סין: 670 אלף חברות נסגרו ב-2008
המדינה המאוכלסת בעולם לא מתחמקת מהמשבר: 10 מיליון מהגרי עבודה ברחבי סין מוגדרים מובטלים. יועץ למועצת המדינה הסינית: "6.7 מיליון משרות אבדו באחרונה"
"יש תחושה חזקה של חוסר ביטחון בקרב מהגרי עבודה, בוגרי אוניברסיטאות, ואפילו בקרב עובדי צווארון לבן בשל המשבר הכלכלי הגלובלי", אמר גאו וויצ'ינג, פרופסור למינהל ציבורי בגואנגג'ואו, לסוכנות הידיעות שינחואה. במחוז גואנדונג בדרום סין מתארים את סגירות המפעלים שגרמו לפיטורי עשרות אלפי עובדים כ"מגיפה".
על פי דיווח רשמי של משרד העבודה הסיני, קרוב ל-5 מיליון מהגרי עבודה שהגיעו מהכפרים לערים חזרו לביתם בסוף נובמבר, ו-10 מיליון מהגרי עבודה מוגדרים מובטלים, מתוך 210 מיליון מהגרי עבודה. עם זאת בסין חוששים שהדיווחים אינם מלאים, וייתכן שהמספר האמיתי גבוה בהרבה.
670 אלף חברות קטנות ובינוניות נסגרו השנה, בין השאר בגלל המשבר, כך אמר יועץ למועצת המדינה הסינית בכנס בבייג'ינג ביום שישי. "6.7 מיליון משרות אבדו בזמן האחרון, ושיעור האבטלה גבוה בהרבה מהנתון הרשמי, שבודק רק עובדים עירוניים רשומים ולא מהגרי עבודה", אמר היועץ צ'ן צ'ואנשנג. "אבטלה היא כעת הבעיה הגדולה ביותר בסין", הוסיף.
ביום שישי דווח על מקרה נוסף של מהומות, הפעם במפעל למזוודות שנסגר בדרום המדינה. 300 עובדי המפעל יצאו להפגין לאחר שהבעלים נעלם בלי לשלם להם את שכרם. "המשטרה ניסתה לנעול אותנו במפעל, כי היא לא רוצה שהתקשורת הבינלאומית תכסה את ההפגנה", אמר אחד העובדים. כמה מהם דיווחו על אלימות של השוטרים כלפיהם.
לטענת המשטרה בעל המפעל הוא יפני שנעלם בלי להשאיר עקבות. הרשויות המקומיות הבטיחו לפועלים, שמשתכרים כ-200 דולר לחודש, 60% מהשכר, אך הם סירבו. סוכנות שינחואה, המשמשת כשופר של הממשלה, אמרה שסין תבקש סיוע מממשלות זרות באיתור בעלי מפעלים שהשאירו אחריהם חובות.
רחל בית-אריה היא כתבת "כלכליסט" בבייג'ינג