שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

"הבורסה תחזור לעלות רק אם תהיה הכרעה"

אמיר כהנוביץ', כלכלן בכלל פיננסים, מסביר מה גורם לירידות בבורסה, שהתעלמה עד כה מירי הקסאמים: "השוק חושש מפגיעה בסחר החוץ, מפגיעה פיסית במפעלים, מהעלות התקציבית של המבצע ומהפגיעה בצריכה ובמוראל הלאומי"

"הבורסה בתל-אביב יורדת כתגובה ישירה למבצע בדרום", אומר הבוקר (א') ל-ynet אמיר כהנוביץ', כלכלן בכיר בבית ההשקעות כלל פיננסים, "היא יורדת בניגוד למגמה העולמית, לא רק מיום שישי אלא גם בניגוד לחוזים העתידיים למסחר בוול-סטריט וגם בניגוד להערכות, לפיהן נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יוריד מחר את הריבית".

 

מדוע הסוחרים בבורסה מתעניינים פתאום במה שקורה בדרום, אחרי שמונה שנות קסאמים שלא הזיזו להם?

 

"הבורסה לוקחת בחשבון הרבה דברים שקשורים למבצע הזה, והרבה תרחישים אפשריים של התפתחויות שחורגות בהרבה ממה שראינו עד עכשיו. קודם כל, יש חשש מהפסקת המסחר או פגיעה במסחר עם מדינות שונות, בין אם מתוך חשש שמפגיעה במסחר ובין אם בגלל החרמות וסנקציות. גם ההשקעות ייפגעו: מי רוצה להשקיע במדינה שנמצאת במלחמה, בעיצומו של משבר כלכלי שמפסיק גם כך את ההשקעות".

 

"אפשר להניח שיש חשש מפגיעה פיסית במפעלים הגדולים באשקלון. ובנוסף לכך, המבצע הזה עשוי להפוך למלחמה, ולמלחמה יש עלות תקציבית גדולה, והמשקיעים גם חוששים מהאפשרות של פריצת תקציב".

 

מלחמה היא השקעה גדולה בחימוש, בתדלוק ובעבודות בנייה כמו תיקון בתים, שממריצה את הפעילות הכלכלית, וגיוס מילואים שמקל על מצוקת האבטלה. זה מתאים למגמה הכלכלית של השקעות ממשלתיות מאסיביות כפתרון למשבר הכלכלי. אפשר לומר שמלחמה היא 'תוכנית האצה'. מדוע זה מדאיג את המשקיעים?  

 

"חלק מהכסף על החימוש מגיע לחו"ל ולכן אינו מועיל למשק, כיוון שהתעשייה הביטחונית הישראלית אינה מספקת את כל ציוד החימוש. גם דלק סילוני נרכש בחו"ל. מילואים משתקים מפעלים ועלולים להביא להאצת המשבר והפיטורים".

 

"המשקיעים חוששים גם מירידה בצריכה הפרטית. לא מדובר רק בצריכה של אנשים בעוטף עזה, שיורדת, כמובן, אלא גם של אנשים במרכז הארץ. כשיורים על אנשים אז לקרובי המשפחה שלהם במרכז אין מצב רוח לקנות פלזמות חדשות. מלחמה פוגעת במוראל הלאומי, וזה תמיד פוגע בבורסה. ומה שיותר גרוע: מלחמה יוצרת אווירה של פאניקה, שגורמת כמעט תמיד לירידות".

 

במלחמת לבנון השניה נרשמו ירידות חדות בבורסה בשבועיים-שלושה הראשונים, ואחר כך נרשמה עליה, ובסופו של דבר המלחמה לא הורידה את השוק. האם אתה צופה התפתחות כזאת גם כעת?

 

"הבורסה יורדת בגלל חוסר הוודאות. במלחמת לבנון היא עלתה מהרגע שהתברר שהמלחמה צועדת לקראת הכרעה, לא ממש חשוב איזה סוג של הכרעה. אני מניח שגם הפעם, הבורסה תחזור לעלות, או לפחות ליישר קו עם המגמה העולמית, רק אם תהיה איזושהי הכרעה".

 

האם יש חשש שהמלחמה תגרום לעליית מחירי הנפט, כפי שקרה במלחמת לבנון?

 

"מחיר הנפט מושפע מפרמטרים רבים. מלחמת לבנון פרצה בזמן שמחיר הנפט ממילא נמצא בעלייה מתמדת, והיא רק האיצה את המגמה. כרגע המגמה העולמית היא ירידה במחירי הנפט, ולכן קשה יותר לבדוק את השפעת המבצע בעזה. ייתכן שהוא יגרום להאטה של הירידה במחירי הנפט, ויהיה קשה לשים את האצבע ולהבין שזאת הסיבה. האפשרות שמחיר הנפט יתהפך ויתחיל לעלות רק בגלל המבצע נראית לי קיצונית, ומתאימה רק למקרה של הסלמה קיצונית במצב כאן".

 

"המבצע נפל בזמן טוב, כשהמשקיעים הזרים בחופשה"

רון אייכל , כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר: "המגמה השלילית היא בסך הכל טבעית. כשעולה אי הוודאות , שוקי הכספים בדרך כלל מגיבים בירידות שערים ובתשואות שליליות, כך שהאפקט שאנו רואים בשוק הוא בהחלט הגיוני ובמסגרת המקובלת".

 

אייכל מעריך, כי מדובר ב"מבצע מוגבל... גייסו רק 6,000 חיילי מילואים לעומת 60 אלף בלבנון השניה, וגם ההוצאה היומית נמוכה משמעותית מההוצאה שהיתה במלחמת לבנון השניה. מעבר לכך מבחינת העלות הכללית, על אף שהיא גבוהה, אני חושב שאין כוונה להגיע לאובדן שליטה פיסקאלית ולהידרדרות של הכלכלה הישראלית".

 

לדבריו, "המשבר הגלובאלי הרבה יותר חזק, ובסופו של יום אנחנו נראה מה קורה בארה"ב וכנראה נחזור להתנהל בהתאם. זו תקופת החגים בארה"ב, אבל ברגע שיחזרו מחופשת החג המגמות שמתנהלות שם יובילו פה את השוק, בעיקר בתחום המניות.

 

"המשקיעים הזרים הם עדיין שחקן רלוונטי, אבל אי אפשר לדעת מה הם יעשו. המבצע הצבאי נפל בתקופה טובה, כי המשקיעים הזרים בחופשה ולא יקרו פה מהלכים קיצוניים".

 

"בשוק ההון מעריכים שהמהלך יהיה קצר"

כלכלני ישיר בית השקעות מעריכים, כי המגמה בבורסה בימים הקרובים תלויה באורך המהלך והיקפו. "אם זה מהלך קצר שיסתיים תוך כמה ימים, אז ההשפעה שלו תהיה זניחה מאד", מעריכים בישיר בית השקעות, "אם זה משהו ארוך יותר שיתפתח למהלך אזורי יותר מקיף, אנו נראה השפעה רחבה יותר.

 

"כרגע ההערכות בשוק ההון הן שמדובר במהלך קצר - רואים את זה לפי התגובות בבורסה. כנראה שנכון להבוקר הסוחרים והפעילים מניחים , למרות ההצהרות של הפוליטיקאים, שמדובר במשהו קצר".

 

לדברי כלכלני ישיר בית השקעות, בעוד שהיום אין יחסית הרבה פעילות בבורסה, מחר ייגבר המסחר וניתן יהיה לראות ביתר בהירות את המגמה המתפתחת על רקע מבצע עופרת יצוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל קרלסברג באשקלון: הבורסה
צילום: אמיר כהן
מחיר הנפט לא צפוי להתהפך. כהנוביץ'
מומלצים