שתף קטע נבחר
 

בגלל מאדוף: קרן גבריאל מוכרת אחזקותיה בלאומי

עזרא מרקין, הבעלים של קרן גבריאל, הודיע על מכירת כל נכסיה, לאחר שספגה הפסדים כבדים עקב הונאת מאדוף. "זו האופציה הריאלית היחידה. כולנו סובלים מפצעים עמוקים, רגשיים כמו גם פיננסיים והם כואבים מאוד", כתב למשקיעים

עזרא מרקין, מנהלה ובעליה של קרן גבריאל, המחזיקה ב־4.98% מבנק לאומי, ימכור את אחזקותיה בבנק ששוויין 176 מיליון דולר. מרקין ימכור את האחזקות על רקע החלטתו לפרק את קרן גבריאל מנכסיה בשנים הקרובות בעקבות הפסדים כבדים מהשקעות בקרנות של ברנרד מאדוף - כך דיווח ה"ניו יורק טיימס" בסוף השבוע.

 

מאדוף הושם במעצר בית

בבורסה בת"א לא מתרגשים ממאדוף

חשד: הפרשה החלה כבר בשנות ה-70

 

"האופציה הריאלית היחידה של הקרן היא הפסקת המשיכות ומכירת הנכסים הנותרים, לאחר שהפסידה 39% מתחילת השנה ועד סוף נובמבר", כתב מרקין במכתב ללקוחות הקרן. במכתבו ציין עוד כי חלק מנכסי הקרן אינם נזילים כעת ולכן מדובר בתהליך שייארך כמה שנים.

 

גבריאל קפיטל, שבסיסה בניו יורק, ואסקוט פרטנרס אל.פי. נתבעו בשבוע שעבר בגין השקעות בקרנות של ברנרד מאדוף. המשקיעים הגישו תביעה ייצוגית שבה טענו כי מרקין הונה אותם, לאחר שטען כי הפקיד את כספם ב"תיק השקעות מגוון". אסקוט הפסידה כמעט את כל נכסיה, ששוויים היה 1.8 מיליארד דולר.

 

"אתם, עם כל כך הרבה אנשים שאנחנו מכירים, הפסדנו סכומים דמיוניים של כסף כתוצאה מהונאת הענק הזו", כתב מרקין במכתב, שעותק ממנו הגיע לידי סוכנות בלומברג. "כולנו סובלים מפצעים עמוקים, רגשיים כמו גם פיננסיים, והם כואבים מאוד". פרקליטו של מרקין, אנדרו לוונדר, סירב למסור תגובה.

 

חצי מיליארד דולר ב־2005

 

הקרנות האמריקאיות סרברוס וגבריאל זכו במכרז הראשון שערכה מדינת ישראל על מניות גרעין השליטה של בנק לאומי בשנת 2005. המדינה, שהחזיקה כ־24.7% באותה עת, מכרה 9.99% ממניות הבנק לשתי הקרנות תמורת כ־520 מיליון דולר. כ־5% ממניות הבנק הוחזקו על ידי נאמן והיתרה הוחזקה בידי הקרנות.

 

כחלק מתנאי ההסכם מולן, קיבלו השתיים אופציה להגדיל אחזקתן ב־10% נוספים בכדי להגיע לאחזקה של 20% הנחוצה לשליטה בבנק. משך האופציה היה לשנה מרגע הצגת גרעין השליטה והיא היתה מותנית בקבלת אישור שליטה מבנק ישראל.

 

במאי השנה הגיעה עת פקיעת האופציה, והקרנות שפנו לבנק ישראל כמה פעמים לא נענו. לכן, במקום למכור את המניות החליטו שתי הקרנות לפצל את אחזקתן בבנק בין סרברוס לגבריאל, וכל אחת מהן תחזיק פחות מ־5% מהבנק - השיעור המקסימלי שבו ניתן להחזיק ללא אישור בנק ישראל.

 

באוצר טרם התייאשו מההפרטה

באפריל 2008 שכר משרד האוצר את בית ההשקעות רוטשילד על מנת לאתר משקיע פוטנציאלי לרכישת גרעין השליטה בבנק לאומי. העדיפות הראשונה היתה לבנק זר. שניים־שלושה גופים גילו עניין בעסקה, אולם הכמות הנמוכה יחסית שמוצעת כיום למכירה בידי המדינה (כ־11.5%) בשילוב של קריסת השווקים הפיננסיים סתמו את הגולל על אפשרו זו. בימים אלה הופסקו שירותיו של בנק רוטשילד ובשלב זה האוצר עדיין לא קבע מה בכוונתו לעשות וכיצד בכוונתו למכור את יתרת אחזקותיו של לאומי.

 

כיום מחזיקים בלאומי קרן סרברוס בפחות מ־5%, שלמה אליהו בכ־9.96% ואוצר התיישבות היהודים בכ־3.5%. מקורות באוצר טענו כי מבחינת המדינה, מכירת המניות על ידי קרן גבריאל אינה משנה באופן רשמית ללאומי או למדינה. זאת משום שממילא בעל עניין עם אחזקה של פחות מ־5% יכול לעשות כרצונו עם אחזקותיו.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונית גודמן ותמר טוניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור
צילום: בן לם
ברנרד מדוף
צילום: AFP
מומלצים