שתף קטע נבחר

ראש העיר אשדוד: לא חשבתי שנגיע למצב כזה

פיקוד העורף הורה להפעיל את מערכת "צבע אדום" בכל היישובים שברדיוס 30 ק"מ מהרצועה. מעתה, גם תושבי אשדוד, אופקים, רהט וקריית מלאכי ייאלצו להתרגל לאזעקה. באופקים אין מיגון מיוחד וברהט מודים: "הרקטות עלולות להגיע לכאן"

ירי הרקטות ופצצות המרגמה המאסיבי והצהרות חמאס הביאו את גורמי הביטחון ופיקוד העורף להפעיל את מערכת ההתרעה "צבע אדום" בכל היישובים שברדיוס 30 קילומטר מרצועת עזה. מעתה גם תושבי אשדוד, אופקים, חצור, גן יבנה, רהט, חצרים וקריית מלאכי ייאלצו להתרגל לאזעקה עולה ויורדת, שתתריע על ירי רקטות לעבר יישובם.

 

אש בדרום

 

"לא חשבתי שנגיע למצב כזה", אמר אמש (יום ד') ל-ynet ראש העיר אשדוד, יחיאל לסרי, השוהה בחופשה מחוץ לעיר. "חשבתי שהמדינה תעשה משהו כדי שהירי הזה ייפסק, אבל זה לא נעשה. אני לא מתלהב מהפעלת מערכת ההתרעה בעיר, אך אנו צריכים להיות ערוכים, אנחנו לא יכולים לטמון את הראש בחול. הירי לעבר אשדוד הוא תרחיש שעלול להתממש".

 

לדברי לסרי, זה זמן רב שהעירייה נערכת לירי רקטות לעבר העיר, נוכח תרחישים שהוצגו בפניהם שוב ושוב. במיפוי שנערך עלה כי ב-70 אחוז מהבתים ישנם חדרים ממוגנים, וב-30 אחוז הנותרים ישנם מקלטים סמוכים.

לסרי הוסיף כי תלמידי העיר כבר עברו הדרכה בעניין האזעקות והמיגון. פיקוד העורף כבר חילק לתושבי העיר חוברות הסברה עם כללי התנהגות תחת איום רקטות.

 

את מערך המוכנות לירי רקטות על אשדוד הכין קב"ט העיר, אריה איטח. בעיר כבר הוקם מרכז חוסן לטיפול בנפגעי חרדה אפשריים. ראשי המרכז עברו השתלמויות בבית החולים "ברזילי" באשקלון ובמקומות נוספים.

 

"אין ספק שאנו כעירייה ערוכים לחלוטין, אבל לצערי הרב מדובר במשבר לאומי, שהוא בעיניי הגדול ביותר מאז הקמת המדינה", אמר לסרי. "אנו מדינה ריבונית שנמצאת תחת מתקפה של טילים, ואינה יודעת כיצד להגיב או להתמודד עם זה. אני מניח שיש רבים - ולא רק באשדוד - שמודאגים מהמציאות הנוכחית, ואינם מרוצים מהמתרחש. איננו מתיימרים להחליף את ראש הממשלה והרמטכ"ל, אבל אנו חושבים שהמצב לא יכול להימשך. ירי לעבר אשדוד הוא לא סוף פסוק, זה רק עניין של זמן עד שהירי יעבור עוד צפונה".

 

אופקים: "אין מיגון מיוחד"

באופקים, כך נראה, ההכנות לספיגת ירי רקטות נמצאות בשלבים פחות מתקדמים. ראש העיר הטרי, צביקה גרינגולד - בעל עיטור הגבורה ממלחמת יום הכיפורים על הדיפת כוחות השיריון הסורים באזור רמת הגולן, מנסה להתמודד עם המציאות החדשה: "לפני כמה שעות קיבלתי את ההודעה מפיקוד העורף והוריתי על חלוקת חוברות ההסברה של פיקוד העורף. חשוב לי שתושבי העיר יקבלו את המידע בצורה מסודרת. באגף הרווחה פועלים לתדרך את האוכלוסייה דוברת האמהרית, ואנו מנסים להגיע גם לדוברי הרוסית".

