אוקראינה: הובלת הגז הרוסי דרכנו אינה חוקית
בית משפט אוקראיני קבע כי הובלת הגז בצינורות מרוסיה לאירופה נעשית על פי מחיר ישן, שאינו חוקי לאחר שרוסיה הפסיקה את אספקת הגז לאוקראינה. במוסקבה טוענים בתגובה: קייב מנסה לסחוט את רוסיה ואת אירופה
משבר הגז בין רוסיה לאוקראינה מסלים. בית המשפט לעניינים מנהליים בקייב פסק כי ההסכם בין חברת הגז האוקראינית נפטוגז למונופול של ממשל רוסיה גזפרום אינו חוקי, ואסר על החברה המקומית להוביל גז רוסי לאירופה במחיר הישן.
משבר הגז:
- איראן: אופ"ק תתכנס לדיון בצניחת מחיר הנפט
- בכיר אוקראיני: מחסור גז באירופה - תוך שבועיים
- משבר הגז הרוסי: שיבושים באספקה לאירופה
עד כה גבתה אוקראינה 1.6 דולר על כל אלף מ"ק לכל 100 קילומטר של צינור העובר בתחומה. כעת, לאחר שרוסיה הפסיקה את אספקת הגז לאוקראינה, הוחלט בקייב לייקר את תעריפי ההובלה תוך שימוש בעובדה כי צינור הגז הגדול המוביל גז רוסי לאירופה עובר בתחומם.
רוסיה מיהרה להודיע כי אינה מקבלת את הסמכות של בית משפט אוקראיני ולטעון כי קייב מנסה לסחוט את רוסיה ואירופה. "לאוקראינה אין אמצעים לשלם עבור הגז לו היא זקוקה לכן היא סוחטת אותנו", אמר יו"ר ועדת החוץ בפרלמנט הרוסי. גזפרום הודיעו כי פסיקת בית המשפט רק מוכיחה כי פעלו נכון, כאשר הפסיקו לספק גז למדינה.
בתוך כך, תושבי אוקראינה מדווחים כי מבחינתם לא חל כל שינוי באספקת החשמל ובחימום הבתים והם לא מרגישים במחסור בגז. ברוסיה טוענים כי במשך חמשת הימים האחרונים, במהלכם לא העבירו גז לאוקראינה, נגנבו מהצינור 50 מיליון מ"ק גז שיועדו לצרכן האירופי.
כמה מדינות אירופיות אישרו כי כמות הגז המסופקת להן ירדה. אחרות הופתעו מהודעות גזפרום שטענו כי אוקראינה גונבת לה גז, בעוד שמבחינתם האספקה לא נפגעה כלל. המשותף למרבית המדינות האירופיות הוא שהן מגלות יתר אהדה לאוקראינה מאשר לרוסיה. באיחוד האירופי מכנים את ההחלטה הפתאומית להעלות את מחיר הגז מ-250 דולר ל-450 דולר תוך ימים ספורים "התעללות בצרכן אוקראיני".
היום החליטו מדינות האיחוד האירופי לשלוח השבוע נציגים לרוסיה, במטרה להביא לפתרון מהיר למחלוקת עם אוקראינה, על רקע חוב של קייב למונופול הגז הרוסי גזפרום. דובר מטעם הנציגות האירופית מסר, כי המשלחת תיפגש עם אנשי גזפרום מחר, למרות שכרגע לא נשקפת סכנה מיידית לאספקת הגז לצרכנים תושבי האיחוד האירופי. על פי הדיווחים, הסכסוך גרם עד כה לשיבושים באספקה בטורקיה, יוון קרואטיה וכן במספר מדינות במזרח אירופה.