תן לי אונקיה בפיתה: אוכלים זהב וכסף
הרבה סגולות בריאותיות נוטים לייחס לאכילת זהב וכסף - תופעה שקיימת כבר מאות שנים - אבל הרווח האמיתי שיש באכילת המתכות היקרות האלה, הוא ניפוח האגו של מי שאוכל אותן
במשך אלפי שנים שימש הזהב כסמל לעוצמה ועושר. המתכת האצילית, שאינה מתרכבת עם חומרים אחרים, היא ככל הנראה אחת המתכות הראשונות שהאדם עשה בהן שימוש. במצרים העתיקה היה מזוהה אל השמש 'רע' עם הזהב - בגלל שצבעו דומה לשמש. תרבויות רבות אחרות קישרו את הזהב עם אלים, שליטים וניצחון בקרבות.
עוד מאכלים ביזאריים:
דחף לא מוסבר: על אנשים שאוכלים חימר
הבהלה לזהב
במשך שנים רבות היה הזהב מוצר יקר שהיה בהישג ידם של בני האצולה בלבד ורק בתחילת המאה העשרים התחילו להפיק ממנו כמוית גדולות. לפי הערכות, כ-70% מכלל הזהב בעולם הופק משנת 1910 ואילך. הסיבות לכך נעוצות כנראה בעובדה שבשנת 1900 קבעה ארצות הברית את "תקן הזהב", שמצמיד את מחירו של הדולר לכמות הזהב שיש ברשותה. במהלך השנים ידע הקיבוע הזה לא מעט בעיות כמו אינפלציה וגרעון מסחרי, עד שבשנות השבעים של המאה הקודמת הוחלט לבטל את הקיבוע, מה שגרם למחירו של הזהב להרקיע שחקים. אגב, בתקופות של שפל כלכלי יש נטיה לחזור ולהשתמש בזהב, והמשבר הפיננסי הנוכחי לא שונה.
ממש כמו באולימפיאדה, הכסף שני לזהב בשווי וביוקרה. גם הוא מוכר לאדם מימי קדם, וכבר בשנת 4,000 לפנה"ס ידעו להפריד אותו מעופרת. הכסף משמש למסחר כבר אלפי שנים, כמו גם לייצור תכשיטים וכלים שונים, וגם הוא לא פרייאר - יש מדינות, כמו שוויץ למשל, שהצמידו את המטבע שלהן למתכת הכסופה.
גלידה ב-25 אלף דולר
מאחר שמדובר בשני מצרכים כה מבוקשים ויוקרתיים, אין פלא שאחת ההנאות הגדולות והמגלומניות ביותר לצרוך אותם, היא באמצעות אכילה. לא מפתיע לגלות שמנות שנרשמות בספר השיאים של גינס תחת הקטגוריה "המאכל היקר ביותר", מכילות, פעמים רבות, כמויות נכבדות של זהב. ה"פרוזן האווט שוקולד" למשל, הקינוח היקר ביותר בעולם, נמכר במסעדה ניו-יורקית בשנת 2007 במחיר של 25 אלף דולר הכיל גם חמישה גרם של זהב 24 קראט, אכיל לחלוטין, מלבד שוקולד שעשוי מ-28 סוגים שונים של פולי קקאו.
קינוח מוזהב. פרוזן האווט שוקולד (צילום: רויטרס)
גם הפיצה היקרה בעולם הכילה זהב והוכנה על ידי שף סקוטי, בשנת 2007, שהכין את הפיצה במיוחד עבור זוג איטלקי ששילם לו 3000 יורו. מלבד עלי זהב גדולים, כללו התוספות לפיצה גם לובסטר מושרה בקוניאק משובח וקוויאר.
