שתף קטע נבחר
 

עדשות מגע: כל מה שצריך לדעת מ-א' עד ת'

מה זה טוריק? ומי מכיר את מדד הדי־קיי? מה עושים כשנתקעים בלי תמיסה? ולמי מתאימות עדשות ביפוקליות? מדריך לעדשות מגע, מא' ועד ת'

אופטומטריסט

אופטומטריסט הוא האיש שלכם. הוא מתאים עדשות מגע ומשקפיים למי שסובל מקשיי ראייה. רופאי העיניים מתעסקים במחלות, בבעיות פתולוגיות ובניתוחים. אם האופטומטריסט שלכם יזהה בעיה בעיניים בעקבות הרכבת עדשות מגע או בעיה אחרת, הוא יפנה אתכם לרופא. ביקורת מדי כמה חודשים אצל אופטומטריסט הכרחית. 

 

בדיקת עיניים

חובה. בבדיקה להתאמת עדשות נבדקים גם רדיוס הקרנית, קוטר האישון ומדדים שונים שיכולים לכוון אתכם לעדשה המתאימה לכם ביותר. אם אתם מרכיבים עדשות, חשוב מאוד שתעברו בדיקה תקופתית מדי כמה חודשים כדי לזהות סימנים מקדימים לסיבוכים. 

 

גופים זרים

וזה כולל גם חלקיקוני אבק שהתבייתו על העין. בהשוואה לעדשות הקשות, עדשות רכות מגינות על העין מגופים זרים בצורה טובה יותר ולכן מרבים להשתמש בעדשות רכות כחבישה אחרי ניתוח.  

 

די־קיי

מדד ה־DK מעיד על עבירות החמצן שמאפשרת העדשה. עדשות בעלות די־קיי גבוה מאפשרות הרכבה רצופה הכוללת שינה. עם זאת, עדשות קבועות (עדשות רכות הנשארות בעין ברציפות לאורך תקופה של שנה ועד 15 חודש) מעבירות חמצן בכמות נמוכה ולעתים עלולות לגרום לדלקת בעין.  


רוצים עדשות? היכנסו לפארם הקרוב וקנו. זה המצב בארץ 

 

הרגלי ניקיון

הניקוי מסיר מהעדשה משקעים שאינם יורדים בדרך אחרת ומשפר מאוד את מעבר החמצן דרך העדשה. גם כאשר משתמשים בתמיסות ניקוי הטוענות שאין צורך בסיבון, מומלץ לסבן את העדשות! יש לשפשף אותן בעדינות באמצעות כרית האצבע עם כמה טיפות סבון שמותאמות לעדשות, ולאחר מכן לשטוף מהן את הסבון באמצעות תמיסה לעדשות מגע או מי־מלח מתאימים (סליין).

 

אין להשתמש בחומרים המתאימים לעדשות מסוג אחד לטיפול בעדשות מסוג שני.

 

שיטת הניקוי הנפוצה ביותר היא שימוש בחומר רב־תכליתי המשמש להשריית העדשה, לחיטוי ולנטרול. השיטה יעילה לעדשות דו־שבועיות וחודשיות, אך מומלצת פחות לעדשות קבועות המיועדות לשינה.

 

ניקוי בעזרת מי חמצן ומנטרל בשני בקבוקים מתאים לעדשות קבועות ואפשרי גם בחודשיות ודו־שבועיות. בשיטה זו משרים את העדשה בתמיסת מי־חמצן 3% ולאחר מכן מנטרלים את מי החמצן בתמיסה נוספת. קיימות גם תמיסות של מי חמצן המנוטרלות על־ידי אנזים מוסף באותו הבקבוק. אגב, גם מרכיבי העדשות החד־פעמיות אינם פטורים משימוש בתמיסות ובחומרי ניקוי. 

 

ועדה

בשנה האחרונה מינה משרד הבריאות ועדה מיוחדת שתבדוק אם יש לשנות את המצב הקיים שלפיו כל אדם יכול לרכוש בפארמים עדשות מגע ללא מרשם (בארצות הברית, למשל, אפשר לרכוש עדשות מגע רק עם מרשם ורק אצל מי שהוסמך לכך). הוועדה הגישה טיוטת המלצות שלפיהן רק אופטומטריסט מורשה, רופא עיניים או רוקח מוסמך יוכלו לספק עדשות מגע כנגד מרשם בר תוקף המתאים לשנה אחת.

 

משרד הבריאות קיבל את ההמלצות, ולדברי דוברו הוא אף שוקד על הכנת הצעת חקיקה בנושא, אבל עד שזה יקרה, עולם כמנהגו נוהג. כדאי לזכור: מרשם למשקפיים אינו מתאים לעדשות מגע ולהפך. דרושים מרשמים נפרדים לצורך רכישת עדשות מגע ומשקפיים.  

 

זה "זה"!

איך תדעו שהעדשות יושבות לכם פיקס בעיניים? במשפט אחד: אם אתם לא סובלים משום תופעת לוואי (גירוי, אודם בעין, יובש), סימן שהשידוך עלה יפה. אם העדשה צמודה מדי לקרנית, היא תגרום לחוסר אספקת חמצן ולתחושת חוסר נוחות בעין, ואם היא "חופשייה" מדי, התנועתיות שלה תגרום לגירוי בעין. רק אופטומטריסט מוסמך יוכל לאבחן את מקור הבעיה ולהתאים את העדשה לעין. 

 

חוסמות קרני UV

השמש בארץ חזקה מאוד ורמת הקרינה גבוהה. עדשות בעלות מסנן קרינה מגינות על העיניים טוב יותר. אפשר לוודא כי העדשות שרכשתם אכן חוסמות קרני UV באמצעות סימון המופיע על גבי האריזה.  

 

טוריק

המילה העברית לצילינדר. כשמשטח הקרנית, הרקמה החיצונית של העין, אינו כדורי אלא אובאלי (ביצתי), קרני האור אינן מתכנסות פיזיקלית במוקד אחד אלא בשניים וכך העצם שמביטים עליו נראה מטושטש. ליקוי ראייה מסוג זה דורש תיקון של עדשה המשלבת שני כוחות אופטיים יחד. 

 

יומיות

עדשות המיועדות ל־24 שעות. אם אתם תופסים שנת צהריים קלה, אתם חייבים להסיר אותן. עדשות יומיות רכות מתאימות לבעלי סדר יום עמוס, שאינם סובלים מבעיות מיוחדות בקרנית. מאחר שהן חד־פעמיות הן היגייניות יותר, אין צורך בשימוש בתמיסות וההסתגלות אליהן מהירה.


רוצים עיניים כחולות בכל מחיר? לכו על עדשות כחולות

 

כסף

למרכיבי עדשות רכות הכי זול להשתמש בעדשות קבועות המתאימות ל־12־15 חודשים. אבל בחישוב שנתי צריך להביא בחשבון את הסיכון שיש בדלקות עיניים חוזרות. עדשות חודשיות יעלו קצת יותר. העדשות היקרות ביותר הן אלה המיועדות לשימוש יומי חד־פעמי. בחישוב רב־שנתי עדשות קשות זולות הרבה יותר. 

 

ליטוש

עדשות קשות שנועדו להרכבה ממושכת לאורך שנים זקוקות מדי פעם לליטוש כדי שיהיה אפשר להמשיך ולהשתמש בהן בבטחה. 

 

מוקדים

אפשר לייצר עדשות מגע עם שני מוקדים או יותר, וכמו במשקפיים קוראים לעניין הזה "עדשות ביפוקליות" או "מולטיפוקליות". עדשות אלה מתאימות לקריאה מקרוב ולראייה למרחק. 

 

נזק

היגיינה לא טובה, עדשות לא מתאימות והרכבת עדשות בניגוד להוראות היצרן הן מרשם בטוח לסיבוכים. בקרב מרכיבי העדשות הקשות אחוז דלקות העיניים אפסי. מרכיבי העדשות הרכות חייבים להקפיד על היגיינה ועל שימוש נכון בחומרי החיטוי כדי למנוע דלקות. בכל מקרה, כשסובלים מדלקת עיניים אין להרכיב עדשות מגע.  

 

סימנים מעוררי דאגה

אם אתם סובלים מטשטוש בראייה, אודם, גירוד, הפרשות, דמעת, עין נפוחה, כאב או תחושת דקירה, הסירו את העדשות. 

 

עיוות קרנית

הקרנית היא החלק החזיתי של העין, צורתה ככיפה שקופה (דמיינו זכוכית קמורה של שעון). עיוות בקרנית פירושו שינוי במבנה ובמידה הקמירות הנגרם עקב פגיעות בקרנית, השתלת קרנית או מחלת קרטוקונוס (קרנית בצורת קונוס). במקרים כאלה יש להתאים עדשות מגע קשות סקלרליות, העשויות מחומר דומה לזה של עדשות קשות נושמות והן מותאמות ספציפית למבנה הקרנית. לעתים יש בהן חורים למעבר דמעות. 

 

פרייבט לייבל

בשוק יש מותגים פרטיים (Private Lable) של רשתות אופטיקה קטנות מהמזרח הרחוק. בהכללה גסה, מדובר במוצרים בעלי איכות ירודה. התרחקו מהם! 

 

צבעוניות

יש לכם עיניים חומות ואתם חולמים על כחולות? לכו על עדשות צבעוניות, אבל זכרו שעדשות מהסוג הזה מגיעות במגוון מדדים מצומצם. יש להן קימור קבוע ולכן הן לא מתאימות לכל אחד, מה גם שלפעמים מתקבל מראה מלאכותי. 

 

קשות

עדשות קשות מתאימות לבעלי מרשמים מיוחדים. הן עשויות מחומר פלסטי הנקרא PMMA בתוספת סיליקון המאפשר חדירת חמצן. במקרים של עין יבשה עדיפה העדשה הקשה על פני הרכה. העדשה הקשה מתאימה יותר מהרכה גם לילדים ולמתבגרים האמורים להרכיב עדשות במשך שעות רבות לאורך היום. עדשות קשות אינן חד־פעמיות והן מאפשרות שימוש ממושך, בהרכבה לא רציפה. 

 

רשת

היום כבר לא צריך לטרוח ולהגיע לחנות האופטיקה ואפשר לערוך השוואת מחירים באתרים הרלוונטיים בלי לזוז מהכיסא. הרשת אמנם הפכה את רכישת העדשות לקלה ולזמינה, אבל גם בקנייה מקוונת אי אפשר לדלג למעשה על השלב הראשוני של התאמת העדשה למבנה העין. רק עם מרשם מדויק מהאופטומטריסט, תוכלו להזמין עדשות באמצעות הרשת. 

 

שינה

ככלל, אין לישון עם עדשות מגע. הקרנית אינה מקבלת חמצן מכלי הדם אלא רק מהאוויר ואם לא מסירים את העדשות בזמן השינה, קיימת ירידה ניכרת במעבר החמצן לקרנית. לפני זמן מה עלו לכותרות עדשות האורתו־קיי (Ortho K), עדשות קשות מיוחדות שמרכיבים בזמן השינה. העדשה יוצרת לחץ על הקרנית ובכך מאפשרת את הורדת המספר. עדשות האורתו־קיי אינן מתאימות לכל אחד. 

 

תמיסה

פריט חובה למרכיבי עדשות. התמיסה מסבנת את העדשה ושוטפת אותה ועל הדרך גם מלחלחת את העין כדי

שהעדשה תיתפס טוב יותר. את התמיסה במחסנית יש להחליף מדי יום. השריית העדשות בחומר משומש כמוה כטבילה באמבטיה עם המים של אתמול. גם אם לא נעשה שימוש בעדשות רב־פעמיות יש להחליף את התמיסה מדי שלושה ימים. את המחסנית יש לשמור במקום מוצל. אם נתקעתם ללא תמיסה אל תתפתו לנקות או להשרות את העדשות במי ברז משום שקיימים בהם זיהומים שונים שעלולים לפגוע בקרנית.

 

  • ייעוץ מקצועי: עדי ברנע, אופטומטריסטית Msc ומומחית בהתאמת עדשות מגע במכון העיניים "מכבי־אסותא השלום" תל אביב; ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות ולניתוחי עיניים, מנהל מקצועי של הפורטל הישראלי לרפואת עיניים; ניר ארדינסט, מרצה לאופטומטריה במכללת הדסה ירושלים ומומחה לעדשות מגע בחברת ג'ונסון & ג'ונסון; יגאל גוטמן, גזבר וחבר הנהלת מועצת האופטומטריסטים


 

צילומים: אינדקס אופן
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשוב להקפיד על היגיינה ושימוש נכון בחומרי החיטוי. עדשות מגע
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים