בלגיה: המלך קיבל את התפטרות הממשלה
מאז הגשת הצעת ההתפטרות של הממשלה ביום שישי מחפשים בבריסל מנהיג חדש. המועמד המוביל לתפקיד - ראש הממשלה לשעבר, ז'אן-לוק דהאן, שכיהן בין 1992 ל-1999
מלך בלגיה, אלברט השני, קיבל הערב (יום ב') את הצעת ההתפטרות של הממשלה. המערכת הפוליטית בממלכה האירופית כבר החלה בחיפושים אחר מנהיג חדש שיוכל לחלצה מהמשבר הפוליטי והכלכלי שבו היא שרויה - אך לפי כל הסימנים, הפלגים הפוליטיים רחוקים מהסכמה על מועמד שיוכל לשאת בתפקיד הנכבד.
"המלך קיבל את התפטרות הממשלה וביקש ממנה להמשיך לפעול עד להחלפתה", נאמר בהודעה שפרסם ארמון המלוכה בבריסל. בלגיה צללה ביום שישי האחרון למשבר הפוליטי השלישי תוך שנה - לאחר שממשלתו של איב לטרם קרסה בעקבות דו"ח שפרסם בית המשפט הגבוה שהעיד כי הממשלה התערבה בעניינים המשפטיים סביב הצלתו של הבנק הבלגי פורטיס.
אתמול הבהיר לטרם כי אין בכוונתו לחזור לתפקידו - וחמש המפלגות השותפות בקואליציה מחפשות עתה בקדחתנות אחרי מועמד שיוכל להחליפו. היום הסתמן ז'אן-לוק דהאן, ראש ממשלת בלגיה בין השנים 1992 ל-1999, כמועמד המוביל לעמוד בראש ממשלת מעבר עד יוני 2009, אז ייערכו בחירות פרלמנטריות במדינה, במקביל לבחירות לפרלמנט האירופי ולבחירות האזוריות.
"אני חושב שיש סיכוי טוב שראש הממשלה הבא יהיה דהאן", אמר קרל דבוס, מרצה למדע המדינה מאוניברסיטת גנט. "יש לו ניסיון, הוא כבר כיהן כראש ממשלה, ולכן הוא יוכל להתמודד ביעילות עם המשבר".
בין אם יהיה זה דהאן ואם אם לאו - למנהיג הבא של בלגיה מצפה עבודה לא קלה. המדינה המארחת את מוסדות האיחוד האירופי ונאט"ו צפויה לצנוח לתוך מיתון עמוק, ועל כן היא חייבת להפעיל תוכנית חירום כלכלית מוקדם ככל האפשר - וכן למצוא פתרון לפרשת פורטיס.
עם זאת, יש סיכוי שהליברלים הפלמיים יסתייגו מדהאן בן ה-68, מאחר שלגישתם הוא מחזיק בעמדות שמאלניות מדי. מועמדים אחרים לתפקיד הם נשיא הבית התחתון של הפרלמנט, הרמן ון-רומפי, גי פרהובשטאט, ראש הממשלה לשעבר שהוחזר בשנה שעברה לתפקיד, ושר האוצר דידייה רנדר. גם מנהיגת הנוצרים-הדמוקרטים הפלמיים, מריאן טיסן, היא מועמדת אפשרית.
מאז הבחירות הכלליות שנערכו בבלגיה ביוני 2007, התנודדה המדינה ממשבר למשבר, בעיקר בשל כשלונו של לטרם להשיג הסכם בין המפלגות דוברות הפלמית, המעוניינות להעניק לתושבים הפלמיים יותר כוח, לבין המפלגות הצרפתיות החוששות כי הצעד יביא להתפרקותה של בלגיה. לאור המשבר הנוכחי, צפוי הפיצול האפשרי של המדינה לעלות שוב על סדר היום.