שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

חסר כסף בקופת הפיצויים של נזקי המלחמה

ברשות המסים מעריכים כי היקף הפיצויים שיידרש לתשלום למגזר האזרחי בדרום יעמוד על לפחות מיליארד שקל, אולם בקרן מס רכוש - שהיא המקור הכספי הזמין לפיצויים אלה - קיימים לכל היותר רק כ-500 מיליון שקל

מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, מעריך במיליארד שקל, אם לא יותר, את היקף הפיצויים שיידרש לתשלום למגזר האזרחי בדרום. האומדן נכון לעכשיו, על פי היקף הנזקים שנגרמו עד כה במהלך מבצע עופרת יצוקה. הסכום צפוי לעלות ככל שתמשך הלחימה אבל כבר עכשיו ניצבת הרשות בפני בעיה קשה: בקרן מס רכוש שברשות המסים - שהיא המקור הכספי הזמין לפיצויים אלה - קיימים לכל היותר רק כ-500 מיליון שקל.

 

עופרת יצוקה:

 

"כבר עכשיו ברור לנו שלא נוכל להיות גמישים בהליכה לקראת תובעי הפיצויים הישירים והעקיפים, כמו לאחר מלחמת לבנון השניה", אומרים ברשות המיסים.

 

"גם יתרת הסכום שעומדת כעת לרשותנו בקרן הולכת ופוחתת בהשוואה להכנסות, מה שיאלץ אותנו לבקש מהאוצר את השלמת הסכומים החסרים מתקציב המדינה, ולהתמקח על כל שקל נוסף".

 

עודפי המסים חיפו על המחדל במלחמת לבנון

לפני שנתיים וחצי נחסך מהרשות כאב הראש הזה. אז עמדו לרשותה עודפי הכנסות מגביית המסים בהיקף של כ-9 מיליארד שקל, בעוד שהיקף תביעות הפיצויים שנענו הסתכם בכ-3 מיליארד שקל. לא כן הפעם, לאחר שתקציב 2008 נסגר בגירעון של 6.3 מיליארד שקל, ואין עדיין תקציב ל-2009.

 

העודפים אפשרו לרשות המסים להתחיל לשלם את הפיצויים בהליך מהיר עוד במהלך המלחמה ההיא. הם חיפו על המחדל הקשור בקרן שנחשף אז בוועדת הכספים. מנהל הרשות בעת ההיא, ג'קי מצא, נשאל בוועדה מאיזה מקור הממשלה תשלם הממשלה את הפיצויים לאזרחים הוא השיב כמובן מאליו, כי למטרה זו קיימת ברשות קרן מס רכוש. היועצת הכלכלית של הוועדה סמדר אלחנני בדקה והופתעה לגלות שהקרן קיימת רק על הנייר אבל כסף אין בה, אפילו לא שקל זמין אחד - גילוי שהביך את מצא.

 

הקרן הוקמה לפני עשרות שנים ונועדה לפיצוי נפגעי פעולות איבה. הכנסותיה השוטפות היו אמורות להתקבל בשיעור קבוע מגביית מס רכוש ולאחר ביטולו ממיסי המקרקעין. האוצר תרץ את מחדל הקרן הריקה בהסברים חשבונאים מפותלים, אבל הוא נשכח מהר הודות לעודפי ההכנסות הגדולים שהיו בקופה. יתרון זה אפשר לאוצר לממן בעודפים גם חלק ניכר מההוצאות הצבאיות של המלחמה, שהסתכמו ב-11 מיליארד שקל.

 

שר האוצר דאז, אברהם הירשזון, השתבח באותם ימים על כך שהשכיל להדוף, ערב המלחמה לחצים פוליטיים מהכנסת לנצל את העודפים להגדלת התקציבים החברתיים. ממשלת אולמרט החלה את צעדיה הראשונים באביב 2006, מחצית שנת התקציב, והשר הטרי הירשזון התנגד בתוקף להמר על ניצול חפוז של העודפים. הוא חשש מהצורך לממן "אירועים בלתי צפויים" במחצית השניה. זהירותו השתלמה.

 

החייאת הקרן בהזרמה קבועה של חלק מהכנסות מסי המקרקעין, נעשתה במסגרת הפקת לקחי המלחמה שעשתה רשות המסים.

 

הנדיבות הזמנית צפויה להסתיים

שמאי הרשות נשלחים היום לקבל את התביעות ולאמוד את הנזקים אחרי כל מטח טילים, תוך שעתיים מקבלת הקריאה. נסרדישי, המנהל החדש של הרשות מקפיד על כך בעקבות הנחייה של שר האוצר רוני בר-און.

 

עם זאת, תביעות הפיצויים על הנזקים הישירים הן רק קצה הקרחון מולו תתמודד הרשות במלחמה הזאת. הן קלות לפתרון יחסית לבעיה הגדולה שתהיה באומדן הנזקים העקיפים, כפי שקרה קודם לכן במלחמת לבנון השניה. מדובר בנזקים שנגרמו עקב השבתת מפעלי תעשיה ומלאכה, עסקים ועבודות חקלאות ואחרות. בנושא זה היקף הנזקים יהיה כמשך תקופת הלחימה.

 

בינתיים, נסרדישי מגלה רוחב לב עם קורבנות הנזקים הישירים הכולל סידור דחוף של דיור חלופי עד למועד שיקום המגורים שנפגעו, למשל באמצעות מימון שהייה בבתי מלון. באשר לחסר שקיים בקרן אל מול ההיקף הצפוי של התביעות על הנזקים העקיפים - ברשות עדיין דוחים את שעת החשבון. עם זאת מזהירים שם ברמז את התובעים הפוטנציאליים, כי הפעם לא תחזור הנדיבות שגילו כלפי התובעים אחרי המלחמה בלבנון.

 

מרשות המסים נמסר כי עד כה הוגשו לה 627 תביעות מעוטף עזה ומהערים המרוחקות על נזקים ישירים כתוצאה מפגיעות הרקטות. מתוך 502 תביעות שנערך לגביהן אומדן הנזקים 390 הן על בתים, 94 על מכוניות שנפגעו, ו-14 על נזקים חקלאיים. 20 משפחות פונו מבתים שנפגעו ללא תקנה לבתי מלון. שומרים הוצבו בדירות שסבלו מפגיעה ישירה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית שנפגע באשקלון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים