מזכ"ל האו"ם לישראל: פיתחו את המעברים לעזה
המזכ"ל באן קי-מון הבעיה "דאגה עמוקה" מהמצב ההומניטרי ברצועה ודרש העברת מזון, דלק וציוד חיוני נוסף. מחר צפויה מועצת הביטחון לקיים דיון מיוחד על המצב בעזה ובדרום
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הביע הלילה (יום ב') "דאגה עמוקה מהמצב ההומניטרי המידרדר ברצועה" ודרש מישראל לפתוח לא רק את מעבר כרם שלום, אלא גם את מעברי קרני ונחל עוז, לצורך העברת מזון, דלק וציוד חיוני אחר.
באן יצא בהודעה דחופה לאחר ישיבה במטה האו"ם בניו-יורק, שבמהלכה דיווח לו המתאם המיוחד לתהליך השלום במזרח התיכון, רוברט סרי, על המצב בעזה ועל המאמצים הדיפלומטים.
"עופרת יצוקה" - דיווחים אחרונים
- האחות ביקשה מהאב המנוח: "שדביר לא ייפגע"
- ישראל בוחנת הסכם בינלאומי לבידוד חמאס
- אֵם החייל שנהרג לפני הפינוי: לא היה צריך להיכנס
- חשש בעזה מהרחבת המבצע: "כמו נכבה חדשה"
מזכ"ל האו"ם הביע אכזבה מכך שהאו"ם - ובמיוחד מועצת הביטחון - לא הצליחו עדיין לקדם הפסקת אש. הוא אמר כי קיווה להשיג פריצת דרך דיפלומטית, עוד לפני הפלישה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה. כעת הוא הבטיח להגביר את פעילותו בעניין: "אני אעבוד על כך בצורה פעילה עם חברי מועצת הבטחון ועם שחקנים נוספים, במיוחד המנהיגים הערבים".
באן ייפגש היום עם שרי חוץ ערבים המגיעים לניו-יורק להשתתף בכינוס המיוחד של מועצת הבטחון על המצב בעזה ובדרום הארץ, שיתקיים ככל הנראה ביום מחר.
בדיון במוצאי שבת העלה שגריר לוב, המייצג את המדינות הערביות במועצת הביטחון, הצעה חד-צדדית המפילה את האשמה למצב על ישראל ודורשת ממנה להפסיק את האש, מבלי להזכיר כלל את החמאס ואת ירי הרקטות לעבר ישראל.
ארה"ב התנגדה, גם לבריטניה היו הסתייגויות וההתייעצות הסגורה של חברות המועצה הסתיימה בלא כל החלטה, תוך הבנה שיהיה כינוס נוסף ופתוח, במהלכו יינשאו נאומים על המצב.
ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) יגיע לבניין האו"ם בניו-יורק, וכך גם שמונה שרי חוץ של מדינות ערביות, שצפויים לומר בפומבי דברים שונים ממה שהם אומרים בשיחות מאחורי הקלעים.
יוזמה אמריקנית
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ביטלה מסע מתוכנן לסין, והיא עומדת בראש מאמץ דיפלומטי להשיג הפסקת אש,
בתנאים שיהיו שונים לחלוטין מאלו ששררו לפני תחילת מבצע "עופרת יצוקה".
על התנאים של ארה"ב להפסקת האש חזר אתמול סגן הנשיא, דיק צ'ייני, בראיון בתוכנית "מול פני האומה" ברשת CBS: "לא יכולה להיות הפסקת אש שתחזיר את המצב לקדמותו, שבו רק צד אחד מכיר בהפסקת האש. זו חייבת להיות הצעה יציבה ושבמסגרתה החמאס יפסיק לירות רקטות לעבר ישראל. אני לא חושב שתהיה הפסקת אש יציבה לפני שהחמאס יהיה מוכן לעשות זאת".
ארה"ב, אחת מחמש החברות הקבועות בעלות כוח וטו (יחד עם רוסיה, סין, צרפת ובריטניה), לא תאפשר אישור במועצת הביטחון של החלטה שלא תביא להפסקת הירי על ישראל ולהקמת מנגנון של פיקוח שימנע הברחת נשק נוסף לרצועת עזה.