ארה"ב: הפסקת אש בהקדם, בתנאי שתהיה יציבה
בעוד שכלפי חוץ, הפעילות הצבאית הישראלית זוכה לגיבוי אמריקני, מאחורי הקלעים מקיימים אנשי הממשל מהלכים בניסיון למצוא נוסחה שתוביל להפסקת אש במהלך מדיני. הבית הלבן הודיע כי הוא מעוניין ב"הפסקת אש בהקדם האפשרי, אך זו צריכה להיות הפסקת אש יציבה"
הבית הלבן הודיע הערב (יום ב') שהוא "מעוניין בהפסקת אש בהקדם האפשרי, אך זו צריכה להיות הפסקת אש בת-קיימא". כך מסרה דוברת הבית הלבן, דנה פרינו. היא קראה לישראל "לגלות זהירות מירבית, כדי להפחית את הפגיעה באזרחים".
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר הערב שכל הפסקת אש בין ישראל לחמאס חייבת לכלול הפסקה של ירי הרקטות לעבר ישראל. בוש אמר כי הוא "מבין את רצונה של ישראל להגן על עצמה", והטיל את האחריות לעימות על חמאס. עוד אמר הנשיא האמריקני כי ארה"ב מודאגת מהמצב ההומניטרי בעזה, והבטיח להעביר סיוע נוסף לתושביה.
"במקום לדאוג לתושבי עזה, חמאס החליט להשתמש ברצועה לשיגור רקטות כדי לרצוח ישראלים חפים מפשע", אמר בוש לעיתונאים בתום פגישה עם בכיר סודני בבית הלבן. "ישראל החליטה, באופן מובן, להגן על עצמה". הוא הביע תקווה שניתן יהיה להגיע להפסקת אש.
"עופרת יצוקה" - דיווחים אחרונים
- רקטה התפוצצה בגן ילדים ריק באשדוד
- א-זהאר: "עלינו להיות סבלניים עד לניצחון"
- פרשנות: לעצור ולנצל הישגים / רון בן ישי
דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק, שב על עמדת הממשל מאז תחילת הקרבות ואמר, כי "כל מדינה ריבונית זכאית לשקול מהי הדרך הטובה להגן על עצמה". עם זאת, הוא הבהיר שישראל צריכה לקחת בחשבון נכוחות של אוכלוסיה אזרחית ולהימנע מפגיעה בה. מקורמק הוסיף: "אף אחד לא רוצה לראות סבל אנושי, אבל צריך תנאים מתאימים להפסקת אש. צריך לעשות את זה בצורה הנכונה להביא הפסקת אש יציבה. אנחנו רוצים הפסקת אש אבל שתהיה יציבה ולאורך זמן".
מקורמק הדגיש עוד כי "לא כל מה שאנחנו עושים הוא פופולרי, אלא כי אנחנו חושבים שזו הדרך הטובה ביותר. אנחנו לא דנים עם חמאס. יש לנו עוד 15 יום (עד כניסת ברק אובמה לתפקיד). אנחנו נדון עם הרשות הלגיטימית של הפלסטינים".
תותח של צה"ל יורה לעבר עזה (צילום: AFP)
בפועל קיימה מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, שיחות טלפון עם שרי החוץ של צרפת, בריטניה וצ'כיה (נשיאת האיחוד האירופי), במאמץ למצוא מכנה משותף לפעילות דיפלומטית. עם זאת, עד כה אין שום דבר מגובש ורייס אינה מתכננת נסיעה למזרח התיכון.
בשלב זה מגלגלת רייס רעיונות עם עמיתיה שבבסיסם הצורך שחמאס יפסיק את ירי הרקטות לעבר ישראל, השגת הסכמה שתאפשר פתיחת המעברים אבל שתמנע הברחת נשק לתוך רצועת עזה. סגן יושב ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, אמר כי הארגון נכון לבחון כל יוזמה בינלאומית להפסקת אש בעזה. עם זאת, אבו מרזוק הבהיר כי הצעה שכזו חייבת לכלול נסיגה ישראלית מהרצועה והפסקת המצור עליה.
מאמץ דיפלומטי להפסיק את האש
המאמצים הדיפולומטים הבינלאומיים עלו מדרגה, עם הגעתה של משלחת בכירה מאירופה לישראל.
שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה במסיבת עיתונאים, כי "מלחמה נדרשת בטרור לא מסתיימת בהסכם. עם טרור אני לא עושה הסכמים ועם טרור אנחנו נלחמים. אם נעשה הסכם עם הטרור, זה היום שבו לא נוכל יותר לקדם הסדר לשלום".
לעומתה, שר החוץ הצ'כי, קרל שוורצנברג, שמדינתו משמשת כיום כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אמר: "הפסקת אש צריכה להיות מיושמת במהירות האפשרית וצריכה לכלול כמובן את הפסקת הירי על ישראל. יש להכריז על הפסקת אש לפני השגת כל המטרות הצבאיות".
בבניין האו"ם בניו יורק מתקיימת פעילות של המומחים במועצת הביטחון ושל מפגשים של דיפלומטים ערבים עם מזכ"ל האו"ם, לקראת ישיבת מועצת הבטחון הצפויה להיערך ביום שלישי או רביעי. מדינות ערב יביאו בפני מועצת הביטחון נוסח חדש של הצעת החלטה להפסקת הלחימה ברצועת עזה.