ועדת באזל החליטה להקשיח הפיקוח על הבנקים
בעקבות המשבר: הוועדה הבינלאומית הקובעת את תקן ניהול הסיכונים הפיננסיים, תחמיר את דרישות ההון העצמי ותחייב בנקים לבחון תרחישי קיצון כהליך קבוע. המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו: נציב דרישות חמורות אף יותר
כחלק מתהליך הפקת הלקחים מהמשבר הפיננסי העולמי החליטה ועדת באזל על הקשחת הפיקוח על המערכת הבנקאית הבינלאומית - כך נודע ל"כלכליסט".
ועדת באזל היא ועדה של מפקחים על בנקים במדינות מפותחות, שהוקמה על ידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G10. הוועדה מתווה את העקרונות והסטנדרטים לפיקוח על בנקים, ואחראית לתקן באזל 2 לניהול סיכונים פיננסיים, שנהפך לסטנדרט מקצועי בעולם כולו.
"הדבר ידרוש שימת דגש גבוהה יותר על מודל ניהול הסיכונים בבנקים", אמר אייל בן אבי, מנהל המגזר הפיננסי בחטיבת ה־Advisory של פירמת רואי החשבון, קסלמן וקסלמן PwC ישראל. "המשמעות תתבטא בהגדלת דרישות ההון העצמי, ובהתייחסות ספציפית לסיכונים שעד כה לא התייחסו אליהם. כמו כן יידרשו הבנקים להריץ תרחישי קיצון באופן קבוע".
בן אבי הוסיף כי מטרת הוועדה היא לשים דגש גם על מוקדי סיכון שאינם בדו"חות הכספיים. "למשל, בהוראות הקיימות לא מודגשים דיים ערכם הכלכלי האמיתי של נכסי סיכון ומכשירים מורכבים מסוימים", הסביר.
תקנות באזל 2 קובעות סטנדרטים לניהול סיכונים ומדידתם עבור גופים פיננסיים בעולם לשם התאמה נכונה יותר של הקצאת הון לסיכונים הקיימים, כדי לתמוך ביציבות הבנקים. הבנקים אמורים להעריך את מרכיבי הסיכון ולפיכך להקצות שיעור הון מסוים לכל אשראי. התקנות אומצו על ידי רוב הבנקים בעולם. הבנקים בישראל עומדים כיום לפני כניסה לשלב השני של יישום תקנות באזל 2, שאמורות להיות מופעלות החל ב־31 בדצמבר 2009.
המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, אמר באחרונה שבפיקוח שוקלים להציב דרישה להקצאת הון שמרנית וגבוהה יותר מזו המונהגת לפי הוראות באזל 2.