שתף קטע נבחר
 

צליאק בגיל ההתבגרות: תפריט יומי ועצות

חולים הרגישים לגלוטן נדרשים לתשומת לב מוגברת לגבי תזונתם, עניין שמקבל משנה תוקף בגיל ההתבגרות, תקופה בה הגוף הנערי גדל ומתפתח. איך לדאוג שגם נער החולה בצליאק יקבל את כל אבות המזון? המומחים עם תשובות

גיל ההתבגרות, המוגדר כתקופה שבין תחילת ההתפתחות המינית ועד סוף הגדילה הפיזית (10־21), מאופיין בצמיחה מואצת לגובה, בעלייה במשקל ובגדילה של איברים פנימיים כמו לב, ריאות, עצמות ואיברי מין. המתבגרים מקבלים את צורת הגוף האופיינית לבני מינם. אצל בנים רקמת השומן קטנה, הכתפיים מתרחבות וקיימת בנייה של רקמות שריר. אצל בנות יש עלייה ברקמת השומן בגוף והתרחבות האגן. הצורך בתזונה נכונה בגיל ההתבגרות הוא קריטי. חסרים תזונתיים עלולים לפגוע בצמיחה ולשבש את המערכת ההורמונלית.

 

אז מהם אותם חסרים? מתי צריכות להידלק הנורות האדומות? מה עושים כדי להבטיח שגם צעירים שאינם אוכלים כמו כולם יתפתחו באופן תקין? המומחים שלנו נותנים רעיונות איך לשמור על תזונה נכונה לנערים הרגישים לגלוטן וחולים במחלת הצליאק.

 

נורות אדומות

צליאק מכונה מחלת אלף הפנים וזאת בשל קשת הסימפטומים הרחבה שלה (לא כולם מופיעים יחד), הכוללת בין השאר, שלשולים או עצירות, בטן תפוחה, כאבי בטן, חוסר תיאבון, הקאות, עייפות, מצב רוח רע, חיוורון, הפרעות בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס, פגיעה באמייל של השן, נשירת שיער, האטה בצמיחה, עיכוב בהתבגרות המינית.


לא על הקמח הלבן לבדו. השוק מלא בתחליפים מעולים לחולי צליאק (פוטוס)

 

איך מאבחנים?

את המחלה אפשר לאבחן בכל גיל. האבחון נעשה על סמך תלונות החולה. נדרשת בדיקת דם לגילוי ארבעה נוגדנים נגד המרכיב גליאדין. האבחנה הסופית נעשית על־ידי לקיחת ביופסיה מהמעי הדק ובה רואים את השינויים הדלקתיים ברירית המעי.

 

מה חסר לגוף?

בהדרכה נכונה של דיאטנית, המתבגר שלנו לא יסבול מחסך כלשהו. הגלוטן שייך לקבוצת הפחמימות, ולכן הסובלים מצליאק יכולים ליהנות מאלטרנטיבות רבות (אורז ומוצריו, תפוחי אדמה, פירות, ירקות, תירס), בפרט כשהשוק מציע היום מגוון

רחב של מוצרים ללא גלוטן, כמו פיצות, בורקסים, פסטות, לחמים ופיתות.

 

אך אם לא מטפלים בצליאק, התהליך הדלקתי של המעי עלול לגרום לתת־ספיגה של ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ברזל (מה שגורר אחריו אנמיה) וסידן (מה שעלול לגרום לדלדול העצם בשלבים מוקדמים).

 

איך מטפלים?

נמנעים מאכילת מזונות המכילים גלוטן, אפילו מכאלה שקיים חשד ש”הזדהמו” בשלב הייצור או האחסון כתוצאה מהתחככות עם גלוטן.

 

דגנים אסורים: חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון (לכן יש להתרחק ממוצרי מאפה כמו לחם, פיתות, מצות, עוגות, פסטות, ופלים, ביסקוויטים).

 

דגנים שנויים במחלוקת: כוסמת, דוחן, קינואה, אמרנט, דורה (הסיבה למחלוקת נעוצה מהחשש שבזמן הקציר או הטחינה הייתה נגיעה של דגנים מכילי גלוטן).

 

כדאי לדעת:

« אחד מכל 100 אנשים סובל ממחלת הצליאק בדרגות חומרה שונות. המחלה עוברת בתורשה, ולכן אם במשפחתכם יש חולה צליאק, יש סיכוי של 10% שגם שאר בני המשפחה ילקו בה. מי שיש לו סיפור משפחתי של מחלת הצליאק, עליו להיבדק, גם אם הוא חש בריא לחלוטין ובלי שיופיע אצלו כל סימן או רמז לקיומה.

