מסממני המבצע: הלהקות הצבאיות ירדו דרומה
עשרה הרכבים מוזיקליים ירדו לדרום כדי להנעים את זמנם של החיילים הממתינים למבצע הקרקעי. גם האלוף במילואים יורם יאיר הגיע לגבול עזה כדי לשוחח עם החיילים הצעירים: "הסברתי להם שצריך סבלנות ולא להיות מתוחים"
אחד הסממנים של כמעט כל מערכה שידעה ישראל היו הלהקות הצבאיות, שיצאו לשטח כדי להנעים את זמנם של החיילים רגע לפני שהם יוצאים לקרב. ביומיים האחרונים, כאשר הפעולה הקרקעית כבר על הפרק, ירדו לדרום עשרה הרכבים שונים של זמרים ונגנים שנכנסו לנוהל הופעות הלחימה.
ההחלטה לשלוח את הזמרים והזמרות דרומה התקבלה באגף התרבות של חיל החינוך. כבר ביום שני הספיקו חברי הלהקה הצבאית לשמח את החיילים שנמצאים סמוך למושב נתיב העשרה. כמיטב המסורת באזורי קרבות, גם הפעם הופיעה הלהקה ללא ציוד הגברה - ועם גשם שוטף ברקע.
אמנים רבים פנו בימים האחרונים לצה"ל והביעו את רצונם להופיע בפני חיילים. כמו כן, הלהקות הצבאיות יופיעו בפני תושבים בעוטף עזה שנמצאים במרחבים המוגנים.
במקביל להופעות המוזיקליות, פועל החיל גם במישור ההסברה. אלוף במילואים יורם יאיר (יה-יה) בא בליווי קצין חינוך ראשי תת-אלוף אלי שרמייסטר, לשוחח עם הלוחמים שאמורים להיכנס למבצע הקרקעי. "פגשתי חבר'ה נהדרים נחושים ודרוכים", סיפר יאיר ל-ynet, "הסברתי להם כי אין דבר כזה יותר מדי הכנות וכל עוד יש להם זמן אפשר תמיד לתרגל, להתכונן ולעשות הכנות לקראת הפעילות הצפויה להם".
הלוחמים שאלו את יאיר לגבי עיתוי כניסתם לעזה. "הסברתי להם שצריך סבלנות ולא צריך להיות מתוחים באשר לזה.
מי שמתוח זה אנשי החמאס, שלא יודעים מתי תחל הפעילות. הם אלה שמפחדים וקופצים בכל פעם ששומעים קול נפץ והם צריכים לחיות באי ודאות ולא הלוחמים שלנו". יאיר הסביר עוד כי הדבר החשוב ביותר במערכה הוא הניסיון וכיוון שמדובר בלוחמים צעירים, הוא ניסה להעניק להם כלים להתמודדות עם המצב.
יאיר היה מבין האלופים במילואים שהתבקשו לחקור את הליקויים שעלו בעת מלחמת לבנון השנייה. הפעם, הוא סבור שהדברים נראים אחרת. "כמובן שמבחן התוצאה הוא זה שקובע בסוף ואנחנו עדיין לא יודעים איך תיגמר המערכה אבל ממה שאני רואה עד עכשיו, ניתן לראות שהלקחים נלמדו והוטמעו. אני מקווה שכך הם פני הדברים", אמר יאיר.