המערכה בדרום: כך זה נראה ברשת
צה"ל מפציץ את עזה, חמאס מפגיז את ישובי הדרום, והרשת רועשת. ככה נראית המלחמה באתרים המובילים, ברשתות החברתיות, בבלוגים ובטוויטר
"6 אזעקות, 6 טילים, בסה"כ 120 שניות של פחד וחרדה. נכון, זה לא נראה הרבה רק 120 שניות מתוך 24 שעות שיש ביום, אבל תאמינו לי כל שניה נמשכת כנצח…", כך כותב אנדריי, בן 17 מאשקלון, על השבת הלא פשוטה שעברה עליו בעקבות תחילת מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, בבלוג "יום בחיים" שמתעד את מחשבותיהם של בני הנוער בישובים הנמצאים בטווח הטילים של החמאס.
"יום בחיים" נפתח כבר ב-13 בדצמבר, אך הוא החל להתעדכן באופן סדיר רק בסוף השבוע הזה, בעקבות המלחמה בדרום. כמוהו קיימים עוד עשרות פינות ואתרים ברשת, שמדווחים ומתעדים את המלחמה בצורה לא שגרתית, גם מהצד הישראלי וגם מהצד הפלשתינאי. האינטרנט מספק, כמו בכל אירוע חדשותי גדול בשנים האחרונות, נקודות ראייה רבות, שלא ניתן למצוא בתקשורת הממוסדת.
דיווחים משני הצדדים
הבלוגים, יומים אישיים המתפרסמים ברשת, מספקים חורי הצצה על המתרחש בדרום. ב"יום בחיים", תיאר עוז, נער בן 16 וחצי, את תחילת המבצע: "היום שלי התחיל בצורה רגילה לחלוטין, עד שהבנתי דרך הרדיו שצה"ל הפציץ את כל עזה מדרום ועד צפון!" הוא כותב.
מהצד השני של המבצע, כותב מורה מרפיח בבלוג bint battuta: "הם הפציצו את כל רצועת עזה באותה שניה. הרבה מהקורבנות היו ילדים בבתי ספר. קולגה שלי אמר לי שהוא ראה שמונה מקרי מוות ברחוב. הוא הספיק לאסוף את בנו בחיים. עכשיו אני בבית ספר בו אני מלמד, והאימה היא בכל מקום".
הבלוגספירה הישראלית מפולגת
אך הבלוגים לא מתעדים רק את האזורים הנמצאים ישירות בקו האש. נראה אתמול שהבלוגרים הישראלים שבחרו להתייחס למלחמה בסוף השבוע נחלקו לשניים: מצד אחד - אלה שהלכו להפגנת השמאל, ומהצד השני - אלה שחושבים, במידה כזו או אחרת, שהמבצע מוצדק, וכתבו נגד ההפגנה - שדבר קיומה הופץ במידה רבה בבלוגים.
"יש מיעוט שחושב אחרת", כתב יוחאי עילם בבלוג Things.co.il, בפוסט שכותרתו 'הולך להפגנה נגד המלחמה בעזה'. "אני אחד מאלה, ואני הולך להפגין... כי אני חושב שאפשר היה לנהל את זה אחרת ולהגיע לרגיעה... כי אי אפשר לסמוך על הצבא שיעשה את העבודה... כי אני חושד שההנהגה הנוכחית עושה את זה כי הבחירות בפתח... כי אנחנו ממש, אבל ממש לא יודעים איך זה ייגמר".
מנגד, יוצא העיתונאי לשעבר יובל דרור כנגד ההפגנה בבלוג הפופולרי שלו, "מאבד תמלילים": "לא, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" לא יבוא שלום...מצד שני אין לי שום סימפטיה כלפי אלו שיוצאים להפגין בסינמטק נגד המבצע. לא בגלל שאני חושב שהמבצע יפתור את כל הבעיות, לא בגלל שאני חושב שהוא הפתרון הכי מוצלח שיש לנו, לא בגלל שאני סומך על ההנהגה שלנו (אני לא) אלא בגלל שמי שיושב במשך שמונה שנים בתל-אביב כאשר שדרות חוטפת טילים כמעשה יומיומי, ומוצא את הזמן והאנרגיה לצאת להפגנה כאשר עזה חוטפת טילים, הוא בעיני צבוע."
גם דובי קננגיסר, ישראלי שגר כיום בטורונטו, קנדה, כותב על המלחמה, ומספק לנו את זווית הראיה של הישראלי בתפוצות, שרואה את העימות בעיקר דרך הטלוויזיה: "יש משהו מפעים, נפלא ונשגב בכך שבעוד שצה"ל והחמאס עדיין מחליפים מהלומות בשטח, ערוץ 2 יכול לראיין, בעברית, איש חמאס שיושב בעזה (ומכריז על שואה במובן הכי רחב של המילה בעזה. חמוד), וכל זאת ברוגע, בנועם, ולנהל שיחה (לא מעמיקה במיוחד, אבל שיחה) על ענייני דיומא. במדינה נורמלית זה לא היה קורה."
טוויטר: עזה הכי פופולרית
בעקבות המבצע בדרום, מילת החיפוש הפופולרית ביותר באתר טוויטר, שמאפשר למשתמשים בו לפרסם עדכונים קצרים של 140 תווים, היא Gaza. גם Hamas נמצא בעשר המילים המחופשות ביותר באתר. לשם השוואה, בימים כתיקונם היה ניתן לצפות למצוא מילים כמו iPhone ו-Xmas (חג המולד) בראש הטבלה.
"כרגע התעוררתי. ישראל עדיין הולמת בעזה. זה מטורף... מעל 275 פלשתינאים מתים.. ישראל, הלוואי שתיכחדי בקרוב", כתבה בבוקר Roqayah בחשבון הטוויטר שלה, והוסיפה מאוחר יותר תהיה: "מה אור היום יביא לעזה?"
המשתמש ViDeoGuns, תושב ארצות הברית בן 28 שהגיע לביקור במזרח התיכון, מצא את עצמו בעזה כשהתחיל המבצע. רק שלשום הוא עוד עדכן לגבי הטיול שלו, על הנופים שהוא רואה, וציין שהוא מעוניין להמשיך בטיול עד שיגמר לו הכסף. המבצע הצבאי שינה את אופי הדיווחים שלו. "ראמאללה, העיר שאני מצא בה, נמצאת במצור. מקווה שאוכל להגיע לירושלים", הוא כתב אתמול.
באופן כללי, טוויטר, שירות שלא פופולרי במיוחד בישראל, מייצג הרבה יותר את הצד הפלשתינאי מהצד הישראלי: רוב העדכונים מגיעים ממדינות ערביות, וגם אלה שמגיעים ממשתמשים אמריקניים בדרך כלל מביעים תמיכה בצד הפלשתינאי. מדי פעם ניתן למצוא משתמשים ישראלים שמנסים להסביר גם את הצד השני - אך הם במיעוט מוחלט.
פייסבוק: הקבוצות מתעוררות
גם ברשת החברתית הפופולרית, פייסבוק, יש התייחסות לא מעטה למתרחש בדרום. דף הפרופיל של העיר עזה, לו יש 5,710 חברים, התמלא בשעות האחרונות בעשרות הודעות חדשות. הדף נחשב קיצוני יחסית, ורוב הכתוב בו נכתב בשפה הערבית.
בין הפעילויות הנוספות המתרחשות בפייסבוק, ניתן למצוא יוזמה פלשתינאית, לפיה כל המשתמשים הערבים בפייסבוק צריכים לשנות את תמונת הפרופיל שלהם לדגל פלשתין, זאת על מנת למחות על פעילות ישראל. באופן אירוני, היוזמה מזכירה יוזמה ישראלית מלפני מספר חודשים, בה החליפו מאות משתמשי פייסבוק ישראלים את תמונתם בתמונתו של החייל החטוף גלעד שליט - כדי לעורר מודעות להחזרתו לארץ.
המלחמה תתפשט גם לרשת
כיום, כשהממשלה מכינה אותנו למבצע צבאי נרחב שימשך מספר ימים לכל הפחות, אפשר להעריך שהפעילות האינטרנטית בכל הקשור למתרחש בדרום רק בראשיתה.
מנסיון של אירועים קודמים, הימים הקרובים יביאו לפעילות הסברה נמרצת גם ברשת - מצד בלוגרים, בעלי אתרים וגולשים נוספים שימהרו להביע את דעתם ופרשנותם בטוקבקים באתרי החדשות השונים.
האם האינטרנט תצליח לשנות את תפיסת הקהל בנוגע למתרחש במדינת ישראל? סביר להניח שכן. בשנים האחרונות גבר כוחה של הרשת כחלון לא מצונזר למתרחש בעולם, ומחקר שהתפרסם ביום ה' טוען שהרשת כבר עברה את העיתונות המודפסת כמקור חדשותי.
בנוסף לפרסומים, לא מן הנמנע לצפות גם למלחמה במישור הווירטואלי: פריצות לאתרים ישראלים ופלשתינאים (כעת כבר ישנם דיווחים על פריצה לאתר הפת"ח) ברוח המבצע, והשתלה של דברי הסברה והסתה לאתרים שלא קשורים לעימות.