טרנד של מתעשרים חדשים
אבל לא מדובר רק במאכלים יקרים להחריד ויוצאי דופן, ששמורים לאנשים ספורים בלבד. בשנות ה-90' של המאה הקודמת, הצמיחה הכלכלית של יפן הביאה את המתעשרים החדשים לחפש דרכים מקוריות בהן יוכלו לבזבז הון קטן על ארוחה, וכך התפשט לו טרנד המנות המקושטות בזהב אמיתי. מסעדות רבות בטוקיו, ובערים גדולות אחרות, החלו לשלב קישוטי זהב במגוון מנות - מחביתות ועד גלידה עם פתיתי זהב.
כדי להפוך את הזהב לאכיל הוא עובר תהליך מכני שבו הופכים אותו לעלים דקיקים. עד כמה דקיקים? עד כדי כך שהמסעדות היפניות שביקשו לגלגל את הסושי שלהן בעלי זהב במקום באצות, התקשו מאוד לעשות זאת ונאלצו לפתח מיומנות מיוחדת לאורך זמן.
קישוט יקר. שוקולד עם אבקת זהב (צילום: mct)
מי זהב
השימוש בזהב בתחום הקולינרי לא החל בשנים האחרונות, ואחד השימושים הנפוצים הוא שילוב פתיתי זהב בליקרים אלכוהוליים. ה"דנציגר גולדוואסר" (מי הזהב של דנציג) הוא ליקר המכיל 40% אלכוהול, ומפורסם בזכות פתיתי הזהב שהוא מכיל. הגולדוואסר יוצר לראשונה בדנציג בשנת 1598, וכיום קיימים בשוק ליקרים נוספים המכילים זהב.
אגדה אורבנית מספרת שפתיתי הזהב נועדו לעשות חתכים קטנטנים בגרון, כך שהאלכוהול יחדור מהר יותר למחזור הדם. למרות מופרכות התיאוריה ליקרים מעוטרים פתיתי זהב פופולריים למדי, אולי בגלל העובדה שיחסית לגודל וכמות פתיתי הזהב, לא מדובר במשקאות המיועדים לאלפיון העליון בלבד.
חתכים קטנים בגרון? וודקה עם פתיתי זהב (צילום: יח"צ)
וארק - עלי כסף
הודו מדינה קצת פחות עשירה, לכן נהוג להשתמש בה בעלים של כסף שנקראים "וארק". כמו את הזהב, גם את עלי הווארק יוצרים על ידי חבטה בלוחות כסף, עד שהם מגיעים לעובי של מיקרומטר, והם משמשים לרוב כקישוט מאכלים מתוקים. בגלל מחירו היקר, פעמים רבות מוחלף הכסף באלומיניום, ולגבי שני סוגי המתכות קמה צעקה מצד עמותות צמחוניות, שטענו כי הווארק אינו מאכל צמחוני, מאחר שבתהליך הכנתו הוא נחבט כנגד עור חיות.
לעלי הזהב והכסף אין טעם, ולרוב לא קיימות סכנות מיוחדות באכילה חד פעמית שלהם, אבל ספיגה של כסף במחזור הדם, במקרים של צריכת כמויות גדולות לאורך זמן, עלולה לגרום למחלת הארגיריה. מדובר במצב בלתי הפיך, שעיקר השפעתו חיצונית והוא גורם לצבע העור להפוך לכחול-כסוף.
לפני שאתם דוחים בשאט נפש קינוח מעוטר באבקת כסף, כדאי שתדעו שהארגיריה לא התפתחה אצל אנשים שאכלו מנות מקושטות, אלא בקרב כאלה שצרכו תוספי מזון מפוקפקים - מועשרים בכסף. למרבה הצער, יש כיום צורך גובר בשימוש בזהב וכסף כ"תרופות" לאסתמה, דיכאון ואפילו סרטן. מוצרים המכילים זהב וכסף נמכרים כתוספי מזון בריאותיים, או "אלטרנטיביים", לרוב באופן לא מפוקח, דרך אתרי אינטרנט ובדואר, אבל כדי להיות בטוחים מומלץ תמיד לקרוא היטב את רשימת המרכיבים של תוספי המזון שלכם.