עדות מעזה: "הגברים נמלטים, 40 נפשות בבית"
חאתם מסרי מצפון הרצועה סיפר ל-ynet על החיים בצל המבצע הקרקעי: "לא הולכים ליד מסגד מחשש שהוא יופצץ ולא עומדים ליד בתים של אנשי חמאס". גם בלי חשמל, הם מנסים להתעדכן בחדשות
ברצועה מתחילים להרגיש יותר ויותר את הלחץ של צה"ל. ברצועה אומרים הערב (יום ב') כי היום העשירי למבצע "עופרת יצוקה", הוא אולי הקשה ביותר מבחינת חמאס. הפלסטינים דיווחו כי אזורים נרחבים מצפון הרצועה והעיר עזה ספגו הפצצות מהאוויר, מטנקים ביבשה והים. התושבים נכנסו לכוננות ספיגה ורבים מהם נמלטו לתוך מרכז העיר עזה מחשש שייעצרו.
התושבים שנשארו בצפון הרצועה הם אלה שלא הצליחו להימלט או לא היה להם לאן ללכת. לעומת זאת, בעיר עזה ממתינים לצה"ל.
חאתם מסרי, המתגורר בצפון רצועת עזה, סיפר ל-ynet כי האנשים יוצאים מהבתים רק אם הם חייבים. לדבריו, גברים רבים עוזבים את הבית מחשש שייעצרו. "אני עזבתי כבר ביום חמישי את אשתי ואת בתי, ומאז לא ראיתי אותן", סיפר מסרי, העובד כפקיד ברשות הפלסטינית. "במבצעים רבים הצבא נהג לעצור את הגברים".
הוא הוסיף כי התושבים שברחו מצפון הרצועה מצטופפים ביחד עם בני משפחתם המתגוררים בעיר עזה. "אתה מוצא 30-40 נפשות שיושבות בבית אחד, אם הבית מורכב ממספר בתי אב, דיירי הקומות העליונות יורדים ויושבים בקומה התחתונה", הוא מסביר.
לדברי מסרי, אנשים פוחדים ללכת ברחוב. "מתחילים לאמץ כללים, לא הולכים ליד מסגד מחשש שהוא יופצץ, לא הולכים ליד בתים של אנשי חמאס, ומשתדלים לא להיות בקבוצות של ארבעה וחמישה אנשים, אם בכלל".
"נכנעתי לילדה והלכתי לחפש טושים"
למרות אמצעי הזהירות, סיפר מסרי כי אתמול ביקשה בתו בת השנתיים שיביא לה טושים. "מרוב שהילדה ביקשה בטלפון, נכנעתי ויצאתי, אבל הלכתי והלכתי ברחובות והחנויות היו סגורות ולא הצלחתי להביא לה טושים", הוא מספר בעצב.
עוד לדבריו, כמעט ואין ברצועה קמח כדי להכין לחם. מורגש גם מחסור בגז ואנשים משתמשים בפרימוסים בני 30 שנה. למרות ההפגזות מהאוויר שגרת היומיום משעממת. "ברוב שעות היום, באזור שבו אני נמצא אין חשמל", הוא מסביר.
"בגלל שאין חשמל, אז מצטופפים סביב סטריאו ישן שפועל על בטריות ואם יש מחסור בבטריות אז האנשים עוקבים אחר החדשות באינטרנט דרך הסלולרי, שאותו אנחנו מטעינים באמצע הלילה כשהחשמל חוזר. אתה רואה 4-5 אנשים על מכשיר סלולרי אחד. זה לא חיים, זה מפחיד ומשעמם וזה מאוד מלחיץ".
מסרי סיפר כי היום קברה משפחתו את אחד מקרוביה שנהרג במהלך פעולת צה"ל. "מיד אחרי הקבורה, כשהגענו לסוכת אבלים מישהו סיפר שהצבא תקף ארבע סוכות אבלים ואז כל האנשים התפזרו ולא התקיימה סוכת אבלים לכבודו של המת", הוא מתאר. "אין מה לעשות במשך היום, רק להיות צמוד לסלולרי ולסטריאו, לשמוע חדשות, כשהחשש הוא שהפעולה היבשתית תגלוש גם לאזורים שלנו".
מוחמד מדהון, תושב בית להיא, סיפר כי לאחרונה פתח עסק למחשבים והשקיע בו את מיטב כספו. "הבוקר התעוררתי ושכנים של העסק התקשרו להודיע לי כי כל המקום הרוס. אין מחשבים, אין ציוד, אין ריהוט, הכל הרוס", אמר.
לדבריו, למרות הכאב - עדיף שהנזק יהיה רק ברכוש. "הבתים של האחים שלי נהרסו, אבל תודה לאל עד עכשיו אין לנו נפגעים, אנחנו רק יושבים ומתפללים".