית החולים יפעל בשקיפות מלאה. הסיפור של תסחיף מי שפיר, ככל שאני מבין, לא היה ולא נברא ואני מתכוון להיפגש עם הנהלת בית החולים. התרשמתי שיש להם הבנה לגבי התהליך שהוביל למוות של גלית ואני מצפה לשמוע את זה. על המשפחה נחתה קטסטרופה והם לא יודעים שום דבר. אף אחד לא מסר להם גרסה מפורטת, הם רק שומעים שמועות".
בנתיחה שהתקיימה במכון לרפואה משפטית באבו-כביר נכח פרופ' לאופר מהדסה. מאבו-כביר נמסר כי הליך זה שבו הצד, שעשוי להיות חשוד בגרימת המוות נמצא בנתיחה, שראיותיה משמשות כראייה משפטית הוא "לא נפוץ, אבל מותר".
תגובת בית-החולים הדסה לטענות שנשמעו בכתבה: "הדסה משתתפת בצער המשפחה על מותה של גלית סעדה-אופיר ז"ל ונמצאת בקשר עם המשפחה. האשה נותחה על ידי צוות מיומן של רופאים והנטור לאחר הניתוח היה צמוד וכמקובל בניתוחים מסוג זה. הנהלת בית החולים בודקת את נסיבות המקרה ומעדכנת בדו"ח הנתיחה ובפרטים את משרד הבריאות".