 

גרינגולד ציין כי מאז שנכנס לתפקידו בעירייה באמצע ספטמבר, ביקש לחדד ולהגביר את פעולות ההכנה לשעת חירום, על-ידי חידוש פעולת ועדת מל"ח (משק לשעת חירום), הקמת מוקד עירוני וכן ריענון ובדיקת בתי הספר.

 

"אין לנו שום מיגון מיוחד", הוא סיפר. "יש פה מערך מקלטים ישן, ורק בבנייה החדשה יש ממ"דים. חלק מבתי הספר נמצאים במבנים יבילים ללא מיגון, ונאלצנו לאתר את המרחב המוגן הקרוב ביותר לכל מקום. מצבנו לא אידאלי. יותר ממחצית המקלטים הם ישנים ולא תיקניים".

 

גם באגף הרווחה של העירייה כבר החלו בהכנות. מנהל האגף אמר ל-ynet כי העובדים כבר עבור הכשרה בנושא חרדה מפי מומחים. "למדנו איך להסתתר ואיך להתנהג בשעת חירום, והכשרנו את

צוות החירום לסייע לאנשים מוגבלים וקשישים להגיע למרחבים מוגנים. בעירייה החלו לדאוג כעת גם לחלוקת זימוניות לאוכלוסייה לקוית שמיעה".

 

"אנחנו חוששים", הודה תושב העיר פרץ יצחק. "לעת עתה, רוב המקלטים משמשים מועדונים ובתי כנסת. בעיר ישנם עולים חדשים רבים, והעלונים שחולקו הם רק בשפה העברית. אחרי הצהריים התקשרתי לאשתי ובקשתי ממנה שתכין את הממ"ד, אבל צערי לרוב התושבים אין ממ"דים. הם גרים במבני קומות ובמבנים ישנים, ויש להם קושי להגיד למרחב מוגן".

 

תושב נוסף, גולן סיידה, סיפר: "אני גר בבית עץ ואין לנו שום מיגון בכל השכונה. עם זאת, יש מקלטים המשמשים היום לגני ילדים ולחוגים. עוד לא נערך תרגיל ואני לא יודע עד כמה נהיה מוכנים. הממשלה הזאת צריכה להתעשת ולקבל החלטות קשות. 

 

רהט: "הרקטות עלולות להגיע לכאן"

גם ביישוב הבדואי הגדול ביותר בארץ, רהט, שבו כ-45 אלף איש, נערכים לקסאם. ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבן, שנבחר לאחרונה מטעם התנועה האסלאמית, אמר ל-ynet: "פיקוד העורף הודיע

לנו היום על הכללתנו בטווח הקסאם, ומחר נצא במסע הסברה לתושבים כיצד יש להתנהג בעת אזעקת צבע אדום. נפיץ מנשרים ונתדרך את התלמידים בבתי הספר ואת התושבים באמצעות המסגדים. אנחנו לא רוצים להכניס אנשים לבהלה, אלא רק להסביר על הנושא.

 

"אנחנו דואגים לשלומם של התושבים ולביטחונם. לא מעניין אותי מה מתרחש בעזה, אלא מה שקורה בעיר שלי. המדינה תעשה את חלקה, ואנו נעשה חלקנו בתור אזרחי מדינת ישראל".

 

קב"ט מוסדות החינוך, רמדאן אבו סיאם, אמר ל-ynet: "קיימנו אסיפה עם מפקד תחנת המשטרה, ראש העיר הנבחר ומנהל מדור החירום בעירייה. אנחנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם פיקוד העורף. לצערי, הרקטות עלולות גם להגיע אלינו, לקריית גת ובאר שבע. זה מאוד מפתיע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשדוד. בטווח הירי
צילום: גד
נזקי הקסאם, היום
צילום: AFP
משגרים עוד קסאם
צילום: AP
מומלצים