שתף קטע נבחר
 

"הביורוקרטיה כורתת את הענף עליו יושב המשק"

ראשי מפעל טאואר במגדל העמק שפיטר לאחרונה 400 עובדים, טענו בוועדת הכלכלה כי מרכז ההשקעות של התמ"ת התנער מהתחייבות ממשלתית למענק של 250 מיליון דולר, שניתנה לפני 8 שנים. בתמ"ת סירבו להגיב עקב עתירה לבג"צ בעניין

מסכת של התעללות ביורוקרטית באחת מחברות ההיי-טק המובילות בישראל, נחשפה היום בוועדת הכלכלה, בדיון על היערכות משרד התמ"ת לפיטורי עובדים במשק בהשתתפות נציגי ההסתדרות והמעסיקים. נציגי מפעל טאואר במגדל העמק, המייצר מוליכים למחצה, סקרו בדיון שרשרת של התחמקויות מצד מרכז ההשקעות שבמשרד התמ"ת, שלטענתם התנערו מפירעון התחייבות ממשלתית למענק של 250 מיליון דולר שניתנה לפני 8 שנים. המענק נועד לסייע להרחבת המפעל, בנוסף להשקעות של כמיליארד דולר מצד הבעלים והבנקים על סמך הבטחת הממשלה.

 

 

"הבטיחו לנו יחס דומה לזה שקיבל מפעל אינטל אך בפועל הפלו אותנו לרעה. הממשלה היתה הגורם היחיד שלא נתן לנו את הכסף המובטח. לא רק אנחנו נפגענו, אלא תדמית המדינה כלפי העולם, והנזק שנגרם לנו הוא בלתי הפיך", אמרו היועץ המשפטי של החברה, עו"ד דוד שפירו, ומנהל הכספים, אורן שיראזי. הם ציינו כי לאחרונה נאלצו לפטר 400 מתוך 1,400 עובדי המפעל.

 

שפירו ציין כי גם מכתב ששלח שר התמ"ת, אלי ישי, לראש הממשלה אהוד אולמרט, בו ציין הר כי יש לקיים התחייבות שלטונית - לא עזר כדי לפתור את הבעיה. הסחבת לא פסקה גם לאחר שראשי המפעל עתרו לבג"צ. "חזרנו וקבלנו התחייבות נוספת ב-2005 אחרי הראשונה שניתנה ב-2000, אבל ממרכז ההשקעות שלחו אותנו לאוצר ומהאוצר שלחו אותנו חזרה למשרד התמ"ת. כדור משחק עשו מאתנו אבל תשובה מי צריך לשלם ומתי לא קבלנו".

 

לטענת שפירו, לאחרונה הידוע מרכז ההשקעות כי "הם החליטו לשנות את כללי המשחק, ואנחנו לא עומדים בכללים החדשים. נמסר לנו כי הוחלט שם לסייע קודם לעסקים קטנים, ואנחנו, מה לעשות עסק גדול, ולכל ההתחייבויות שקבלנו אין תוקף. כל אדם בר דעת יכול להבין כי הכל היה משחק, והמדינה לא עומדת במלה שלה והביורוקרטיה הזאת כורתת את הענף עליו יושב המשק. המשקיע הכי גדול שלנו, אלי הררי, טילפן לאולמרט ואמר לו, כי אחרי ההשקעה שלו שנעשתה על סמך הבטחת הממשלה, לא נותר לו אלא להתפטר מהדירקטוריון".

 

נציגי מרכז ההשקעות לא הופיעו לדיון. מנכ"ל משרד התמ"ת גבי מימון שנכח והתבקש להגיב, ענה רק כי "בעצת היועצים המשפטיים של המשרד נמנע ממנו להתייחס לדברים כל עוד הנושא תלוי ועומד בבג"צ". עו"ד שפירו הודיע מיד כי החברה מוכנה למשוך את העתירה אם ייאמר לה איפה ומתי יקבלו את הכסף.

 

הוא נשאל לאיזה מועד נקבע הדיון בבג"צ והשיב - לאוקטובר 2009, בעוד כ-10 חודשים. "עד אז המפעל עוד עלול לפשוט את הרגל", העיר יו"ר הוועדה ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) יוזם הדיון.

 

נציג קרנות הון סיכון לאוצר: אתם לא חיים במציאות

המידע שסיפק מימון על היערכות משרדו לפיטורים חפף לכלים לעידוד העבודה שבתכנית האוצר להאצת המשק, "אבל התכנית לא משקפת את מלוא הכלים הדרושים", אמר. "לאוצר יש רצון טוב ומוטיבציה אבל לא מספיק כלים משמעותיים שצריכים בעת הזאת". הוא ציין חסר של מיליארד שקל למדען הראשי וחצי מיליארד נוספים למרכז ההשקעות כדי לענות על 370 בקשות לסייע למפעלים, "לא רק ליצירת מקומות עבודה חדשים אלא קודם למנוע אבטלה".

 

חגי עידו מהאוצר הוסיף, "אנחנו עובדים יד ביד ובהבנה עם משרד התמ"ת, אבל יש מגבלות בהעדר תקציב מאושר ל-2009, אחרי שניתנו תוספות מתקציב 2008". רן טוטנאוור מהתאחדות התעשיינים אמר: "בינתיים לא ראינו אפילו שקל". עידו: "אתם צריכים קודם להגיע להסכמות". טוטנאוור דרש לקבל את תכנית התעשיינים להוציא את עובדי המפעלים לחופשה ללא תשלום או לקצר את שבוע העבודה.

 

דוד אסיא נציג קרנות הון סיכון, אמר לאוצר, "אתם לא חיים במציאות. אתם שבויים בקונצפציות מאובנות. בכל העולם כבר תפסו שאין ברירה אלא להדפיס כסף ולפתוח את הארנק הממשלתי, רק אצלכם לא נפל האסימון. מתי תתעוררו, כשמאות מפעלי היי-טק ייסגרו ויפוטרו 70 אלף איש בתהליך שאין ממנו חזרה? פשוט קטסטרופה שאגף התקציבים לא מבין שבדרך הזאת תורידו מהפסים את הקטר של המשק".

 

מימון הגיב בסיכום: "אני מסכים עם כל מה שנאמר על הסכנה לתעשיית ההיי-טק, אבל יש גבול לגירעון הצפוי ולתקציב יש סדרי עדיפויות. גם את הכיס הפרטי אתם לא פותחים בלי גבול". ח"כ אילטוב: "לנו אין תשתית של נפט ויהלומים אלא רק של הון אנושי, ואין שום בעיה להגדיר אותו בתור התשתית הלאומית של ישראל, ולהשקיע בה את מרב המשאבים. אם לא יהיה לנו הון אנושי לא תהיה לנו מדינה".

 

במהלך הדיון נמסר שנזקי הפיטורים במגזר ההיי-טק יגיעו ל-12 מיליארד שקל בשנה. אילטוב הודיע בסיכום כי יקיים דיון המשך בנושא עוד לפני הבחירות. "לא ראיתי בתכנית האוצר התייחסות למגזר הזה", אמר ודרש משרי האוצר והתמ"ת להציג לוועדה צעדים לבלימת הקריסה של תעשיות ההיי-טק.

 

אילטוב קרא עוד לממשלה לנצל למטרה זו את יתרת הערבויות שהתקבלו מארה"ב לפתיחת קו אשראי של 1.3 מיליארד דולר לחברות ההיי-טק; להזרמה מיידית של 400 מיליון דולר למטרות מחקר ופיתוח, ועוד 400 מיליון דולר להון חוזר לחברות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל טאואר
צילום: חגי אהרון
מומלצים