שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

"המבצע לא ישפיע על הנפט לאורך זמן"

כך לדברי אמיר מקוב, יו"ר מכון האנרגיה והסביבה. עם זאת, מקוב מציין ש"אם יהיה ערעור ממשי של הסדר במשטר מדינות הנפט שייפגע גם בהפקתו - ברור שתהיה השפעה"

לפי "אפקט הפרפר" שינוי קטן במקום מרוחק עלול ליצור שרשרת מאורעות שתוביל למאורע בקנה מידה עצום. וכך, נדמה שמחירי הנפט העולמיים מושפעים מאוד ממה שמתרחש במקום קטן כישראל ורצועת עזה; גם אם הפעם אלו לא כנפי פרפר, אלא זחלי טנקים. מחיר הנפט שהגיע ב-2008 ל-147 דולר לחבית צנח לרמות של קרוב ל-30 דולר לחבית, ועתה שב לעלות, כשסוכנויות הידיעות  מסבירות את ההתייקרות בלחימה בעזה.

 

אמיר מקוב, יו"ר מכון האנרגיה והסביבה, הסביר ל-ynet את ההגיון או היעדרו בכל מה שנוגע למחיר הנפט.

 עד כמה המלחמה בדרום, או משבר הגז הרוסי-אוקראיני משפיע על התייקרותו, והאם באמת יש עודף היצע או ביקוש, ועד כמה הם רלוונטים למסחר בנפט. על אף ההתייקרות מקוב בוודאי ישמח הרבה בעלי כלי רכב באומרו ש"אין מחסור בנפט ודווקא יש שיפור ביכולת ההפקה של הנפט".

 

מה השתנה, האם באמת המבצע בעזה משפיע על המחיר?

 "ייתכן, אך זו השפעה לזמן קצר הנובעת מפסיכולוגיה של השווקים ולא מנתונים קונקרטיים. שליטי העולם הערבי אמנם לא יוצאים חוצץ נגד המבצע, ותגובותיהם נדמות יותר כמס שפתיים – אך האזרחים, מחממים את השטח. הדבר מגביר את החששות, לדעתי הלא מוצדקים, לערעור הסדר הקיים במדינות מפיקות הנפט. המבצע לא ישפיע על הנפט לאורך זמן.

 

"אם יהיה ערעור ממשי של הסדר במשטר מדינות הנפט שייפגע גם בהפקתו – ברור שתהיה השפעה – אך לעת עתה זה לא המצב. אך החשש זה מה שמשחק בבורסה, אז בהחלט יכול להיות שהוא זה שהקפיץ את המחיר. שוב, כל זמן שאין סיבה אמיתית לכך, אז כמו שעכשיו יש עליות - תהיינה ירידות כשהחששות יפוגו."

 

האם למתיחות בין אוקראינה לרוסיה יש תפקיד בעליית מחיר הנפט?

 "נושא הזרמת הגז הוא חלק מהגורמים למחיר הנפט לזנק. אבל מדובר בהשפעה נקודתית שצפוייה להיעלם. רוסיה משחקת משחק פוליטי שיכול לתרום למחסור זמני בגז;אך היא גם רוצה למכור את הגז שלה משום שהיא צריכה את הכסף - ובסופו של דבר הפיתרון יימצא. המשבר הזה אינו לאורך זמן."

 

והחשש מחוסר באספקת גז תורם לעליית מחיר הנפט?

"מדובר במוצרים תחליפיים. אם אין גז צריך לעבור למקורות אנרגיה אחרים, כגון נפט, והעליות משקפות את חשש המשקיעים, או את תקוותם, לעליית מחיר הנפט כתוצאה ממחסור אפשרי בגז."

 

אז לדבריך אין בעצם נתונים קונקרטיים שהשפעתם היא ארוכת טווח על המחיר?

"לא במקרה הזה. אין לתנודתיות הסבר רציונאלי. יש היום מספיק נפט לצרכי העולם. יש היום עודף בכושר הפקת הנפט לאור הירידה בביקושים בעקבות המשבר הכלכלי. וזו הייתה אחת הסיבות לצניחה במחיר הנפט שחווינו לאחרונה."

 

מדוע זה?

"מחיר הנפט נקבע בבורסות הסחורות, בעיקר בניו יורק, לונדון וסינגפור. זם יש לגורמים חיצוניים, אירועים ואווירה - השפעה על המסחר. אך זו השפע קצרת טווח. מדובר בשוק שהוא במידה רבה וירטואלי המנותק מהשוק הריאלי." 

 

מה הכוונה בשוק וירטואלי?

"מדובר בשוק מסחר בתעודות נפט, של חוזים עתידיים ושל אופציות בו הסחורה האמיתית אינה מחליפה ידיים. המסחר מנוהל בעיקר על ידי בתי השקעות ולמעשה היקף המסחר בניירות נהייה גדול פי כמה מהסחר הריאלי בנפט לצריכה."

 

מה הביא לכך שעיקר המסחר הוא וירטואלי?

"מגמת העלייה במחיר הנפט, בחסות עליית הביקושים באסיה יצר ביקוש לתעודות נפט והפך את אפיק ההשקעה לאטרקטיביף כך שעוד ועוד משקיעים פנו אליו. במקביל, עקב עליה חריגה בצריכת האנרגיה בעיקר בסין ובהודו - נוצר איזון בין היצע לביקוש ועודף כושר ההפקה נעלם. שני גורמים אלו הביאו לעליות חריגות במחיר הנפט ויצרו את הבועה שהתפוצצה לקראת סוף 2008."

 

מה הכוונה עודף כושר הפקה, לאן "הולך" העודף הזה?

"עד לפני 4 שנים היה עודף יכולת ייצור לעומת ביקוש; וקרטל אופ"ק, בעיקר סעודיה, ויסתו את ההפקה כדי לשמור על איזון ברמת מחיר סבירה מבחינתם. עודף ייצור זה נעלם בשנים האחרונות, אך חזר עתה מחדש בעקבות ירידות בביקוש לנפט ועלייה בכושר ההפקה מהנפט בה הושקעו בשנים האחרונות כספים רבים."

 

אז הבועה התפוצצה – מה יקרה לנפט?

"כעת אין מחסור בנפט ודווקא יש שיפור ביכולת ההפקה של הנפט. עם זאת, כפי שאמרתי, משום שמחיר הנפט נקבע בבורסות הוא חשוף לאירועים חיצוניים המשפיעים על הביקוש וההיצע של ני"ע הווירטואליים. אלו גורמים לתנודתיות במחיר הנפט.

 

"בטווח של מספר השנים הקרובות יהיו עודפי כושר ייצור. אם העולם יחזור למגמת הצמיחה בקצב שהיה לפני כשנה  יש להניח שהמחירים יעלו , מה גם שרזרבות הנפט באדמה אינן מוגבלות, ומוערכות בכ-40 שנה בקצב הצריכה הצריכה הנוכחי. עוד מספר שנים תפוקת הנפט תתחיל לרדת בשל הידלדלות רזרבות."

 

ומה צפוי בתחום המחיר?

 

ב-2-3 השנים הקרובות איני רואה שינוי ברמת המחירים של 40-50 דולר. עם זאת, ייתכנו תנודות זמניות למעלה ולמטה. לא צפוייה נסיקה חריגה, כפי שראינו בשנתיים האחרונות.

 

ואח"כ, עם חזרה למסלול הצמיחה והתדלדלות הרזרבות?

"בטווח הארוך המחיר צפוי לעלות, אבל גם זה לא בהכרח. יש לזכור שקרוב ל-70% מכלל הנפט המופק כיום מיועד לתחבורה, לכן פתרונות לתחבורה ישפיעו מאוד על המחיר. אם נגיע למצב של גידול רציני ביכולות השימוש באנרגיה חלופית לתחבורה – הדבר יוריד את הביקוש לנפט ויוזיל אותו"

 

אבל זה היה כשמחיר הנפט נסק, האם במחיר הנוכחי יש תמריץ לחפש תחליפים?

"העולם הולך לכיוון של פתרונות אחרים לתחבורה כגון חשמל, מכוניות היברידיות וכיוב', ואני מקווה שירידת המחיר לא תרפה את ידיהם של העוסקים בכך. אני מאמין שהמודעות להתחממות כדור הארץ והבעיות הסביבתיות יכריעו את הכף ויובילו למעבר לשימוש באנרגיה "בריאה" יותר ומתכלה פחות. 


פורסם לראשונה 04/01/2009 17:08

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כינוס של חברי אופ"ק באלג'יריה נפט בדצמבר 2008
צילום: AFP
תנודתיות במחיר הנפט
צילום: רויטרס
המתדלקים יכולים לנשום לרווחה - לעת עתה
צילום: AFP
מומלצים