 

« המחלה יכולה להופיע בשתי צורות נוספות: מחלה שקטה ומחלה חבויה. כשהמחלה שקטה, היא מתגלה בבדיקות אך אינה מלווה בסימפטומים. במקרה הזה נדרשת הקפדה על דיאטה נטולת גלוטן למשך כל החיים. מחלה חבויה משמעה הימצאות נוגדנים בבדיקת הדם בעוד שהביופסיה תקינה. במקרה הזה, אמנם אין צורך בדיאטה, אך חשוב להיות במעקב.

 

« הגלוטן יכול להופיע בהרבה מאוד מוצרים שאינם קשורים למזון, למשל בקוסמטיקה, בתרופות, בוויטמינים, אפילו בפלסטלינה ובבולי דואר.

 

« אפשר להשיג כיום שפע של מוצרים, כולל קמח ומאפים מיוחדים נטולי גלוטן (אפשר להיעזר בעמותת הצליאק בישראל, 6781481־03. 

 

תפריט יומי לסובלים מצליאק (בנים): 2,000־2,400 קלוריות

בוקר: כוס וחצי דגני בוקר נטולי גלוטן + כוס וחצי חלב או יוגורט + 2 פירות.

 

בבית הספר: 10:00 - לחמנייה/פיתה מיוחדות לחולי צליאק עם פרוסת גבינה צהובה או 2־3 כפות גבינה לבנה/קוטג’ 5% + ירק + פרי. 12:30 - כריך עם חצי קופסת טונה או 2 פרוסות פסטרמה + כף חומוס/מיונז + ירק.

 

צהריים: חזה עוף או עוף בגריל ללא עור או 2 שיפודי עוף או פרגיות או 2־3 קציצות מבושלות (תלוי בגודל) או דג בתנור + כוס וחצי פסטה נטולת גלוטן או פירה/תירס/אפונה או 3 תפוחי אדמה/בטטה + סלט ירקות טריים/מבושלים במגוון צבעים + כפית שמן או כף טחינה/חומוס/רוטב אלף האיים + פרי.

לגיוון:

  • המבורגר בלחמנייה נטולת גלוטן + ירקות, קטשופ, כף מיונז + תפוח אדמה אפוי. 
  • מרק ירקות הכולל כפית שמן זית במקום סלט ירקות.

 

ביניים: חטיף (במבה אישית או חטיף תפוחים מיובשים או חטיף אנרגיה נטול גלוטן).

 

ערב: חביתה (מביצה אחת המטוגנת בכפית שמן זית) + סלט ירקות + 6 זיתים (או כפית שמן זית או כף טחינה או רבע אבוקדו) + חצי גביע גבינה לבנה/קוטג’ 5% + פרוסת גבינה צהובה/3 משולשי גבינה מותכת + 3 פרוסות לחם או פיתה/לחמנייה מיוחדות + כוס חלב (אפשר להכין שוקו ביתי).

לגיוון:

  • פיצה ביתית מקמח תפוחי אדמה + 2 פרוסות גבינה צהובה, רסק עגבניות, ירקות במגוון צבעים + 6 זיתים.

 

לילה: יוגורט עם פרי.

 

« כדי להתאים את התפריט לנערות, מומלץ להוריד כריך אחד מתוך השניים בבית הספר ולצמצם 1/3 מהכמות שאוכלים בבוקר, בצהריים ובערב.

 

« אפשר להחליף במקום מדידה של כוס וחצי פחמימות בצהריים ל־9 כפות אחרי בישול.

 

« את הפרי אפשר להפריד מארוחת הצהריים ולהעביר לשעות אחר הצהריים. 

 

ייעוץ מקצועי: ד”ר אילה ירון, רופאת ילדים וגסטרואנטרולוגית בכירה מהמרכז הרפואי לילדים דנה (איכילוב); ד”ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, שירותי בריאות כללית, מחוז מרכז; טובה אברמוביץ’, דיאטנית קלינית, יועצת תזונה ארצית בקופת חולים מאוחדת, יעל דרור־סרוסי, דיאטנית קלינית וספורט, מנהלת התזונה במרכז הרפואי ”מדיקס”


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אירית זילברמן
התזונה בגיל ההתבגרות חשובה שבעתיים. צליאק
צילום: אירית זילברמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים