זהירות שטח בנוי
למרות המכות שחטף, הזרוע הצבאית של חמאס מתפקדת וכך גם שדרת הפיקוד. בארגון הטרור מחכים לצה"ל באזורים הבנויים, שם הוכנו מראש מנהרות תת-קרקעיות, בתים ממלוכדים ומטענים. מול פעילות צה"ל עד כה, חמאס מפיץ דיסאינפורמציה ומנסה לגרום ללחץ פוליטי
אין להתפלא על כך. בחמאס עושים ככל יכולתם לשכנע את עצמם, את אנשיהם, את הציבור בעזה הכלוא תחת אימי המלחמה וגם את העולם הערבי כי הנה-הנה הם מצליחים לייצר הישגים, דבר המעיד על הלחץ שאופף את הארגון. הרי אילו היה הישג ברור, ואם חמאס היה מצליח להגביר את הירי, הוא לא היה נזקק להציג "הצלחות" בצורת כותרות חדשותיות.
"עופרת יצוקה" - דיווחים אחרונים
- הערב: 4 חיילים נפצעו, 3 פלסטינים נהרגו
- הותר לפרסום: הרוג ופצוע אנוש בלחימה בעזה
- הירי נמשך: רקטה פגעה בחצר בית בשדרות
- פרס: חמאס זקוק ללקח - ואנחנו מלמדים אותו
- ירדן: שומרים על הזכות לבחון היחסים עם ישראל
- עזה: "איך להרגיע ילד, כשאתה רועד כולך?"
מצבו של חמאס אינו פשוט כלל וכלל. חרף ערפל הקרב הסמיך האופף את עזה, ולמרות הקיטועים בדיווחים, מתקבל הרושם כי על חמאס ניחתו שתי מכות קשות: סממני השלטון ובכללם משרדי הממשלה ומוסדות השלטון וכל מערך כוחות הביטחון הסדור, כל אלה חטפו מכה אנושה מחיל האוויר. אשר לזרוע הצבאית – זו חטפה אף היא מכה לא מבוטלת בפעילות הקרקעית ומספר פעילים בדרג בינוני - גם אם לא רב - נהרגו עד כה בתקיפה. מחסני אמצעי הלחימה ואמצעי שינוע הרקטות שלה נפגעו. לפי שעה נרשמת גם ירידה בקצב שיגור הרקטות לעבר ישראל, כאשר הירי מגיע בעיקר מהאזורים הבנויים - מאזור העיר עזה ודרום הרצועה.
עם זאת, הזרוע הצבאית של חמאס מתפקדת ונלחמת - וכך גם שדרת הפיקוד שלה. המפקדים יודעים לתקשר ביניהם כאשר ההנחה היא שגם ההנהגה המדינית של התנועה, זו שירדה אל המחתרת, לא נפגעה ומצאה מקלט. בינתיים מתרכז הכוח הלוחם של חמאס בירי רקטות, פצצות מרגמה ואש מנשק קל, זאת במקביל לניסיונות לממש את האיומים שהטיחו בישראל במשך תקופה ארוכה – לפוצץ מטעני צד ולחטוף חיילים.
אך אלה אינם העיקר מבחינת חמאס. "התוכנית הגדולה", עליה עבדו בתנועה במשך תקופה ממושכת, עוד לא נכנסה לפעולה והם ינסו לבצעה, אם וכאשר כוחות צה"ל ייכנסו לאזורים הבנויים. במסגרת ההיערכות מראש של חמאס לעימות הנוכחי, הוקמו מערכים תת-קרקעיים של מנהרות בהן ניתן להעביר פעילים, נחפרו מנהרות תופת, מולכדו בתים, הוצבו מטענים בצידי הדרכים ועוד. עד כה הצליח צה"ל להתמודד עם לא מעט מן האתגרים, אך צריך לזכור כי זאת רק ההתחלה ותמונת המצב עוד עלולה להשתנות. ההתכתשות עדיין בתחילתה.
מחפשים אינתיפאדה שלישית
במקביל לזירה הצבאית, מנסה הארגון להניע מהלכים אחרים שיסייעו לו להפסיק את הלחימה בהקדם. מנהיגיו חמאס בדמשק ובלבנון שבים וקוראים לפלסטינים בגדה המערבית לפרוץ באינתיפאדה שלישית, בניסיון לפתוח חזית נוספת לעימות הנוכחי. גם מערביי ישראל הם מבקשים להטות שכם למאמץ הכולל. במקביל, מנהיגי חמאס קוראים לעולם הערבי להמשיך בהפגנות ההמונים ולמשטריהם לכנס פסגה ערבית בהקדם.
בעצרת המונים בביירות פנה היום נציג חמאס בלבנון, אוסאמה חמדאן, לאזרחי ישראל הערבים: "בני עמנו באדמה הכבושה משנת 48' - מה שדרוש מכם היום הוא להביך את האויב מתוכו, לזעזע את יסודו ואת ביתו מתוכו, זוהי המשימה שלכם, זוהי חובתכם!".
ואולם, לפחות לפי שעה, ההפגנות והמחאות מכזיבות את תקוותו של חמאס. ההפגנות בעולם הערבי, לפחות בינתיים, אינן מייצרות מספיק לחץ על המשטרים, ואת ההתבטאויות הנשמעות מהקהיר ורבת עמון ניתן בינתיים לפרש כמס שפתיים ולא יותר. "האינתיפאדה השלישית" בגדה לא פרצה, ואף שלטונו של אבו-מאזן מחזיק מעמד היטב ומצליח להכיל את האתגר.
על רקע המכות הצבאיות והמדיניות שספגה, האם פניה של חמאס להגמשה? בזהירות מתבקשת ניתן לומר כי לעת עתה אין די סימוכין לכך. אין ספק כי התנועה נמצאת בלחץ, והיתה שמחה מאוד אילו ישראל היתה נוצרת את האש, אולם בשורה התחתונה עדיין אין בנמצא סימנים לירידה בדרישות המוכרות שהציבה: קרי, הפסקת אש מצד ישראל והסרת המצור מעל עזה.
מי שירצה, אולי יוכל למצוא ניצנים ראשוניים של אוזן קשובה, אך לא יותר, בדברים של חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוחמד נזאל, שאמר היום בשידור של רשת "אל-ג'זירה" מדמשק כי "אם תוצג בפנינו תוכנית מדינית ברורה בנוגע לתוקפנות הזאת, ניתן יהיה להתייחס לכך, אולם כבר אמרנו כי קודם כל צריך יהיה להפסיק את התוקפנות הציונית, להסיר את המצור ולפתוח את המעברים. אלו צעדים דחופים כדי להתייחס לכל יוזמה מדינית".
מצפון תיפתח?
ומילה על החזית הצפונית: בחיזבאללה עוקבים בדריכות אחר המתרחש, אך לפי שעה נראה כי פניהם אינם לעימות עם ישראל. מזכ"ל הארגון,
חסן נסראללה, סייע עד כה בעיקר ב"חזית ההסברתית" - אך לא יותר. נסראללה הרי התנער מחשיפת שמונה הרקטות מצפון לראש הנקרה ערב המבצע בלבנון, וטען כי ארגונו "ימתין לכוחות צה"ל".
אך התמונה הולכת ומשתנה. הערכתו המתריסה של נסראללה כי ישראל תהסס להיכנס לרצועת עזה נכזבה וכבר היום הוא נועץ עם מזכיר המועצה לביטחון לאומי של איראן, סעיד ג'לילי, בניסיון לטכס עצה ולשמוע מה בפי פטרוניו בטהרן. אולי יחד יצליחו למצוא את הדרך לסייע לחמאס מבלי להסתכן בחזית משלהם. נסראללה, צריך לזכור, מסתכל ארבעה חודשים קדימה, לחודש מאי, אז יתקיימו בחירות לפרלמנט הלבנוני – שיקול ראשון במעלה מבחינתו שלא להגדיל את ההימור מול ישראל. לפי שעה חזית לבנון שקטה, אך גם נסראללה יודע שדי בירי רקטות על-ידי ארגון פלסטיני סורר או "ג'יהאד עולמי" מדרום לבנון לעבר ישראל כדי להעמיד את גבול הצפון במבחן אמיתי.