משבר הגז הרוסי: שיבושים באספקה לאירופה
רוסיה הפסיקה שלשום את זרם הגז לאוקראינה בשל חוב כספי. הרוסים, המספקים גז לאירופה דרך אוקראינה, הזהירו שאוקראינה תשבש את אספקת הגז לאירופה - ואכן - פולין, הונגריה ורומניה החלו לסבול משיבושים באספקת הגז
האיחוד האירופי קרא אמש (ו') להחזרה מיידית של אספקת הגז מרוסיה למדינות האיחוד. זאת, לאחר שהונגריה, פולין ורומניה החלו לסבול משיבושים באספקת הגז - לאחר שרוסיה הפסיקה את אספקת הגז לאוקראינה. רומניה דיווחה על ירידה של כשליש בהיקף אספקת הגז מרוסיה.
רוסיה, המספקת את כל הגז של אוקראינה ומעבירה דרך אוקראינה קרוב לשליש מאספקת הגז האירופי, הפסיקה שלשום את אספקת הגז לאוקראינה, כיוון שאוקראינה, השקועה במשבר כלכלי קשה, חייבת לה שני מיליארד דולר עבור גז שהעבירה לה בעבר. הרוסים טוענים כי אוקראינה משבשת את אספקת הגז הרוסי המגיע לאירופה דרך שיטחה וגונבת אותו לעצמה, אף שהאוקראינים מכחישים את הטענה הזאת מכל וכל.
"יחסי אספקת האנרגיה בין האיחוד לשכנותיו צריכים להתבסס על אמון ואמינות", הצהירה צ'כיה, המשמשת כנשיאה התורנית של האיחוד, "אנו מצפים כי ההתחייבויות הקיימות לאספקה ולהספקה יכובדו בכל מצב שהוא. האיחוד קורא למצוא פיתרון דחוף למחלוקת המסחרית על אספקת הגז מרוסיה לאוקראינה, ולהחזרה מיידית של כל אספקת הגז לאיחוד".
הרוסים מימשו את האיום
מונופול הגז הממשלתי הרוסי, גזפרום, הפסיק לחלוטין את אספקת הגז לאוקראינה לאחר שאוקראינה לא שילמה חוב בסך שני מיליארד דולר לרוסיה על אספקת הגז. גזפרום הודיעה על כך בשידור חי בטלוויזיה הרוסית. באיחוד האירופי חוששים מחזרה על מה שהתרחש בתחילת 2006, כאשר הפסקת אספקת הגז לאוקראינה הביאה להפסקה באספקת הגז לאירופה.
הרוסים טענו ביום רביעי כי אוקראינה איימה להחרים את הגז שמעבירה רוסיה דרך שטחה ללקוחות באירופה, אם לא תושג עסקה על משלוחי הגז למדינה עד היום. זאת, למרות שראש ממשלת אוקראינה, יוליה טימושנקו, הבטיחה להנהגת האיחוד כי לא תהיה פגיעה באספקת הגז לאירופה. הרוסים ניסו היום את האירופים: דובר גזפרום מסר כי רוסיה תגדיל את היקף אספקת הגז לאירופה למרות הקיצוץ באוקראינה.
אוקראינה הודיעה השבוע כי הורתה לשני בנקים להלוות לנאפטוגז 2 מיליארד דולר לכיסוי החוב לגזפרום. ממשרדו של נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו נמסר כי החוב עבור נובמבר שולם במלואו, וכן הועברה מקדמה על החוב של דצמבר.
בחודש שעבר קיבלה אוקראינה, השקועה במשבר כלכלי קשה, אישור להלוואה בהיקף של 16.4 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית, כדי לתמוך במערכת הבנקאית ובמטבע שלה, שנפגעו מהמשבר הפיננסי הגלובלי.
סכסוך שנמשך כבר שנים
המחלוקת בין רוסיה לאוקראינה נמשכת כבר מזה שנים. היא החלה ב-2005 לאחר שרוסיה העלתה את מחיר הגז לאוקראינה פי שלוש, במסגרת ביטול הסובסידיות שהעניקה רוסיה למדינות שהיו בעבר חלק מבריה"מ. סכסוכים דומים פרצו גם עם בלרוס, גיאורגיה, בולגריה וטורקמניסטן.
בינואר 2006 הוחרף הסכסוך, וגזפרום הפסיקה את העברת הגז לאוקראינה. לטענת גזפרום, בתגובה החלה אוקראינה למשוך גז שנועד להעברה ללקוחות באירופה, שסבלו מצמצום במשלוחי הגז.
בין הלקוחות שנפגעו היו איטליה, אוסטריה, פולין, הונגריה, קרואטיה, סלובקיה, בוסניה ורומניה. אוקראינה הכחישה את טענות גזפרום. בסוף נחתם הסכם, שגרם לסערה פוליטית באוקראינה, ותרם להפלת הממשלה.
במרץ השנה צמצמה גזפרום את אספקת הגז לאוקראינה ב-50% במשך יום אחד, על רקע טענתה לחובות של אוקראינה כלפיה. בתגובה איימה אוקראינה לצמצם את העברת הגז ללקוחות גזפרום באירופה. השנה החריף הסכסוך על רקע טענתה של גזפרום כי אוקראינה חייבת לה יותר מ-2 מיליארד דולר בחשבונות שלא שולמו ובקנסות. אוקראינה מצידה טוענת כי גזפרום חייבת לה כספים על שימוש בצינורות להובלת הגז