שתף קטע נבחר
 

אילו ויטמינים מסוכן לקחת ביחד עם תרופות

תוספי התזונה הפכו לחלק מהשגרה עבור רבים, אבל כשהשגרה מופרת עלול התוסף לפגוע. שילוב של תוסף עם תרופה עלול לגרום לנזק. הכירו את השילובים הלא מומלצים

מחקר שפורסם לאחרונה בארצות הברית מצא שאחד מכל חמישה אמריקאים משתמש בעת ובעונה אחת בתרופות מרשם קונבנציונליות ובתוספי תזונה, וקרוב ל־70% מהם אינם מדווחים על כך לרופא שלהם.בישראל אפשר לשער שהמצב לא שונה בהרבה. אלא שלשימוש סימולטני בתוספים ובתרופות עלולות במקרים מסוימים להיות השפעות גומלין, לעתים אפילו מסוכנות, שכן, חשוב לזכור: תוספי התזונה (הוויטמינים, המינרלים, צמחי המרפא והשמנים החיוניים) פועלים כתרופות לכל דבר.

 

אומגה 3 ודילול דם

אומגה 3 פועל בין היתר כמדלל דם, ולכן הוא מגביר את הסיכון לדימום מוגבר כשהוא ניטל במינונים גבוהים (מעל 6 כמוסות ליום במינון סטנדרטי) לצד תרופות לדילול הדם כגון אספירין וקומדין.

 

אכיניצאה ומערכת החיסון

בשימוש עם תרופות לטיפול בפטרת, כגון ניזורל, צמח האכיניציאה עלול להגביר את הסיכון הקיים ממילא של תרופות אלה לנזק בכבד. לכן, אין לצרוך את התוסף ביחד עם תרופות אלה. נוסף על כך, מאחר שהאכיניציאה מעודד את פעילות מערכת החיסון, אנשים הנוטלים תרופות לדיכוי מערכת החיסון (כמו סלספט למשל) צריכים להימנע מנטילתו, שכן הוא עלול להפריע להשפעת התרופות.


לא לערבב עם תרופות המדכאות את מערכת החיסון. אכניצאה 

(צילום: אינדקס אופן)

 

לעומת זאת, צמח האכיניציאה עלול להגביר את פעילותן של תרופות מקבוצת ”חוסמי תעלות סידן”, כגון אוסמו־אדאלט, דילטם ונורבסק, המשמשות לטיפול במחלות לב וביתר לחץ דם, ולכן גם במקרה כזה יש להימנע מנטילתו.

 

ג'ינג'ר ולחץ דם

שורש הג’ינג’ר, שיעילותו בהקלת בחילות והקאות הוכחה בשנים האחרונות במחקרים, עלול לנטרל את השפעתן של תרופות נוגדות חומציות בקיבה, כגון צימטג או זנטק. כמו כן, גם צמח זה עלול להגביר את השפעתן של תרופות נוגדות קרישה, ולכן יש להתייעץ ברופא לפני תחילת השימוש בו לצד תרופות אלה.

 

מאחר שהג’ינג’ר יכול להוריד את לחץ הדם ואת רמות הסוכר בדם, אנשים המטופלים בתרופות קונבנציונליות ובמקביל נוטלים את התוסף, צריכים לנטר בקפדנות את רמות הסוכר ולחץ הדם שלהם.

 

ג'ינסנג וסוכרת

לצמח הג’ינסנג יש תפקיד במטבוליזם (חילוף החומרים) של הפחמימות בגוף, וכתוצאה מכך, יש לו השפעה על רמות הסוכר בדם. מחקרים הראו כי אצל חולי סוכרת שנוטלים ג’ינסנג עם הארוחה או לפניה, יש הפחתה ניכרת ברמות הסוכר. לעובדה זו יש אמנם משמעות חיובית עבור חולי סוכרת, אך יש להביאה בחשבון כאשר צורכים את הג’ינסנג במהלך טיפול באינסולין ולהתייעץ עם הרופא.

 

הג’ינסנג הסיבירי עלול להגביר את רמותיה של התרופה דיגוקסין, המשמשת לטיפול באי ספיקת לב. לכן, מי שנוטל את התרופה צריך להתייעץ עם הרופא לפני נטילת התוסף, וכן לנטר את רמות הדיגוקסין בתחילת השימוש וכשמפסיקים ליטול אותו.

 

גינקו בילובה ולחץ דם

צמח הגינקו פועל אף הוא כמדלל דם מתון. למרות שבמחקר משנת 2001, שבדק את בטיחות השימוש בגינקו בשילוב עם קומדין, לא נמצאה אינטראקציה או בעיה מיוחדת, אנשים המטופלים בתרופות לדילול הדם צריכים להתייעץ עם הרופא לפני שהם מתחילים ליטול את התוסף. כמו כן, בשל פעילותו לדילול הדם, יש להפסיק את נטילתו לפני ניתוחים בהתייעצות עם הרופא, בין 36 שעות ל־14 יום לפני הניתוח.

 

דונג קוואי והמחזור החודשי

דונג קוואי (אנג’ליקה סינית) מכונה ”הג’ינסנג של הנשים”, שכן הוא משמש ברפואה הסינית זה אלפי שנים לטיפול בבעיות הקשורות למחזור הווסת וכן להקלה על תסמיני גיל המעבר, ובפרט על תופעת גלי החום. מאחר שגם צמח זה מכיל כמות קטנה של חומרים הפועלים כמדללי דם, מומלץ להתייעץ עם הרופא לפני נטילתו בשילוב עם אספירין או קומדין, למרות שבספרות הרפואית לא מדווחות לגביו אינטראקציות או סיכונים עם תרופות אלה.

