האלוף מלבנון: "תסריט שונה, דילמה דומה"
רגע לפני ההחלטה אם להכניס כוחות קרקעיים לרצועת עזה, אלוף (מיל') אייל בן-ראובן, ששימש כמפקד בחזית הצפונית של צה"ל במלחמת לבנון השנייה, נזכר בהתמודדות עם אותה דילמה. "למהלך מוצלח יש זמן הצלחה קצר מאוד", הוא מזכיר לכולנו - אך מבקש להרגיע: "הפעם אנחנו בידיים טובות"
על רקע ההצלחות שרושם חיל האוויר בתקיפות ברצועת עזה והתמיכה הכמעט גורפת של הציבור הישראלי במערכה נגד חמאס, קשה שלא להיזכר כי מלחמת לבנון השנייה החלה בתחושת אופוריה דומה - ונגמרה בכישלון צורם.
אלוף (מיל') אייל בן-ראובן, ששימש כסגן אלוף פיקוד הצפון במלחמה ההיא - ויצא ממנה ב"בטן מלאה", סבור כי ישראל נמצאת כעת בשלב הכרעה חשוב, שיכתיב את המשך המערכה. עם זאת הוא משוכנע: "למערכה הדרומית לא יהיה תסריט דומה".
"אנחנו נמצאים היום בדילמה שעמדנו בה גם במלחמת לבנון", מזכיר בן-ראובן בשיחה עם ynet. "אחרי מהלך אווירי מאוד מוצלח, השאלה הייתה מה עושים בהמשך. אני חושב שהיום נמצאת בפני מקבלי ההחלטות דילמה דומה".
בימי הלחימה הראשונים בקיץ 2006, התקיפה הצה"לית התמקדה בהפצצות מאסיביות של חיל האוויר. מטוסי קרב השמידו מטרות ממוקדות, בהן מבני פיקוד של חיזבאללה ומשגרי רקטות.
גם המערכה הנוכחית מתמקדת בבליץ אווירי על יעדים אסטרטגיים של חמאס ורקטות גראד וייתכן שניתן לסמן את היממה החולפת כנקודת הסלמה משמעותית. מטחי רקטות גם לאשדוד ואופקים, אזורים המרוחקים כ-30 קילומטרים מרצועת עזה ומותם של ארבעה בני אדם כתוצאה מהירי.
"צריך לזכור שבמלחמה מול טרור למהלך מוצלח יש זמן הצלחה קצר מאוד. הגרף מתחיל להתכופף בנקודה מסוימת ורמת ההצלחה הולכת ויורדת. את הנקודה הזאת צריך לאתר ובה להחליט בין שתי אפשרויות: האם לצאת מהמערכה כי השגנו את היעדים או להחליט כי עוברים להיגיון אחר באמצעות מהלך קרקעי", אומר בן-ראובן.
לדבריו, ישראל נמצאת "רגע לפני" אותה נקודה בה גרף ההצלחות מתחיל לרדת. "זו נקודת החלטה, לקראת הגעת המהלך האווירי למיצוי. המערכת המדינית צריכה לבחון בכובד ראש האם להמשיך במהלך קרקעי כדי להגיע ליעדים".
האלוף, שמתח לאחר המלחמה ביקורת חריפה על הרמטכ"ל ועל ההשתהות ביציאה למהלך קרקעית, נזכר: "במלחמה בלבנון הבנתי אחרי כשבוע, כשכמות הקטיושות שנורו על ישראל המשיכו לעלות, שהמטרה לא תושג באמצעות מהלך אווירי וצריך ללכת למהלך קרקעי". עם זאת הוא מדגיש כי "בניגוד למצב היום, במלחמת לבנון כל המערכת הייתה אנטי מהלך קרקעי, וההיערכות הייתה בהתאם. הרמטכ"ל אמר אז חד משמעית שלא הולכים לקראתו. היום פני הדברים שונים לחלוטין. האופציה קיימת והצבא מכין עצמו".
החיילים מוכנים לכל משימה
על ניתוב המערכה לכיוון סיום אחר מזו של המלחמה בצפון, הוא אומר כי "צריך להיות קשר ישיר של ההחלטות האסטרטגיות למטרה. למיטב הבנתי, מטרת המהלך היא צנועה ונכונה - הפסקת אש לאורך זמן מול חמאס מתוך עמדת כוח. במלחמה הקודמת היו כל מני מטרות נוספות, כמו השבת השבויים. ממה שאני לומד היום, גם העורף מתפקד היטב".
נקודת זכות נוספת שהוא רושם לזכותם של קברניטי המערכה הנוכחית - שר הביטחון והרמטכ"ל, היא הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, בעוד זו בוערת מהפגזות חיל האוויר. "השילוב של המהלכים הצבאיים וההומניטריים מצביע על הבנה נכונה של המערכה. למערכה הדרומית לא יהיה תסריט דומה לצפונית. תוצאת המערכה מוכתבים על ידי הדרג האסטרטגי ומקבלי ההחלטות היום הם ראויים וכשירים".
יש מי שצופים לצה"ל הצלחה גם בזירה הקרקעית בדרום, בשונה מהבוץ הלבנוני, לאור היכרות טובה של חייליו עם רצועת עזה, תוכניות עדכניות ומודיעין איכותי. על כך אומר בן-ראובן: "אני מסכים כי הצבא עשה מערכת הכנות מאוד טובה ועמוקה, בין השאר על בסיס לקחי המלחמה ההיא ולכן החיילים מוכנים לכל משימה. גם המודיעין עשה עבודת הכנה מאוד מספקת והמערכה מוכנה לביצוע".
לסיכום, הוא אומר כי "המערכה בדרום היא מלחמה אחרת עם קווי דמיון מסוימים. בשורה התחתונה, אז כשלנו במקום שבו היו צריכים לקבל החלטות ברמה האסטרטגית, אבל אני מרגיש מאוד נוח עם קברניטי המהלך הנוכחי. הרמטכ"ל ושר הביטחון הם אנשים בעלי ניסיון רב בהורדת מהלכים כאלה. אנחנו נמצאים היום בידיים טובות".