אושר פילוג בין "אגודת ישראל" ל"דגל התורה"
10 ימים לפני המועד האחרון להגשת רשימות לוועדת הבחירות הפך הנתק בין החסידים לליטאים לפילוג של ממש. ח"כ רביץ: אנחנו לא מדברים עם אנשים שרוצים רק לדבר ולא לשמוע. סלע המחלוקת: הרוטציה על מקומות 6 ו-7
ועדת הכנסת אישרה הבוקר (יום ה') את הפילוג בין "אגודת ישראל" החסידית ל"דגל התורה" הליטאית. זאת, 10 ימים לפני המועד האחרון להגשת הרשימות בבחירות לכנסת ה-18 לוועדת הבחירות.
מנהיג דגל התורה, ח"כ אברהם רביץ, אמר ל-ynet: "התחלנו כבר להכין מטות בהנחה שאין לנו שותפים. אנחנו אנשים אחראיים. היינו מעדיפים ללכת ביחד, אבל אנחנו לא מוכנים לקבל תכתיבים". רביץ עצמו הודיע בחודש שעבר לפני כי לא יתמודד לקדנציה נוספת אחרי 20 שנות כהונה.
"אנחנו לא מדברים עם חירשים - אנשים שרוצים רק לדבר ולא לשמוע. יש לנו קו ויש לנו דרישות - צריכים לשנות את סדר הנציגים במפלגה, ואת צורת הבחירה של התפקידים - אם יהיו תפקידים. אם הם יקחו ברצינות את דרישותנו, אפשר לגמור את זה תוך שעה, אבל מתי תבוא השעה הזו - אני לא יודע", הוסיף רביץ. גורם באגודת ישראל אישר אף הוא את הפיצול ואמר: "אנחנו מושיטים יד להמשך האחדות והשלום, אבל אם הם מתעקשים על פילוג הם יצטרכו לשאת בתוצאות".
לאגודת ישראל ודגל התורה היסטוריה ארוכה של פיצולים ואיחודים. סלע המחלוקת הנוכחי נוגע למקום השישי ברשימה המאוחדת לכנסת, השייך באופן מסורתי לנציג אגודת ישראל מחסידות בעלז. בדגל התורה דורשים את המקום לעצמם, משום שהמקום השביעי ברשימה אינו מובטח על-פי הסקרים.
החשש: הרוטציה לא תצא לפועל
חוקת יהדות התורה קובעת כי על המקומות 6 ו-7 תתקיים רוטציה, אם תקבל המפלגה שישה נציגים. בעקבות הנטייה בשנים האחרונות של ממשלות ישראל שלא להחזיק מעמד קדנציה מלאה, חוששים בדגל התורה שהרוטציה לא תצא אל הפועל. בתוך כך, צפוי מרכז אגודת ישראל להתכנס היום כדי לבחור את נציגי המפלגה לכנסת. ההצבעה הינה הליך פורמלי, ואם לא תרשמנה הפתעות תכלול הרשימה (לפי סדר) את ח"כ יעקב ליצמן, ח"כ מאיר פרוש, הרב אליעזר מוזס וישראל אייכלר.
במקביל לפיצול אצל החרדים, נרשם בוועדת הכנסת פיצולים נוסף: תנועת "מימד", שתתמודד לכנסת יחד עם התנועה הירוקה, התנתקה ממפלגת העבודה. בימים הקרובים יאושר גם הפיצול של תנועת "התקווה", בראשות ח"כ אריה אלדד, מ-"האיחוד הלאומי-מפד"ל.
לפירוק מפלגות לקראת בחירות ולאיחודן לאחר מכן יש משמעות כלכלית, לא פחות ממשמעות אידאולוגית-פוליטית. במרבית המקרים מדובר בפירוקים שנועדו להשיג תוספת נכבדה של כספים למימון הבחירות ולזמן שידורי התעמולה, וגם משקיפים נוספים בוועדות הקלפי. כך לדוגמא, פילוג יהדות התורה יעניק לשתי הסיעות סך של 4.88 מיליון שקלים, בהנחה שתזכה באותה כמות מנדטים.