שתף קטע נבחר
 
צילום: AP

המטרה: לשבור את הזרוע הצבאית

צה"ל יתמקד במבצע הקרקעי בהסבת אבידות לזרוע הצבאית של חמאס, והרס התשתיות שלה. חמאס התכונן, אבל גם צה"ל הכין הפתעות. כוננות בצפון, בגלל איומי איראן וחיזבאללה

המהלך הקרקעי, שהחל אתמול, אמור להשלים ולהעמיק את הישגי שמונת ימי המתקפה האווירית. חמאס אמנם נפגע בצורה קשה מהאוויר, אך הנהגתו אינה מראה סימני שבירה ונכונות להגיע להסדר הפסקת אש ארוך טווח ויציב, בתנאים המקובלים על ישראל. לכן יש צורך להפעיל מנוף לחץ צבאי כבד נוסף בזירת המערכה ברצועה.

 

"עופרת יצוקה", היום השמיני

 

השלב הזה במערכה אמור להימשך - אם הכל יילך כשורה - כמו המתקפה האווירית, תלוי בהתקדמות המגעים להשגת הפסקת אש. צה"ל ימשיך במהלך הקרקעי עד שתושג הפסקת אש באמצעות החלטת מועצת הביטחון או הסדרה באמצעות מתווך.

 

במקביל הגביר צה"ל בשבת את הכנותיו וכוננותו לאפשרות של הרחבת העימות לזירה הצפונית. יו"ר ועדת הביטחון של המג'ליס, הפרלמנט האיראני, הודיע שסיכם עם חיזבאללה שיירה רקטות על ישראל אם צה"ל יכנס קרקעית לרצועה. לא ברור אם הצהרה זו אמינה ואם חיזבאללה יהיה מוכן לבצעה. אם יהיה ירי על הצפון, יש לראות באיזה היקף הוא יהיה, לפני שיוחלט על פעילות מלאה בשתי חזיתות. צריך להדגיש: לצה"ל יש יכולת להתמודד בשתי חזיתות וכוחות האוויר והיבשה שאמורים לפעול בצפון הועמדו בכוננות.


חיילי צה"ל בדרך לרצועה. המטרה - הפעלת מנוף לחץ נוסף (צילום: AFP)

 

ובחזרה לעזה. הנהגת חמאס בונה את תקוותה לצאת כמנצחת מהעימות - או לפחות כמי שלא הפסידה במערכה - על הזרוע הצבאית של הארגון, גדודי עז א-דין אל קסאם. הזרוע הזו עדיין מסוגלת לשגר כמה עשרות רקטות ביום לעבר דרום ישראל ומקווה להסב לצה"ל אבידות בלחימה הקרקעית.

 

חשוב יותר, זרוע זו אמורה לשמר את יכולתו של חמאס לשלוט ברצועה ולהתגרות בישראל, גם אחרי שתסתיים המערכה הנוכחית. באמצעות הזרוע הצבאית יוכל חמאס להפגין מצג של הישרדות, ביום שתסתיים המערכה. מצג כזה פירושו ניצחון תעמולתי שיאפשר לחמאס לצבור אהדה וכוח ברחוב הפלסטיני והמוסלמי, ולחדש את האש בקרוב.

 

לכן יתמקד צה"ל בשלב הבא של הלחימה בהסבת אבידות לאנשי הכוח הלוחם של עז א-דין אל קסאם. רבים מאנשי כוח זה, המאורגן בארבע חטיבות לחימה אזוריות, הסתתרו במהלך המתקפה האווירית. תמרון קרקעי של צה"ל יכריח אותם לצאת ולהילחם. מטרה נוספת היא פגיעה קשה בתשתיות שיגור הרקטות, באזורי השיגור העיקריים המסכנים את יישובי הדרום. הניסיון מוכיח כי נוכחות של יחידות צה"ל באזורי השיגור מונעת ירי מהם או מצמצמת אותו מאוד.


אחד מיעד צה"ל - הסבת אבידות לאנשי עז א-דין אל קסאם (צילום: רויטרס)

 

יעד נוסף הוא המערך ההגנתי המבוצר שבנה חמאס כדי להגן על תשתיות השיגור מעל ומתחת לפני הקרקע. כדי לפגוע במערכים אלה בצורה יסודית צריך צה"ל לאסוף מודיעין נוסף - בעיקר מודיעין אנושי - ואת זה ניתן לעשות רק באמצעות מגע והתחככות ישירה עם האוכלוסיה הפלסטינית. אלו הם יעדי הלחימה המשולבת מהקרקע, מהאוויר ומהים, שצה"ל פתח בה בשבת.

 

חמאס הבין מתחילת המערכה כי ישראל תבצע מהלך קרקעי ולכן אי אפשר היה להשיג הפתעה במהלך זה כמו במתקפה האווירית. לכן החל צה"ל את השלב הנוכחי בהרעשת ריכוך ארטילרית, שהחלה ב-16:00 בשבת. תותחי צה"ל פגעו בעמדות ובמטענים שהקים חמאס, במה שהארגון מכנה 'רצועת האבטחה' הסמוכה לגבול. עמדות אלה אמורות היו להתריע ולעכב את כניסת הכוחות הצה"ליים.

 

בנוסף לכך המטירו התותחים פגזי עשן שיצרו מסך שיקשה על תצפיות חמאס לאתר את כוחות צה"ל ויקשו עליהם לשגר לעברם טילי נ.ט. ב-18:00, אחרי שלב הריכוך שבוצע גם מהאוויר והים, התניעו מאות טנקים, נגמ"שים דחפורים ויחידות הנדסה והחלו נעים למגע.


אש תותחים לעבר עזה. הקשתה על החמאס לשגר טילי נ.ט. (צילום: AP)

 

רעש המנועים נשמע היטב למרחקים, בעזה שררה אפילה מוחלטת אותה שעה. רק התפוצצויות פגזי התותחים והפצצות שהטיל חיל האוויר האירו את השמים. במקביל יצאו יחידות מחטיבות הרגלים גולני, צנחנים וגבעתי במסע רגלי לעבר יעדיהם. כשהתקרבו יחידות השריון והרגלים לגדר המערכת הן קיבלו ירי חיפוי צמוד ממסוקי סער שחגו מעליהם באוויר.

 

חמאס התכונן היטב למהלך הזה. הארגון מתכוון לגבות מחיר אבידות כבד מצה"ל באמצעות מטענים, מטולי אר.פי.ג'י, טילי נ.ט. ומרגמות. האבידות שינסה הארגון להסב לצה"ל אמורות לתת לו אפשרות לשאת ולתת מעמדה של כוח על הפסקת אש. האבידות גם אמורות להפעיל לחץ של הציבור בישראל על ממשלת ישראל לסיים את המערכה.

 

אבל גם צה"ל התכונן היטב והביא כוונות אלה של חמאס בחשבון. לכן סביר להניח שהמתקפה על הקרקע תלווה במספר מהלכים ישראליים מפתיעים נוספים, שנועדו להוציא את הזרוע הצבאית של חמאס משיווי משקל ולסכל את כוונותיה. סביר גם להניח שצה"ל ינסה להימנע מכניסה פיזית לשטחים בנויים בצפיפות, כדי למנוע פגיעה באוכלוסייה פלסטינית לא לוחמת ועל מנת להימנע ממערך המיקוש של חמאס. אולם צה"ל ישתדל לבודד את האזורים שבהם מרוכזים יורי הרקטות ולנטרל את יכולותיהם בפעילות משולבת.

 

צריך לדעת - תמרון קרקעי, שבו משתתפים אלפי לוחמים וכלי רכב משוריינים, מועד לשיבושים, תקלות והתפתחויות לא צפויות. אסור לנו לשגות באשליות - יהיו אבידות לכוחותינו ושיגורי הרקטות על העורף לא ייפסקו כליל גם במהלך התימרון הקרקעי. אבל אם המהלך יוכתר בהצלחה, והזרוע הצבאית של חמאס תישחק בצורה אנושה, תיאלץ הנהגת חמאס לבקש הפסקת אש ומה שחשוב יותר - תפחת מאוד המוטיבציה שלה לחדש את הירי תלול המסלול בעתיד. ממש כמו הנהגת חיזבאללה אחרי מלחמת לבנון השנייה.

 

שר הביטחון והקבינט הביטחוני, בהודעותיהם, מכינים אותנו ללחימה ארוכה שתידרש אם יהיו הסתבכויות ואם היעדים לא יושגו. לשם כך גם אישר הקבינט גיוס של כעשרות אלפי אנשי מילואים. ההיתר לגייס מילואים נועד גם להמחיש לחמאס כי ישראל נחושה ללכת עד הסוף ולשהות ברצועה ימים רבים גם אם יתגלעו קשיים. אבל הצפי הוא שאם הכל ילך פחות או יותר כמתוכנן תוכל ישראל להגיע למושב מועצת הביטחון ביום שני הקרוב במצב שבו ירי הרקטות פחת מאוד והממשלה תוכל לעמוד על דרישותיה מהסכם הפסקת אש. אז גם תצומצם הפעילות הקרקעית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל צה"ל, לפני הכניסה
צילום: AFP
ארטילריה בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים