רופאים זרים בעזה: פצועים קשה חולקים מיטה
ד"ר מאטס גילברט ורופא נוסף הגיעו מנורווגיה כדי לסייע לצוות הרפואי בבית החולים שיפא, הקורס תחת הנטל. בשיחה עם ynet מספרים שעזה נמצאת במשבר הומניטרי ובית החולים מתקשה לפעול: "מנתחים אפילו על הרצפה"
דברים שרואים משם:
פלסטינים מדווחים על עשרות בני אדם שנהרגו מאז שעות הצהריים (יום ג') מאש צה"ל. רופאים נורווגים שהחליטו להיכנס לעזה מאז תחילת המבצע הצבאי, סיפרו ל-ynet כי הם המומים נוכח האסון ברחובות העיר. בתי החולים קרובים לקריסה עקב עומס הנפגעים.
עופרת יצוקה - עדכונים אחרונים:
- לוחם נהרג בצפון רצועת עזה
- בית ספר בעזה נחרב, עשרות נהרגו
- צה"ל חשף מנהרה לחטיפת חיילים
-
הזהירות לא תמיד מספיקה / רון בן ישי
הרופאים מאטס גילברט ואריק פוסט נחתו בישראל עם תחילת מבצע "עופרת יצוקה" ומיד עשו את דרכם לבית החולים שיפא בעזה. "אנחנו עושים את העבודה בהקרבה מלאה, אבל המומים מהקיצוניות של האסון", סיפר ד"ר גילברט.
ד"ר גילברט מטפל בפצוע בבית החולים שיפא, היום (צילום: AP)
"הגענו מנורווגיה וכרגע אנו הרופאים הזרים היחידים בעזה", הוא טוען. "זה אסון טוטלי מה שקורה כאן. אנחנו מנתחים בכל חדר ניתוח עם רק שלושה אנשי צוות. מנתחים אפילו על הרצפה. בשיפא אין אפשרות לטפל בכל כך הרבה חולים, ואנחנו מלאים עד אפס מקום. ילדים עם פציעות קשות חולקים מיטות".
ד"ר גילברט הסביר כי הוא עוסק ברפואת חירום זה 25 שנה אך מעולם לא נתקל במחזה מסוג הזה. "כבר הייתי באזורי מלחמה רבים. בגלל שנות המצור על הרצועה, בשיפא אין כמעט כלום. אין מוניטורים, ואין אפילו אמצעים להעביר את החולים ממקום למקום. אין חשמל ואנו פועלים באמצעות גנרטור. הצוות הרפואי לא מספיק".
"קרוב ל-80 אחוז מהנפצעים הם אזרחים ורוב הפצועים הם ילדים ונשים. רק היום איבדנו ילד בן 13 שבפיצוץ נקטעו שתי רגליו. זה סיוט, זה לא יאמן. ובתוך כל זה ההפצצות ממשיכות", הוא מתאר. "הפלסטינים הושארו לגמרי לבד. אני מבין לליבם של ילדי דרום ישראל, אבל כל ילד פלסטיני ראוי לחיים בדיוק כמו כל ילד ישראלי. אומרים שאין משבר הומניטרי ברצועה. הייתי מזמין את ציפי לבני לבקר כאן ולראות במו עיניה".
"שישה אנשי צוות רפואי נהרגו"
היום פרסמה עמותת "רופאים לזכויות אדם" נתונים על פגיעות של צוותי רפואה בין 31 בדצמבר ל-4 בינואר. לעמותה ידוע על חמש תקריות ירי בהן נפגעו צוותי רפואה שעה שניסו לפנות פצועים מאזורי ההפצצות. לפי הפרסום, כל צוותי הרפואה נפגעו כשנסעו באמבולנסים ולבשו בגדי רפואה.
"ישראל גם מפציצה ויורה על אמבולנסים", טוען ד"ר גילברט. "שלושה רופאים משיפא ורוקח אחד נהרגו בצורה זאת. עם ההתקפות האלו - מלחמה או לא - לא מגיע לאף אחד יחס כזה".
מאז תחילת הלחימה בעזה טיפלו שני הרופאים הזרים והצוות המקומי בכ-3,000 פצועים, בהם כ-900 ילדים. לטענתו, מאז תחילת הפיצוצים נקבע מותם של 500 בני אדם בבית החולים. הוא מכחיש את הטענות כי מרבית הפצועים הם חמושים פלסטינים.
גם בסוכנות האו"ם לסיוע לפליטים (אונר"א) מדווחים על המצב הקשה בבתי החולים, ולדבריהם שישה חברי צוות רפואי כבר נהרגו ו-30 נפצעו. רק שלוש מתוך 56 מרפאות ציבוריות פועלות כרגע. מרביתן נסגרו בשל מגבלות התנועה בעזה וביתור הרצועה.
לפי נציג סוכנות הסיוע הבינלאומית אוקספא"ם, "רופאים בעזה הוצפו בנפגעים, אך קיים מחסור בתרופות הכרחיות, ציוד ועוד. כמה מרפאות נאלצו להיסגר עקב הפצצות בסמוך אליהן". בנוסף, "בתי חולים פועלים ללא חשמל והגיבוי מהגנרטורים בסכנה, בשל המחסור החמור בדלק".
מצה"ל נמסר ל-ynet בתגובה: "צה"ל עושה כל שביכולתו, על מנת להקל על סבלם של תושבי הרצועה. צה"ל מעניק לתושבים סיוע הומניטרי, מאז תחילת המבצע הועברו לשטחי הרצועה כ-500 משאיות הנושאות בין היתר תרופות, ציוד רפואי ומוצרי מזון בסיסיים. בנוסף, עשרות פצועים וחולים תושבי הרצועה פונו לקבלת טיפול רפואי בבתי החולים בארץ. חשוב להדגיש כי אזרחי הרצועה אינם יעד הפעולה. חמאס פועל מלב האוכלוסיה ומשתמש בה כ'מגן אנושי', הוא הנושא באחריות לסבלם של האזרחים". גורמי צבא מסרו כי פעילי חמאס הסתתרו בבתי חולים שונים ברצועה, בהם בית החולים שיפא. אחדים מהפעילים אף נעו בבגדי רופאים ואחים.