אסד מסר מפה: רוצה להיות על שפת הכנרת
במסמך סורי שהועבר למתווכים הטורקים, קובעת סוריה שש נקודות ציון גיאוגרפיות שהיא דורשת: "המסמך קובע שנהיה על שפת הכנרת", מסר מקור דיפלומטי בדמשק
הסורים רוצים לשכשך במימי הכנרת: סוריה העבירה למתווכים הטורקים מסמך המפרט את הגבולות שהיא דורשת ברמת הגולן, ומחכה לתשובת ישראל. כך מסרו היום (ג') גורמים בדמשק. לדברי אחד הגורמים, "המסמך קובע שנהיה על שפת הכנרת". בלשכת ראש הממשלה מסרו בתגובה: "איננו מנהלים משא ומתן בתקשורת".
נשיא סוריה, בשאר אסד, אמר באחרונה לגורמים רשמיים במערב שדמשק מעוניינת שישראל תנקוט בעמדה ברורה בעניין הטריטוריאלי, לפני שתסכים להאצת המגעים המדיניים.
המסמך הסורי, שהוגש באחרונה, קובע את הגבולות בהתייחס לשש נקודות גאוגרפיות: "לנשיא אסד ברור שסוריה רוצה לדעת מה דעתה של ישראל באשר לתביעות הטריטוריאליות לפני שנוכל להתקדם במגעים", אמר אחד הגורמים, "הסכמת ישראל על שש הנקודות עשויה לסייע לסגור הסכם בשנה הבאה". עם זאת הגורם הביע ספקות באשר ליכולתה של ישראל לספק תשובות הולמות, בשעה שהיא נמצאת בעיצומה של מערכת בחירות.
דיפלומטים בדמשק אמרו כי גם אם שני הצדדים יתקדמו בסוגיה הטריטוריאלית - לא בטוח שיושג הסכם בקלות משום שעתה ישראל רוצה שסוריה תצמצם את קשריה עם איראן ותפסיק לתמוך בארגון חיזבאלה ובארגונים הפלסטינים החמושים. "המצב מורכב יותר מאשר היה ב-2000, וקשריה של סוריה ממלאים תפקיד. סוריה גם רוצה להשיג הסכמה על שש הנקודות בלי משא ומתן ישיר, וזה דבר קשה להשגה", אמר אחד מהם.
פקידי ממשל סורים טענו כי לישראל אין כל זכות להציב תנאים בנוגע למדיניות החוץ של דמשק - אך הודו כי המפה הפוליטית באזור תשתנה אם תחתום סוריה על הסכם שלום עם ישראל. לדברי אחד הדיפלומטים, אסד אמר שסוריה קיבלה מסמך מישראל דרך טורקיה - הכולל שאלות על היחסים בין סוריה לבין מדיניות שכנות אחרי הסכם שלום עתידי. "הנשיא אמר כי סוריה השיבה למסמך, אך לא פירט מה נכתב בתשובה".
השיחות הלא-ישירות עם סוריה באמצעות טורקיה הופסקו לפני כשלושה חודשים, כאשר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הודיע על פרישתו בעקבות פרשיות השחיתות.
ובינתיים - נמשכת שגרת האימונים ברמת הגולן. הבוקר ביקר שר הביטחון, אהוד ברק, בתרגיל גדודי (תרג"ד) של חיל השריון, שמע סקירות על מתווה התרגיל, על האימונים והמוכנות בגדוד, צפה על התרגיל ומהלכיו. לשר נלוו ראש אגף מבצעים במטה הכללי, האלוף טל רוסו, מפקד פיקוד צפון, האלוף גדי איזנקוט, מפקד זרוע יבשה, האלוף אבי מזרחי, מפקד אוגדה 36, תת-אלוף סמי תורג'מן, ומפקדים נוספים.
ברק אמר לאחר התרגיל: "הרמה של התותחנות, של התנועה ושל האש גבוהה מאוד, וזה בפירוש תרגיל שנוסך ביטחון ביכולתו ועוצמתו של צה"ל". הוא התייחס גם לגזרה הדרומית: "התבטאויות בנושא עזה מיותרות. אנחנו לא נרתעים מפעולה בעזה ולא רצים לפעולה בעזה. שקט ייענה בשקט, אבל אם המצב יחייב אנחנו נפעל, ונפעל במקום, בדרך ובזמן שיראו לנו נכונים. אני ממליץ לכולם - את הנושא הזה יש להשאיר לדרגים המקצועיים".