"טאם", קרנף סומטרי בן עשרים שנה שנמצא משוטט ביערות הגשם בבורניאו, באזור מטע של עצי דקלים בקיץ האחרון כשהוא פצוע באחת מרגליו. ככל הנראה הפציעה נגרמה על ידי מלכודת של ציידים בלתי חוקיים.
למרבה המזל, הוא חולץ בשלום והובא למקלט בטוח בשמורת הטבע האחרונה המוגנת בה חיים קרנפים סומטרים מבורניאו. פעילי שימור מקווים כי הוא יוכל להרבות נקבות ולסייע למין הנדיר להתקיים בטבע.
בשלושים השנים האחרונות אוכלוסיית קרנפי הסומטרה צנחה בכ-80 אחוזים וכיום מספרה עומד על פחות מ-250 פרטים בוגרים בטבע ומספרם צפוי להמשיך לרדת ב-60 קרנפים בעשור הקרוב.
קרנפי הסומטרה נמצאים בסכנת הכחדה חמורה ביותר והם נחשבים לנדירים ביותר מכל מיני הקרנפים הקיימים כיום. מרביתם חיים באיזורי יערות סבוכים במלזיה ואינדונזיה, המהווים בית לפילים, טיגריסים ומינים נוספים בסכנת הכחדה.
"טאם" השעיר מחפש שידוך בהול (צילום: AP)
ציד לא חוקי של הקרנפים לטובת מכירת קרניהם לתעשיית התרופות הסיניות המסורתיות, הרס שיטתי של היערות על ידי איכרים מקומיים והתפשטות האיזורים האורבניים בשטחי המחייה הטבעיים של הקרנפים, יצרו שילוב מאיים על הקרנפים.
ארגוני חיות עולמיים כדוגמת קרן הטבע העולמית (WWF) בשיתוף עם ממשלות מקומיות נחלצו למען הצלת היונקים הנדירים. עם הירידה המתמשכת במספר הקרנפים הסומטרים בטבע, החלו כבר בשנות ה-80 מגעים בין ממשלות אינדונזיה, מלזיה וארה"ב על מנת לקיים תוכנית רבייה בגני חיות למינים בסכנת הכחדה.
אוכלוסיית הקרנפים הסומטרים היא כה זעירה וכיום ישנם פחות מ-13 פרטים נמצאים בשבי בכל העולם. מאגר הגנים הקיים הינו מוגבל ביותר, כך שאין לגני החיות מותרות להמתין שהאוכלוסיות תתייצבנה על מספרים גדולים בטבע.
קרנף סומטרה בטבע (צילום: WWF / Canon)
במצב כה פגיע של המין הנדיר, כל רבייה עשויה לתרום להצלת המין מהכחדה מוחלטת בטבע וטאם מיועד להשתתף בתוכנית רבייה מקומית ראשונה במלזיה.
"הרשויות מקוות להביא לפחות חמישה זכרים וחמש נקבות קרנפים לשמורה במהלך השנים הקרובות, כדי ליצור קבוצה שתוכל להזדווג ולהתרבות", אומר ג'ונייאדי פיין, יועץ טכני בכיר לקרן הטבע העולמית במלזיה. "המספרים שלהם בטבע כה נמוכים שהם עשויים להיכחד אם אף אחד לא יפעל לטובתם".
לדברי פיין, אם הקרנפים יופרעו על ידי גורמים אנושיים, הסיכויים להתעברות ולהמלטת גורים חדשים יהיו נמוכים. השמורה הגדולה תאפשר להם לזהות זה את זו בעזרת חוש הריח ולהזדווג ללא התערבות חיצונית של בני אדם.