"אין ברירה - צה"ל בדרך לפעולה רחבה בעזה"
במערכת הביטחון הגיעו למסקנה שצה"ל יצטרך לפעול בקרוב בעוצמה ובאופן מקיף בעזה, כדי למנוע את ירי הרקטות ופצצות המרגמה. עם זאת, הנחת העבודה היא שלפני שיהיה טוב, יהיה רע יותר. הירי יגבר, וגם הלחץ הבינלאומי
הפעולה בעזה מתקרבת, התוצאות לא יהיו מיידיות והיישובים יספגו ירי: לנוכח מתקפת הרקטות הבלתי פוסקת, הגיעו במערכת הביטחון למסקנה שצה"ל יצטרך לפעול בקרוב בעוצמה ובאופן מקיף ברצועת עזה כדי לשתק את ירי הרקטות והמרגמות על יישובי הנגב. "אין לי ספק שנשלם מחיר" אמר ל-ynet בכיר במערכת הביטחון, "אבל איננו יכולים להרשות לעצמנו שהמצב הנוכחי יימשך".
שעתם של השיקולים המורכבים בעד ונגד פעולה צבאית ברצועה עברה, אומרים בכירים במערכת, מפני שהירי הפלסטיני אינו מותיר למדינת ישראל ברירה אלא לצאת להגנת תושביה. עם זאת, הנחת העבודה בצה"ל היא שיעבור זמן עד שיושגו תוצאות. הירי על יישובי הדרום יימשך ואף יגבר בשלבים הראשונים של הפעילות הצבאית הישראלית לפני שיתחיל לדעוך.
בינתיים, ממשיכים לספוג רקטות. אמש בשדרות (צילום: אמיר כהן)
לכן, אומרים בכירים במערכת הביטחון, הציבור בישראל, בעיקר תושבי הנגב, צריכים להתכונן ולהיערך פיזית ונפשית למצב של ספיגה ממושכת ולא לצפות לפיתרון אינסטנט, "היינו רוצים שהרגיעה תימשך", אמר בכיר במערכת הביטחון, "אבל חמאס, הג'יהאד האיסלאמי וועדות ההתנגדות העממית אינם מותירים לנו ברירה משום שהם ממשיכים לירות. אנחנו במסלול של עימות, גם אם ניאלץ לפעול תוך כדי מערכת הבחירות אצלנו ועוד לפני שיתחלף הממשל בארה"ב".
במערכת הביטחון מודעים לכך שהרוב בציבור הישראלי מצדד כעת בתגובה תקיפה על הירי הפלסטיני וכי גם בדעת הקהל הבינלאומית זוכה הירי הזה לגינוי גורף. עם זאת, בקרב ראשי מערכת הביטחון וצה"ל מקנן חשש כבד כי עימות ממושך - שיהיה בהכרח עתיר סבל, אבידות ונזקים לשני הצדדים - יביא כעבור זמן מה להיפוך בדעת הקהל הישראלית ובדעת הקהל הבינלאומית. או אז, הלחץ מבפנים ומבחוץ יגרמו לממשלה להפסיק את פעילות צה"ל ברצועה לפני שחמאס והארגונים הפועלים בחסותו יפסיקו לירות.
במקרה שכזה ירשמו הארגונים הפלסטינים, הפועלים בעידוד איראני אינטנסיבי, ניצחון לזכותם ותבוסה לישראל. "חמאס מבין את זה ובונה על זה". אמר הבכיר, "הם קוראים אותנו כמו ספר פתוח ולכן הם מתגרים בנו למרות שלפחות חמאס - כמונו - אינו רוצה בפעולה גדולה של צה"ל ברצועה".
ראשי מערכת הביטחון מעוניינים שיהיה ברור לציבור בישראל ולדעת הקהל הבינלאומית כי ממשלת ישראל גילתה איפוק מירבי, כדי למנוע התלקחות רבתי. גם כשיפרוץ העימות, ייעשה מאמץ צבאי ודיפלומטי, תוך כדי לחימה, למנוע התלקחות בגזרות אחרות, ולקצר את הלחימה ככל האפשר. בכלל זה חידוש הפסקת האש, אם חמאס יבקש זאת ויתחייב לעמוד בתנאיה.
יש מי שרואה דמיון באופן שבו נוהגים כעת אולמרט, ברק, ואשכנזי, לדרך שבה נהג ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, בשלבי הפתיחה של האינתיפאדה השנייה. עברה שנה וחצי שבה ספגה ישראל מאות הרוגים מפיגועי התאבדות לפני ששרון הורה לצה"ל לצאת למבצע "חומת מגן" בתוככי מדגרות הטרור הפלסטיני בגדה המערבית.
גורם צבאי בכיר טוען כי צה"ל יודע ומוכן לבצע כל תוכנית ולהתמודד עם כל תרחיש אפשרי ברצועת עזה, אבל תנאי מוקדם להצלחה של מהלך צבאי הוא תמיכה בו מצד הציבור והמערכת הפוליטית בישראל על כל גווניה וזרמיה. תמיכה שלא תדעך גם כאשר יתגלעו קשיים.