גינאה: ראש הקושרים הכריז על עצמו כנשיא זמני
סרן מוסא קמארה, המוביל את ההפיכה הצבאית בגינאה, הכריז על עצמו הערב כעל שליטה הזמני של גינאה. מוקדם יותר, הודיעה החונטה שהשתלטה על מדינה המערב-אפריקנית כי תערוך בחירות רק בעוד שנתיים. נשיא האסיפה הלאומית קרא לעולם להתערב
המצב נותר שברירי בגינאה: יממה לאחר שהחל נסיון ההפיכה במדינה, בעקבות מותו של הרודן לנסנה קונטה, הכריז הערב (ד') מוסא קמארה, ראש הקושרים במדינה, כי הוא שליטה הזמני של גינאה. מוקדם יותר היום הבטיחו הקושרים כי יערכו במדינה בחירות כלליות בדצמבר 2010.
"יחי הנשיא!" - קמארה חוגג ברחובות הבירה (צילום: AFP)
עדי ראיה ועיתונאים בבירה קונקרי דיווחו כי סרן קמארה עבר ברחובות הבירה המערב-אפריקנית, ובעקבותיו השתרך קהל רב של אלפי חיילים, שצעקו לעברו "יחי הנשיא!". הוא הוקף בדבוקת חיילים נושאי רובים. השיירה עשתה את דרכה למתחם הנשיאותי בבירה, שם צפוי היה קמארה להכריז על עצמו רשמית כשליטה הזמני של גינאה. הוא גם הטיל עוצר לילה על המדינה כולה.
מוקדם יותר, דיווח הרדיו הממשלתי הנתון לשליטתה של החונטה הצבאית כי "המועצה הלאומית לדמוקרטיה ופיתוח (שמה של החונטה החדשה) מחויבת לארגון בחירות אמינות ושקופות בסוף דצמבר 2010. אתמול דיווח הרדיו על החלטת קציני הצבא להשעות את החוקה ולפרק את הפרלמנט. ההודעה נמסרה שש שעות בלבד אחרי מותו של הרודן ששלט במדינה ב-24 השנים האחרונות, הגנרל קונטה. במקביל קרא נשיא האסיפה הלאומית למדינות העולם להתערב כדי למנוע הפיכה צבאית במדינה.
ככל הנראה, נשלטת החונטה בידי קצינים מבסיס שבתחילת השנה היה מוקד של מרד כלפי שלטונו של קונטה. אתמול הודיעה כי תקיים בחירות כלליות בתוך 60 יום, אך נראה שחזרה בה. לפי החוקה, שלטענת החונטה הושעתה, נשיא האסיפה הלאומית הוא שאמור להחליף את הנשיא במקרה של מותו.
טנקים בדרכם לארמון הנשיאות בגינאה, אתמול (צילום: AFP)
נשיא האסיפה, עבו-באקר סומפארה, אמר בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות רויטרס כי "על הקהילה הבינלאומית להתגייס כדי למנוע מהצבא לשבש את ההליך הדמוקרטי כפי שפורט בחוקה". הוא ציין כי מנהיגי ההפיכה מחפשים אחריו, אך כי הוא נמצא "במקום בטוח". עוד ציין: "המצב לא נפתר עדיין. נאמני המשטר ומתכנני ההפיכה נפגשו בבסיס צבאי, אך לא הגיעו להסכמה".
רשות השידור הבריטית "בי-בי-סי דיווחה כי מנהיגי האיחוד האפריקני נפגשו לדון
במשבר בגינאה ומיד פרסמו הודעת גינוי שבה הוגדרה ההתערבות הצבאית כ"הפרה בוטה של החוקה הגינאית". שכנותיה של גינאה - ליבריה, סיירה לאון וחוף השנהב - נהנות מיציבות יחסית לאחר שנים של סכסוכים, וחוששות מפני זליגת אי היציבות לשטחן.
הנשיא קונטה, שהיה מעשן כבד וחולה סכרת שסבל בעבר מלוקמיה, הלך לעולמו בגיל 74. הוא עלה לשלטון בהפיכה שהוביל שבוע לאחר מותו של הנשיא הראשון של המדינה המערב אפריקנית, סקו טורה, ב-1984 ושלט ביד רמה מאז. גינאה, שקיבלה עצמאות מצרפת ב-1958, היא אחת המדינות העניות בעולם, למרות היותה מדינה עשירה באוצרות טבע, ובעלת מרבצי הבוקסיט מהגדולים בעולם. כורים בה גם יהלומים, זהב וברזל.