המפעלים בדרום פועלים חלקית
מפעלים ועסקים שאינם חיוניים בעוטף עזה ובאזורים שבהם הוכרז היום מצב מיוחד בעורף - אשדוד, אשקלון, אופקים, קריית-גת, קריית מלאכי ורהט - ייפתחו רק אם במידה שיש בהם מרחבים מוגנים, וחלק גדול מהעובדים ייעדרו בגלל השבתת בתי הספר
המפעלים בכל היישובים שבטווח של 30 קילומטרים מרצועת עזה יישארו היום (ג') פתוחים. מדובר במפעלים בשדרות ובעוטף עזה וכן באזורחים שבהם הוכרז היום מצב מיוחד בעורף - אשדוד, אשקלון, אופקים, קריית-מלאכי, קריית-גת, גן יבנה ורהט. כך קבע הבוקר פיקוד העורף.
מפעלים המוגדרים כחיוניים לזמן חירום (מל"ח) - נמל אשדוד, תחנת הכוח באשקלון, קצא"א ועוד - יישארו פתוחים, והעובדים המאיישים אותם יהיו חייבים להגיע לעבודה. מפעלים ועסקים אחרים ייפתחו רק בתנאי שיש בהם מרחבים מוגנים. בפועל, לכל המפעלים המוגנים ולחלק מהמפעלים הקטנים והבינוניים יש מרחבים מוגנים, ולמרות זאת, חלק מהעובדים לא יגיעו בפועל למקומות עבודתם - בגלל שהלימודים באזור הופסקו וחלק גדול מההורים נשארו בבית כדי להשגיח על הילדים.
אתמול ושלשום נשארו המפעלים בשדרות ובעוטף עזה סגורים, למעט מפעלים חיוניים כמו אוסם, אך הבוקר נענה פיקוד העורף להמלצת התאחדות התעשיינים והורה לפתוח אותם - במידה ויש בהם מרחבים מוגנים. לפי הערכות התאחדות התעשיינים, ב-80% מהמפעלים באזור יש מרחבים מוגנים, ולכן רובם הגדול ייפתח.
"כמעט כל העובדים הגיעו היום לעבודה", אמר הבוקר ל-ynet אחד המנהלים במפעל באשדוד, "יש כאן מרחב מוגן, ולכן המפעל נפתח. האוכלוסייה במפעל היא מבוגרת יחסית, ולכן אין הרבה אמהות לילדים שצריך להישאר אתם בבית. היחידים שלא הגיעו הם צוות בקרה שהיה אמור לבוא מאזור תל-אביב. החרדה היא רבה - מהבוקר אנשים עדיין לא התאוששו ממה שקרה כאן אתמול ולמעשה, אינם מסוגלים להתחיל לעבוד מרוב דיבורים על מה שקורה. המרחב המוגן רחוק מהחלל שבו עובדים, ואני מקווה שלא נצטרך לרוץ לשם הרבה פעמים. כולם רוצים לסיים את העבודה מוקדם ולהגיע הביתה".
עדיין לא ברור אם הנעדדים יקבלו שכר
מבדיקת ynet עולה כי השאלה אם העובדים שאינם מגיעים למקומות עבודתם בגלל המצב הביטחוני יקבלו שכר עבור ימי העדרותם - נשארה פתוחה. החוק היבש קובע שהם אינם זכאים לתוספת שכר, למעט עובדים שחל עליהם חוק ההגנה על עובדים בזמן חירום, המחייב את הממשלה לפצות מפעלים על הנזק הכלכלי בתנאי שישלמו לעובדים הנעדרים את שכרם. החוק הזה, שהופעל לראשונה בזמן מלחמת לבנון השניה ואיפשר תשלום שכר לכל העובדים, הופעל בעוטף עזה פעם אחת בלבד - במאי 2007.
"סוגיית השכר אף פעם לא נדונה בימים הראשונים של מלחמה", אומר ל-ynet סמנכ"ל לשעת חירום במשרד התמ"ת, אלי פז, "בואו נקווה שההיעדרות תימשך רק יומיים-שלושה. במקרה כזה, זאת בעיה שתיפתר בין העובדים למעסיקים בשטח, על בסיס מספר ימי החופשה וההיעדרות הרגילים שיש לעובדים, הנהלים במקומות העבודה וההסדרים הלא-פורמליים ביניהם".
"במקרה של היעדרות ארוכה יותר, אני מניח שתהיה התדיינות בין כל הגורמים הרלוונטיים - הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים. השאלה היא: מי ישא בנטל השכר במפעל שאין בו תפוקה? היו בעבר כמה פתרונות: במלחמת המפרץ המעסיקים ספגו את הפסד התפוקה והעובדים לא קיבלו שכר על ימי היעדרותם. במלחמת לבנון השניה, לעומת זאת, הממשלה פיצתה את המעסיקים וחייבה אותם לשלם לעובדים".
יצויין כי גם בזמן מלחמת לבנון נמנעה הממשלה מלהבטיח למעסיקים ולעובדים מימון של שכרם של מאות אלפי העובדים שנעדרו, וגם ההסתדרות וארגוני המעסיקים, שניהלו מאבק עם הממשלה כדי להשיג מימון כזה לא מיהרו להצהיר על כך בפומבי. זאת, כדי לא לעודד עובדים להיעדר מעבודתם ולתמרץ אותם להישאר באזורי הלחימה ולהמשיך בשגרת חייהם.
מצב מיוחד בעורף הורחב עד אשדוד
משרד הביטחון הכריז הבוקר על מצב מיוחד בטווח של עד 30 ק"מ מרצועת עזה. המשמעות היא שבכל האזור הזה - הכולל את אשדוד - יש למערכת הביטחון - באמצעות נציגי פיקוד העורף - סמכות לרתק עובדים, לבטל כינוסים, לסגור מפעלים, ולמעשה - לקחת חלק פעיל בניהול העיר. בכל הטווח זה מושבתים הבוקר גם מוסדות החינוך. הממשלה תתבקש לאשר את הסטטוס המיוחד במהלך היומיים הקרובים, כפי שכבר אישרה אותו שלשום ביחס לעוטף עזה.