מתקתק וטעים: מרק דלעת וערמונים
מתחשק לכם להתחמם עם מרק מעט מתקתק? יעל גרטי מזמינה אתכם להכין מרק דלעת וערמונים, שניתן להכין עם ערמונים טריים, קלופים (מוכנים) או עם מחית ערמונים
סוף-סוף הגיע גשם ראוי, שעושה חשק להשאר בבית ולהתכרבל במיטה עם ספר טוב. תקראו לי רומנטית, ציונית או נאיבית, הגשם שיורד משמח את לבי: אני חושבת על שדות ויערות מוריקים, על נחלים שוצפים – ולבי מתרחב. לכבוד הגשם שהגיע - והגשמים שעוד יבואו, הכנתי מרק דלעת וערמונים, מעט מתקתק, מפנק וטעים.
כחובבת ערמונים המתעצלת לקלותם ולקלפם, בחרתי להכין מרק זה עם ערמונים קלופים הנמכרים באריזת ואקום בכל המרכולים הגדולים, בחנויות המתמחות ובמעדניות. לחילופין, ניתן להשתמש במחית ערמונים ניטרלית, שניתן לרכוש בחנויות המתמחות (אך אל נא תתבלבלו עם מחית הערמונים המתוקה, המכילה וניל). אם בחרתם לקנות ערמונים טריים, עליכם להצטייד ב-25 ערמונים כדי להפיק 200 גרם ערמונים קלופים. את הערמונים הטריים יש לקלות בתנור: מחממים תנור ל-180 מעלות, חורצים צורת "איקס" בעזרת סכין חדה ב"שפיץ" של הערמון, מניחים את הערמונים בתבנית תנור, מכניסים לתנור ואופים במשך 35-45 דקות. מצננים ומקלפים, את שתי הקליפות, העבה, הקלה לפיצוח, והדקיקה, הקשה לקילוף.
בדרך כלל, כשאני מכינה מרק מחיתי, אני מסתפקת בשימוש בבלנדר-מוט. במקרה זה חשקתי מרק חלק ככל שניתן, כך שריסקתיו תחילה בבלנדר-מוט ובהמשך במעבד המזון. אין צורך ללכלך את שניהם: אפשר בהחלט להסתפק במעבד המזון, ככתוב במתכון. שימו לב לכך שלא ניתן להכניס את המרק בשלמותו למעבד המזון ויש לעשות זאת בשתי "נאגלות". אל תמלאו את מיכל מעבד המזון יתר על המידה, כדי שהמרק לא יגלוש החוצה.
אפשר להגיש את המרק עם קרוטונים, רצוי מתוצרת בית: מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית תנור קטנה מרופדת בנייר כסף או נייר אפייה. מסירים את הקרום מ- 500 גרם לחם פרוס (כ-7-10 פרוסות), חותכים לקוביות, מערבבים בתבנית עם 3 שיני שום כתושות, 5 כפות שמן זית, מלח ופלפל שחור גרוס גס. אופים במשך 25-30 דקות, תוך ערבוב אחד באמצע משך האפייה.
מרק דלעת וערמונים
המרכיבים (ל-6 מנות):שמן זית
2-3 אשלוט או 1 בצל סגול קטן, קלופים וקצוצים דק
2 יח' כרישה, החלק הלבן בלבד, שטופות וחתוכות לפיסות באורך 2-3 ס"מ, חצויות
2 שורש פטרוזיליה, קלופים וחתוכים גס
1.3 ק"ג (משקל ברוטו- כולל קליפה) דלעת, חתוכה לקוביות בינוניות
200 גרם (משקל נטו, אחרי קילוף) ערמונים קלופים
1 ליטר ציר ירקות או מים רותחים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
לעיטור: עירית או עירית-שום (שומית) טריה, שטופה וקצוצה – לא חובה
כלים: מעבד מזון
(צילום: אסף אמברם)
אופן ההכנה:
- מחממים 2 כפות שמן זית בסיר בינוני-גדול על אש גבוהה ומטגנים אשלוט במשך דקה, עד להזהבה קלה.
- מנמיכים לאש בינונית, מוסיפים כרישה ומטגנים-מערבבים במשך 1-2 דקות.
- מוסיפים שורש פטרוזיליה, דלעת, כף שמן זית ומטגנים-מערבבים במשך 1-2 דקות.
- מנמיכים לאש קטנה ומבשלים, תוך ערבוב אקראי, במשך 20-30 דקות - או עד שניתן לנעוץ מזלג בשורש הפטרוזיליה ובדלעת.
- קוצצים ערמונים במעבד מזון עד לקבלת פירורים (השאירו את מעבד המזון זמין, נזדקק לו בהמשך, אין צורך לשטוף את המיכל), מוסיפים לסיר ומערבבים. לחילופין ניתן לפרוס ערמונים בעזרת סכין. גודל הפרוסות אינו קריטי, כיוון שהמרק בלאו הכי ירוסק בשלמותו.
- מוסיפים ליטר ציר ירקות או מים רותחים ומביאים לרתיחה.
- מסירים את הסיר מן האש, יוצקים את מחצית הכמות למעבד המזון, מרסקים עד לקבלת קרם חלק ואחיד ומעבירים לקערה או לסיר אחר. מרסקים את המחצית השניה עד לקבלת קרם חלק ומחזירים לסיר. מוסיפים את המחצית הראשונה, שבקערה, ומערבבים בכף עץ.
- מוסיפים מעט מים רותחים, לפי הסמיכות הרצויה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס גס וטועמים. במידת הצורך מתקנים טעמים בעזרת מלח או פלפל. מגישים חם ומעטרים בעירית קצוצה.
מתכונים נוספים עם ערמונים
- פוקאצ'ה מדהימה של ערמונים ודבש
- כרוב ניצנים טרי מוקפץ בחמאה וערמונים
- ארטישוק ירושלמי עם חמאה וערמונים
מתכונים נוספים עם דלעת
- עוגת דלעת ותבלינים
- אורז אסור עם דלעת
- אורז מלא עם דלעת ושזיפים מיובשים
- לזניה תרד ודלעת
- נודלס עם דלעת ופטריות שיטאקה
- פסטה פפרדלה עם "רוסטביף" דלעת
לכל המרקים של יעל הקליקו כאן
צילום: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן