בכירה באו"ם זועמת: למה גורש השליח מישראל?
פרופ' ריצ'רד פאלק, שנשלח לחקור את הנעשה ברצועת עזה ובגדה, גורש מישראל מיד עם נחיתתו בנתב"ג. נציבת זכויות האדם, נבנתם פיליי, דורשת הסברים: "חוקרי האו"ם לא זקוקים להזמנה מישראל כדי לבקר בשטחים הכבושים"
נציבת זכויות האדם של האו"ם, נבנתם פיליי, האשימה הערב (יום ג') את ישראל ביחס "מצער וחסר תקדים" כלפי חוקר הארגון, פרופ' ריצ'רד פאלק, שסולק מהמדינה. פיליי הודיעה כי בכוונתה לפנות למשרד החוץ כדי לדרוש הסברים.
פרופ' פאלק, מומחה למשפט בינלאומי שמונה לחקור את הנעשה בשטחים הפלסטיניים, נחת שלשום בנמל התעופה בן גוריון אך הגעתו לישראל נאסרה. הוא הועלה על מטוס חזרה לארצות הברית וזאת, בעקבות הוראה שהתקבלה באפריל לאסור את כניסתו לישראל.
פאלק, מרצה יהודי-אמריקני, עורר זעם רב בישראל לאחר שהשווה את פעולות צה"ל ברצועת עזה לאלה שביצעו הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.
ממשרד החוץ נמסר בעקבות גירושו כי הוא שליחותו "מעוותת ביותר", ונתפסת כאנטי-ישראלית. עוד אמרו כי המנדט שלו מאפשר לו לדווח על הפרות זכויות אדם רק מהצד הישראלי, ולא מצד הטרור הפלסטיני.
"הטלפון הסלולרי שהוא קיבל מהאו"ם הוחרם, דבר שהקשה עליו ועלינו ליצור קשר עד לנחיתתו בחזרה בארצות הברית", אמרה פיליי בהודעה שפרסמה נציבות זכויות האדם בז'נבה. היא ציינה כי בכוונתה להעלות את הנושא בפני הרשויות בישראל.
פיליי התייחסה לעובדה שפאלק אינו זקוק לאשרת כניסה לישראל בשל היותו אזרח אמריקני. לדבריה, הוא הוזמן לאזור על ידי הרשות הפלסטינית. "חוקרים מיוחדים של האו"ם אינם זקוקים להזמנה רשמית מישראל כדי לבצע את משימתם בשטחים הפלסטינים הכבושים", הוסיפה הנציבה.
עוד אמרה פיליי כי קודמיו בתפקיד של פאלק לא נזקקו להוציא אישור מיוחד מישראל כדי לנחות בנתב"ג. יתרה מזאת, הנציבות אף הודיעה למשרד
החוץ בחודש אוקטובר כי פאלק מתכוון להגיע לאזור בדצמבר. לטענתה, ישראל לא הודיעה כי בכוונתה למנוע את כניסתו עד ליום שבת האחרון, כאשר פאלק כבר היה בדרכו לארץ.
"זוהי האחריות של המדינות החברות באו"ם לשתף פעולה עם החוקרים והמומחים שמונו על ידי הארגון, לרבות נציבות זכויות האדם. מדובר בעקרון מאוד חשוב", סיכמה הנציבה.