גורם בכיר: "הפור נפל - נערכים לפעולה בעזה"
ל-ynet נודע כי בדיון חשאי בין רה"מ לשר הביטחון, שבו עודכנה מאוחר יותר שרת החוץ, הוחלט על סדרת פעולות מכינות להעמקת הפעילות בעזה, בהן: "מטריית תמיכה" בינלאומית, שתאפשר לישראל פעולה מדורגת. גורם בכיר: "הביצוע תלוי רק בתנאים הטקטיים ובאפשרויות המבצעיות"
"הפור נפל - כרגע צריכה ישראל לפעול להשגת לגיטמציה בינלאומית לפעולה צבאית בעזה". כך אמר ל-ynet הבוקר (יום א') גורם בכיר בירושלים. "הביצוע", אמר הגורם הבכיר, "תלוי רק בתנאים הטקטיים ובאפשרויות המבצעיות. הפור למעשה נפל, וישראל תגיב ובעוצמה המתבקשת לכל ההתגרויות של חמאס".
עוטף עזה תחת אש - כותרות אחרונות:
- פצוע קל ממטח קסאמים ומרגמה בעוטף עזה
- קסאם נפל באזור התעשייה באשקלון
- אולמרט: ממשלה אחראית אינה ששה לקרב
- דיכטר: להביא בחשבון את מלחמת עזה הראשונה
- "אין ברירה - צה"ל בדרך לפעולה רחבה בעזה"
ביום חמישי האחרון, לאחר הערכות המצב בלשכת שר הביטחון, נועדו ראש הממשלה ושר הביטחון בלשכת ראש הממשלה בתל-אביב. שם הוחלט כי ישראל לא תבליג יותר ותתחיל להגיב על פעולות הטרור נגדה בצורה מדורגת. מיד לאחר קבלת ההחלטה עידכנו השניים את שרת החוץ וחברת המטבחון המשולש, ציפי לבני. פגישת אולמרט-ברק נשמרה בסוד, כדי לא ליצור מתח מיותר בציבור וכדי לשמור בחשאיות על כוונותיה של ישראל.
זמן קצר לאחר הפגישה יצאה הנחייה לעברו של הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, לפיה על צה"ל להתחיל לפגוע במטרות איכות של הג'יהאד האיסלאמי, שביצע את הירי בימים האחרונים. אשכנזי, שהיה מעורב ברמת קבלת ההחלטות והמליץ לשר הביטחון על אותו מהלך מדורג - הורה לחיל האוויר להיערך לפעילות באותו הלילה. לאחר כמה שעות כבר הותקפו שתי מטרות - מחרטה ומחסן קסאמים - בעומק רצועת עזה.
כלפי חוץ, כך סיכמו חברי המטבחון המשולש, יישמר לפי שעה האיפוק, מתוך מטרה לאפשר למצרים להוביל מהלך של רגיעה נוספת. תקווה זו התבדתה בינתיים, בימים הספורים שחלפו מיום חמישי.
"מטריית תמיכה" בעולם לקראת פעולה
עוד הוחלט בפגישה כי יש לבנות "מטרייה בינלאומית", שתאפשר לישראל פעולה מדורגת בעזה, אשר תתפתח בהתאם לתגובת ארגוני הטרור. במסגרת זו שוחח שר הביטחון עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב. אנשיו של ברק שוחחו עם שר המודיעין הכללי במצרים, הגנראל עומאר סולימאן. אולמרט ולבני, שתקיים דיון בלשכתה כדי להערך למצב המלחמה הצפוי, יפעלו מול יתר הקהילה הבינלאומית.
במוקד המאמצים שנועדו להכשיר את הקרקע לפעולה נרחבת יותר עומדת ארה"ב,
שבימים אלה נפרדת מממשל בוש. עוד במרכז המאמץ: האיחוד האירופי, והמדינות המרכזיות באירופה. הדגש המרכזי שיופנה בזירה העולמית יהיה כלפי 15 המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם, ובעיקר - חמש החברות הקבועות: ארה"ב, סין, רוסיה, צרפת ובריטניה.
בשלב זה התנה הדרג המדיני את פעולות צה"ל בתוך הרצועה באישור אישי של שלושת חברי המטבחון המשולש, כאשר ברק מהווה הסמכות הביטחונית העליונה לנושא. בהמשך צפוי כנראה כינוס של הקבינט לביטחון לאומי.