 

היפריקום ודיכאון

צמח ההיפריקום, שנקרא גם פרע או סנט־ג’ון, הפופולרי לטיפול במצבי דיכאון, דאגנות וחוסר שקט, עלול להפחית את יעילותן של תרופות לדיכוי מערכת החיסון, כגון תרופות לטיפול באיידס, שכן הוא מחיש את הפעילות המטבולית של פירוקן. בארצות הברית דווח על כמה מקרים בקרב נשאי איידס שמחלתם הייתה במצב רדום והם נטלו תרופות נגד האיידס ובמקביל את ההיפריקום. הטיפול שקיבלו הפך לבלתי יעיל ובעקבות זאת האיידס נעשה פעיל. הצמח גם עלול להגביר את השפעתן של תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת הוואליום, ובעקבות זאת יש תופעות לוואי כגון בלבול, לחץ דם גבוה והפרעות בפעילות הקיבה.


צמח ההיפריקום (צילום: פוטוס)

 

גם לאנשים הנוטלים תרופות נגד דיכאון ממשפחת SSRI (כגון פרוזק) לא מומלץ לצרוך במקביל היפריקום, שכן השילוב עלול לגרום לתופעה של ישנוניות, וכן לתסמונת סרוטונין, המתבטאת בקצב לב מוגבר מאוד, תחושת בלבול ולעתים הזיות, חום, התכווצויות, רעד ואף תרדמת. ההיפריקום גם עלול לגרום לירידה ברמות הדיגוקסין אצל אנשים הנוטלים את התרופה במקביל, ולכן גם במקרה זה יש לנטר את רמות התרופה לפני תחילת השימוש בתוסף וכשמפסיקים ליטול אותו.

 

ויטמין A ואקנה

השילוב של ויטמין A עם תרופות לטיפול באקנה כגון רוֹאָקוּטֶן עלול לגרום להרעלה מסוכנת, ולהחמיר את תופעות הלוואי המסוכנות ממילא של הטיפול התרופתי ברואקוטן. הסיבה לכך היא שהרואקוטן הוא למעשה נגזרת של ויטמין A, והשילוב בין השניים גורם להצטברות כמות גדולה מאוד של ויטמין A בגוף, שכן ויטמין זה מסיס בשומן ולכן נוטה להיאגר.

 

ויטמין K וקרישת דם

ויטמין K ממלא תפקיד חיוני במנגנון קרישת הדם בגופנו ובמניעת דימומים. נטילת הוויטמין במקביל לנטילת התרופה קומדין – תרופה נוגדת קרישה המשמשת לדילול הדם – עלולה לנטרל את פעילות התרופה. הסיבה לכך היא המנגנון שבו פועל הקומדין לדילול הדם באמצעות הרס המאגרים של ויטמין K. אגב, בזמן נטילת קומדין מומלץ להימנע גם מאכילת ירקות ירוקי עלים, המכילים כמויות גדולות יחסית של ויטמין K.

 

ויטמין E ושטפי דם

לעומת ויטמין K, ויטמין E פועל דווקא בדומה לקומדין כנוגד קרישה ומדלל דם, וגם שילוב זה עלול להיות בעייתי, בעיקר כאשר נוטלים אותו במינונים גבוהים (מעל 800 יחב”ל ביום). ביחד עם קומדין ואספירין, הוא עלול להגביר את הסיכון לדימום מוגבר ולשטפי דם.

 

מלטונין וסידן

הורמון זה, הניתן במקרים מסוימים לטיפול ביעפת (ג’ט־לג) ובהפרעות שינה, אינו מומלץ לאנשים הנוטלים ניפדיפין - תרופה פופולרית שאף היא ממשפחת בולמי הסידן, המשמשת לטיפול במחלות לב וביתר לחץ דם. שמות מסחריים של תרופה זו כוללים אוסמו־אדלאט ופרסולט, שכן הוא מפחית את השפעתן.

 

קו־אנזים Q10 וכימותרפיה

תוסף חשוב זה עלול אף הוא להגביר את הסיכון לדימום מוגבר ולשטפי דם כאשר הוא משולב לצד קומדין. הוא גם עלול להפחית את יעילותן של תרופות להפרעות קצב כגון איקקור ופרוקור, ולכן גם במקרים אלה יש להתייעץ עם הרופא לפני הנטילה. אצל אנשים המקבלים טיפול כימותרפי, התוסף עלול להפחית את יעילות הטיפול.

 

לעומת זאת, כדאי לדעת כי תרופות שכיחות לטיפול ביתר כולסטרול ממשפחת הסטטינים (כמו למשל סימבסטטין), חוסמות את ייצורו הטבעי של הקו־אנזים Q10 בגופנו. מאחר שיש לו תפקיד מפתח בהפקת האנרגיה בתאי גופנו, הרי חסימת ייצורו עלולה לגרום לכאבי שרירים, לחולשת שרירים ואף להיחלשות שריר הלב.

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יכול להוריד את לחץ הדם ואת הסוכר. ג'ינג'ר
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים