חוזרים ללמד: יש הסכם עם הסגל הזוטר
הוסר איום השביתה: נציגי הסגל האקדמי הזוטר ונשיאי האוניברסיטאות חתמו על הסכם בעלות של כ-60 מיליון שקל. עיקרי ההסכמות: לא עוד "מרצים מהחוץ", אלא מרצים עם זכויות סוציאליות ואקדמיות מלאות. רק בטכניון לא הגיעו להסכמות
לימודים כרגיל. פורום ארגוני הסגל האקדמי הזוטר ונשיאי האוניברסיטאות חתמו הערב (יום א') על הסכם שכר חדש. המהלך מסיר לעת עתה את איומי השביתה שהושמעו בשבועות האחרונים מצד המרצים בסגל הזוטר באוניברסיטאות. עם זאת, ההסכם החדש אינו חל על הסגל הזוטר בטכניון.
על פי ההסכם החדש, שעלותו כ-60 מיליון שקל, לא יועסקו עוד מורים מן החוץ באופן חלקי, אלא במעמד של "עמיתי הוראה". בנוסף, הם יזכו לזכויות סוציאליות ואקדמיות מלאות. ההסכמות אושרו לפני כמה ימים על ידי הממונה על התקציבים באוצר.
מההסכם עולה עוד שהמסטרנטים יזכו גם בשכר עבור חודשי הקיץ, שבהם היה נהוג לפטר אותם לחודשיים. הדוקטורנטים יזכו לפיצוי בגין שחיקת שכרם, פטור משכר לימוד ופטור מדמי אבטחה.
קבוצת עובדים מקופחת
המרצים מן החוץ ועוזרי ההוראה נמנו עד היום על קבוצות העובדים המקופחת ביותר במשק. עוזרי ההוראה הועסקו בשכר מינימום במשך עשרה חודשים בשנה ופוטרו מדי קיץ לחודשיים. המרצים מן החוץ הועסקו במשך שמונה חודשים בשנה ופוטרו מדי קיץ לארבעה חודשים.
חברי הסגל בשתי הקבוצות מחויבים לעבוד עבור אוניברסיטאות גם בתקופת הקיץ, שבה לכאורה הם מפוטרים (קבלת סטודנטים, בדיקת בחינות ועבודות, הכנת קורסים וכו'). עלותם הנמוכה של המרצים מן החוץ גרמה למצב שבו אוניברסיטאות קיצצו בתקני הסגל הבכיר והחלו להעסיק במקומם מרצים מן החוץ כעובדי קבלן אקדמאיים.
"יום היסטורי" - אך בלי הטכניון
יו"ר הפורום המתאם של ארגוני הסגל הזוטר, שיאון קורן, אמר לאחר החתימה כי מדובר ב"יום היסטורי במשפחת הסגל הזוטר, שזכתה להעסקה נורמטיבית ולזכויות סוציאליות ואקדמיות. ברכות לציבור המסטרנטים שזכו לשתי משכורות נוספות בחודשי הקיץ וכעת מועסקים למשך כל השנה".
יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא האוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' מנחם מגידור, הביע סיפוק על חתימת ההסכם: "אני שמח כי הגענו להסדר טוב המסדיר את תנאי העסקתם של חברי הסגל הזוטר באוניברסיטאות".
לדברי סטיבן סתיו, מנכ"ל הוועדה לתיכנון ולתיקצוב במועצה להשכלה גבוהה, "זהו יום יפה שבו המערכת הכירה במעמד של מורים מן החוץ והסגל הזוטר שלא היה מוסדר עד היום וכעת הם חלק מהמערכת השלמה. כעת הם נכנסים עם תנאים ואפשרויות להתקדמות בקריירה האקדמאית שלהם וכמו כן נעשה צדק לעומת העבר".
החגיגה כאמור לא היתה שלמה, שכן נציגי הטכניון כלל לא הגיעו לטקס החתימה על ההסכם. לדברי משה תורג'מן, יו"ר הסגל האקדמי הזוטר בטכניון "באנו עד לירושלים כדי לחתום וההנהלה לא באה".
לטענתו - הנהלת המוסד מסוייגת מכל ההסכם כולו. "ישבנו במשא ומתן אינטנסיבי ביום חמישי וגם היום, ניסינו לשכנע אפילו רק הצהרת כוונות שרוצים הסדר, אבל הדברים היו חד צדדים. אנחנו האוניברסיטה היחידה בארץ שלא נשתתף בחתימת הסכם ארצי שמקנה הסכם העסקה מוסדר. אנחנו ננהל מו"מ פרטני וננסה להתקרב כמה שניתן להסכם הארצי", הבטיח.
איומי השביתה פרצו מחדש בשבוע שעבר, רגע לפני חתימה על ההסכם. אז טענו המרצים כי ראשי הטכניון טרפדו את המהלך. בטכניון סירבו לאחר חתימת ההסכם לפרט את הסיבות להסתייגות. "הטכניון יחתום על הסכם שונה בתאום ובהסכמה עם חברי הסגל הזוטר שלו", נמסר בתגובה.