שתף קטע נבחר
 

לבנון: ציידים הורגים אלפי ציפורים בשמורות טבע

לבנון הנחשבת לאחד מנתיבי ההגירה המרכזיים בעולם של ציפורים נודדות, הפכה בשנים האחרונות למלכודת מוות לאוכלוסיית בעלי הכנף, עקב ציד בלתי חוקי הפוגע בכמויות גדולות במינים נדירים.

 

פעילי סביבה וטבע מתרעמים על טבח הציפורים בתחילתה של עונת הציד, המתחילה באוקטובר ומסתיימת בדצמבר. לטענתם, ציידים הורגים במהלך העונה אלפי ציפורים בהרי לבנון ובמזרח המדינה, למרות איסור על ציד שחוקק בשנת 1995.

 

"ככל שהציד מתגבר, כך גם יותר ציפורים נודדות מאבדות את האזורים הבטוחים במדינה ולא ישובו לכאן", הזהיר ניזאר האני, המתאם המדעי בשמורת טבע במזרח לביירות. "המדינה מהווה צוואר בקבוק לציפורים הנודדות מאפריקה לאירופה".

 

כ-390 מיני ציפורים, ביניהן 260 מינים של ציפורים נודדות זוהו בלבנון במחקר שנערך בשנת 1992 על ידי חוקר מאוניברסיטה בלבנון, שעדכן את הנתונים השנה. "מליוני ציפורים מאירופה ואסיה עוצרות בלבנון מדי שנה וישנם מינים המנצלים את המנוחה בכדי להתרבות", מוסיף באסימה אל-קעתיב, מהאגודה לשמירת טבע בלבנון.

 


ציידים בפעולה (צילום: AFP)

 

הציידים לא מבדילים בין ציפורים נודדות למקומיות

לדבריו, המדינה מציעה מגוון אזורים טבעיים, ביניהם עמקים, יערות עבותים של עצי ארז, הרים, נהרות וחופים, חלקם נחשבים לאזורי טבע מוגנים. למרות זאת, פעילי סביבה אומרים כי 20 האזורים שהוגדרו כ"מקלט בטוח" לציפורים, שופעים למעשה בציידים.

 

"ישנם ציידים הצדים ציפורים נודדות, במחשבה מוטעית כי הדבר לא משפיע על הסביבה המקומית", הוסיף קעתיב. "אך הם לא מבינים כי הציפורים הללו שייכות לעולם והיעלמותן משפיעה על המערכת האקולוגית כולה".

 

במחקר שנערך על ידי האגודה בין השנים 2004 ל-2007 נמצא כי 18 אחוז מהציידים הצליחו להבחין בין ציפורים נודדות למקומיות ומרביתם לא הצליחו לזהות מינים נדירים.

 

בזמן שחובבי טבע מבכים את ההרג של אוכלוסיות ציפורים נודדות, הם גם מזהירים כי מינים מקומיים נתונים בסכנה דומה.

 

"בתוך תקופה של חמש שנים, מספר הציפורים הנפוצות פחת ב-18 אחוזים, כך עולה ממחקר שניהלנו במשך חמש שנים מאז שנת 2002. הנתונים הקודמים הצביעו על ירידה של 9 אחוזים בתקופה דומה", אומרים החוקרים. לדבריהם, שיטות הציד הן שערוריה מאחר שמספר ציידים לא חוקיים משתמשים באמצעים כדי להערים על הציפורים וללכוד אותן.

 

"הם מתקינים מכשירים המשמיעים ציוצים ושריקות על העצים או על שיחים במהלך הלילה", הם מסבירים. "הציפורים נמשכות לצלילים ומתאספות בבוקר בסמוך לאזור ואז כשהציידים מגיעים, הם הורגים עשרות מהן".

 

ואם הציד הבלתי חוקי שמתקיים על ידי ציידים מורשים ומקצועניים לא גרם נזק גדול דיו לציפורים, החוקרים מודאגים מכך שחלה עליה בכמות הציידים החובבים המשתמשים בנשק אוטומטי כדי לצוד את טרפם. "אי אפשר לקרוא יותר לענף זה כספורט", אומר קעתיב. "זה מעשה אכזרי".

 

צייד לבנוני: "הציד הוא סוג של ספורט מרגיע"

עבדו אל-קרא (48), צד ציפורים מאז שהיה בן תשע. מבחינתו, הרג ציפורים בכמויות גדולות הוא מעשה מוצדק "מאחר שיש אלפי ציפורים", הוא טוען. "מצאתי בציד סוג של ספורט שמרגיע אותי ומאפשר לי להיות במגע קרוב עם הטבע", אמר קרא לסוכנות הידיעות AFP ועורר את חמתם של אנשי הסביבה, שציינו כי אימרות מסוג זה, רק ממחישות את הבורות הקיימת כיום כלפי ספורט הציד.

 

"ציידים לא מבינים כי הרג של ציפורים נפוצות רבות, יהפוך אותן ללא נפוצות, אלא לנדירות ובסכנת הכחדה", ציין אחד החוקרים. כ-16 מיני ציפורים, ביניהם קורמורן גמדי ועיט שמש מצויים בסכנת הכחדה בלבנון, בעיקר עקב התחממות גלובלית וכריתת יערות. "הבעיה היא שלא רק הציפורים הללו מצויות בפני סכנ הכחדה, אלא שישנם אנשים שצדים אותם מדי אביב בדיוק בתקופה בה הם מתקרבים", מוסיף קעתיב. "זו פשוט קטסטרופה".

 

עם זאת, ישנם מיני ציפורים המורשים לציד, ביניהם: חרטומן יערות, שלווים, עפרוני ענק ותור מצוי מאחר שהם מצויים בכמויות גדולות. החוקרים מצידם קוראים לרשויות להסדיר את תופעת הציד מאשר להטיל חרם כללי ומיידי על ציד ציפורים במדינה.  "אנו חייבים להגדיר את המינים ואת הכמות המותרת לציד, במטרה להעניק רשיונות ולהכשיר פקחי טבע", מסכם קעתיב.

 

הצייד קרא, משיב מנגד כי הוא מודאג יותר מהאיום הנשקף כלפיו מבני אדם שאינם מנוסים בציד ובעלי אצבע קלה על ההדק. "אנחנו גם מאויימים", הוא אומר. "אנשים רבים נהרגים מדי שנה בגלל כדורים תועים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צייד לבנוני עם שלל טרי
צילום: AFP
מומלצים