קליפורניה: לבטל את נישואי הגייז שכבר התחתנו
בנובמבר עברה "הצעה 8", הקובעת שנישואים נערכים רק בין גבר לאשה. כעת, מבקשים תומכי ההצעה לבטל את נישואיהם של אלה שהספיקו להתחתן טרם ההצבעה. במקביל, התובע הכללי בראון כתב לבית המשפט העליון במדינה כי ההחלטה פוגעת בזכויות היסוד של ההומואים
תומכי "הצעה 8", שהתקבלה לאחרונה בקליפורניה ואוסרת על נישואים חד-מיניים, עתרו הלילה (שבת) לבית המשפט העליון במדינה, בדרישה לבטל את אישורי הנישואים שהוענקו לכ-18 אלף זוגות של הומואים ולסביות, שהתחתנו לפני משאל העם על ההצעה.
"התמציתיות של הצעה 8 תואמת לבהירותה. אין שום סעיפים מגבילים, יוצאים מהכלל או חריגים", נכתב בעתירה, שנוסחה על-ידי קנת סטאר, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת פפרדין, ואחד מחוקריו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון. תומכי ההצעה הגישו את העתירה בתגובה לשלוש תביעות שונות שהוגשו, בניסיון לבטל את הצעה 8.
העותרים טענו כי מכיוון שלפי החוק החדש, רק נישואים בין גבר לאישה תקפים ומוכרים בקליפורניה, המדינה לא יכולה יותר להכיר בנישואים חד-מיניים שבוצעו בעבר בתחומיה.
ארה"ב מתקדמת
פלורידה: בוטל האיסור על הומואים לאמץ
AP
במדינה האחרונה שאסרה לחלוטין אימוץ על-ידי חד-מיניים, ביטלה שופטת את החוק בן 31 השנים וקבעה: "אין כל סיבה מדעית להתבסס על נטייה מינית". המדינה תערער
במקביל, התובע הכללי של קליפורניה, ג'רי בראון, הצטרף הלילה בצעד דרמטי למאבק הקהילה ההומו-לסבית נגד האיסור על נישואים חד-מיניים. במהלך דיון שנערך בבית המשפט העליון במדינה מסר בראון כי האיסור שאושר ברוב קולות איננו חוקי.
התובע בראון, לשעבר מושל קליפורניה, סירב עד היום להביע עמדה בנושא. אולם בהודעה שמסר הלילה לבית המשפט הוא תקף את ההצעה שאושרה על-ידי תושבי קליפורניה בחודש נובמבר.
"תהליך התיקון לחוקה אינו יכול לפגוע בזכויות היסוד של האזרחים ללא צידוק", כתב בראון. לדבריו, "בהתבסס על חובתנו להגן על החוק ועל החוקה כולה, הגעתי למסקנה כי על בית המשפט להגן על הזכות לנישואים, על-אף שבוטלה ברוב של 52 אחוזים מהמצביעים".
רוחות בחירות?
בראון, שכיהן בתפקיד המושל בין השנים 1975 ל-1983, שוקל להתמודד לתפקיד שוב בשנת 2010. לאחר שהצעה 8 התקבלה ברוב קולות, הוא אמר כי באופן אישי הצביע נגדה, אך כי ייאבק לשימורה בתפקידו כתובע הכללי.המתנגדים ל"הצעה 8" תולים את תקוותם בבית המשפט העליון של המדינה, מאחר שאותה ערכאה היא שאישרה קיום של נישואים חד-מיניים בקליפורניה בחודש מאי האחרון. לטענתם, ההחלטה פוגעת אנושות בזכויות האזרח של קהילה הנחשבת למיעוט באוכלוסיה, ולא ראוי שהחלטה כה חשובה תאושר ברוב רגיל על ידי ציבור המצביעים, ולא בהליך חוקתי שינוהל על ידי נבחרי הציבור.
מעטות המדינות בארצות הברית המאפשרות להומוסקסואלים לממש את זכותם להינשא: כיום מסצ'וסטס וקונטיקט הן שתי המדינות היחידות שמאפשרות נישואים של זוגות חד מיניים. אולם, מדינות רבות הסדירו רישומים אזרחיים של הזוגות או מעיין "הסכם שותפות", שהעניקו לזוגות הגאים זכויות הדומות לאלו הניתנות במסגרת הנישואים.
פורסם לראשונה 20/12/2008 04:47
מפגינים בקליפורניה (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים