הטיפ היומי: איך תדעו אם אתם רגישים לגלוטן?
רבים מאיתנו סובלים מרגישות לגלוטן, הגורם למחלת הצליאק, מבלי לדעת זאת. הכירו את הסימנים לרגישות
בואו נעשה קצת סדר בעניין הזה שנקרא "רגישות לגלוטן". גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, בשעורה, בשיבולת שועל, בשיפון ובמוצרי מזון המכילים אותם. למעשה, אנשים הרגישים לו אלרגיים רק לחלק ממנו הקרוי גליאדין. רגישות זו יכולה להתבטא בצורות רבות, שהידועה בהן היא מחלת הצליאק ("כרסת", בעברית), הבאה לידי ביטוי בבטן נפוחה.
מה ששמעניין הוא שרבים מאיתנו מסתובבים עם צליאק בלי שהם מודעים לכך. ממצאים חדשים מאשרים שכאחוז מכלל האוכלוסיה סובל מרמה כזו או אחרת של המחלה. הדבר לא בא לידי ביטוי רק בבטן נפוחה אלא גם בנזק הנגרם לרירית המעי הדק המוביל לספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים, ובטווח הארוך לשלל בעיות בריאות.
ואיך מזהים נטייה לצליאק? אצל פעוטות זה פשוט. תינוקות וילדים רגישים יגיבו לאכילת הגלוטן בשלשולים רבים, בכאבי בטן, בבטן נפוחה, בהקאות, בירידה במשקל, בחוסר תיאבון ובאי שקט. אצל מבוגרים הרגישות תגרור אחריה תופעות שלרוב איש אינו משייך לצליאק: אנמיה, אי סדירות במחזור, נשירת שיער, ירידה בצפיפות העצם, בעיות בשרירים ובמערכת העצבים, הפרעות בפריון, תופעות עוריות והפרעות בתפקודי כבד.
אז איך תדעו אם אתם רגישים לגלוטן? באמצעות בדיקת דם לאיתור נוגדנים האופיינים לחלבון. את האבחנה יש לאמת בעזרת ביופסיה שבה אפשר לראות את רירית המעי שניזוקה. החדשות הטובות: אחרי שתעברו לתזונה מסדרת ונטולת גלוטן, תבריא הרירית מעצמה, וערכי הנוגדנים בדם יחזרו לנורמה הסבירה.
- הכותבת היא דיאטנית קלינית