בצלם: ההתנחלות עפרה - מאחז בלתי מורשה
דו"ח של ארגון זכויות האדם קובע כי ההתנחלות שבמטה בנימין עומדת רק בתנאי אחד מבין ארבעת התנאים המקנים מעמד חוקי להתנחלות בגדה. בצלם: "על הממשלה לפרק את ההתנחלות ולהשיב לבעלים הפלסטינים את האדמות"
דו"ח של ארגון זכויות האדם "בצלם" המתפרסם היום (ב') קובע כי על פי הקריטריונים של מדינת ישראל, ההתנחלות עפרה היא מאחז בלתי מורשה ועל הממשלה לפרק אותה.
על פי הדו"ח, חוות הדעת של עו"ד טליה ששון בנושא מאחזים בלתי מורשים אשר אומצה על-ידי הממשלה ב-2005, קובעת קריטריונים מפורטים לחוקיותו של יישוב ישראלי בגדה המערבית.
לפי דו"ח ששון, רק מילוי ארבעה תנאים יקנו להתנחלות ישראלית מעמד חוקי לפי החוק המקומי: קבלת החלטה של הממשלה בדבר הקמת ההתנחלות, הגדרת תחום שיפוט להתנחלות, אישור תוכנית מתאר מפורטת להתנחלות והקמת ההתנחלות על אדמות מדינה או קרקעות שנרכשו על-ידי ישראלים ונרשמו על שמם בטאבו.
תחקיר בצלם קובע כי ההתנחלות עופרה עומדת רק בתנאי הראשון - בשנת 1979, ארבע שנים אחרי הקמתה, החליטה הממשלה להכיר בה כיישוב רשמי. "אולם, עד היום לא הוכרז לעפרה תחום שיפוט, לא אושרה עבורה תוכנית מתאר מפורטת ולא הוצאו בה היתרי בנייה כחוק", נכתב בדו"ח.
על פי הדו"ח, חלקים גדולים משטחה של עפרה רשומים בטאבו על שם פלסטינים ולפי החלטות הממשלה ופסיקת בג"ץ, לא ניתן לבנות על אדמות כאלה התנחלויות. שטחה הבנוי של עפרה, כ-670 דונם, שוכן על אדמות הרשומות בטאבו על שם תושבי הכפרים הפלסטיניים עין יברוד וסילוואד.
"ההיקף הכולל של האדמות הרשומות בטאבו על שם פלסטינים הנמצאות בתוך השטח הבנוי של עופרה הוא לפחות 58% מהשטח הבנוי של ההתנחלות כולה", נכתב בדו"ח.
בבצלם טוענים כי קיומה של ההתנחלות פוגע בזכויות האדם של תושבי האזור הפלסטינים. "מאחר שלפי הקריטריונים שאימצה ממשלת ישראל עפרה היא מאחז בלתי-מורשה, על הממשלה לפרק את ההתנחלות, להשיב לבעלים הפלסטינים את האדמות שנלקחו מהם בניגוד לחוק, ולשלם להם פיצוי כספי בגין השימוש שנעשה באדמותיהם", מסכם הדו"ח.